Jednodnevni izlet u Trst

Jednodnevni izlet u Trst (datum 22.6.2022) bio je pun pogodak za brzo punjenje baterija nama putoholičarima. Vjerujem da sam među rijetkima koja nikad nije bila u omiljenom “jugoslavenskom šoping izletištu” Ponte Rosso. Ovo je bio moj prvi posjet Trstu i moram priznati da me osvojio na prvu. Već duže vrijeme gledam lijepe kadrove Trsta i svaki put kad netko objavi, iznenadim se da je to Trst.
Već ste navikli kako ja pišem putne savjete, do detalja i informativno, pa idemo od početka.

Kratki video o jednodnevnom izletu u Trst pogledajte na Instagram profilu OVDJE.

Jednodnevni izlet u Trst iz Zagreba

Na jednodnevni izlet u Trst krenuli smo iz Zagreba u 6:30, tri prijateljice i ja. Imate više ruta, a mi smo se odlučili onu preko Rijeke i opciju bez naplate cestarine i vinjete nakon prelaska hrvatske granice. Ukupni putni troškovi u jednom smjeru su 50€. Udaljenost je oko 240 kilometara. U Trst smo stigle oko 9:30. Nigdje nismo žurile, vožnja je bila ugodna i laganini. U dobrom društvu vrijeme proleti.

Dvorac Miramare

Najprije smo otišli do dvorca Miramare koji se nalazi 10 kilometara od centra Trsta. Dvorac romantičnog izgleda sagrađen je 1855. godine na zahtjev Maximiliana I. Habsburga.

Cijena parkiranja kod dvorca: 1h 2€, 2h 4€, 3h 7€. Mi smo bili oko sat i 10 min i automat nije zaračunao drugi sat, nego smo platili 2€.

Radno vrijeme dvorca je svaki dan od 9 do 19h. Ulaznica za razgledavanje unutrašnjosti dvorca i muzeja za djecu do 18 godina besplatna je, za osobe od 18 – 25 godina 2€, za starije od 25 godina 10€. Oko dvorca i cijeli park je besplatno. Mi smo bili oko dvorca, jer je spektakularno lijep i svaki kutak mami na slikanje. Nismo išli unutra.

Ako idete do Trsta, obavezno posjetite i dvorac. Predlažem isto da najprije razgledate dvorac, pa onda do centra grada. Nakon šetnje oko dvorca zaputile smo se do centra Trsta. Svega 5 min vožnja i bili smo u centru.

Gdje parkirati u Trstu?

Parkirali smo se u garaži Park San Giusto u samom centru grada. Garaža je prostrana i pregledna. Nisam gledala cjenik garaže, ali mi smo bili 6h i 1min, ukupni trošak je bio 10€ (kad se podijeli po satima ispadne malo manje od 1,7€ po satu).

Ukrašeni zidovi garaže.

Sladoled Gelato Marco

Na garažu smo slučajno naišle, jer smo dobili preporuku za najbolji sladoled u Gelato Marco, a garaža se nalazi odmah pored. Nakon parkiranja prvo smo uzele sladoled i definitivno stavite na listu da morate probati. Prije odlaska doma, pojeli smo još jedan. Jedna kuglica u čašici ili kornetu je 1,7€.

Imaju zanimljiv sustav naplate. Pri dolasku izvana imate mali automat gdje uzmete redni broj. Kad ste na redu i kad ste sve naručili, iza sebe na zidu imate automat i već je sve spremno za naplatu (možete platiti gotovinom ili karticama). Sviđa mi se način naplate jer osobe koje vam poslužuju sladoled ne diraju novčanice.

Kratki video o Gelato Marco pogledajte OVDJE.

Gelato Marco, Trst.
Ana plaća sladolede.

Gdje jesti i piti?

Popijte šalicu kave. Trst je poznat kao grad s razvijenom kulturom proizvodnje i ispijanja kave. Sjedište najpoznatijeg svjetskog branda kave Illy upravo je u Trstu. Da bi bili sigurni da ćete dobiti ono što želite, pazite kako to naručujete. Nero je espesso, Capo je macchiato, a Caffelatte je cappuccino. Ja sam popila dva puta caffelatte i u oba kafića bilo je za 10. I curama se kava jako svidjela.

Preporuku za sladoled i za lokacije gdje jesti i piti dobile smo od Silvije koja ima super Instagram profil pod imenom @nnolitaa

Imajte na umu da talijanski restorani od 14-15h do 19h imaju pauzu i nitko ne radi.

Njena preporuka je da ne jedemo po centru nego u okolnim uličicama gdje jedu lokalci. Poslušali smo savjet i na preporuku ručali u Hosteria da Angelina. Jednostavno morate ovdje ručati i točka. Neopisivo ukusna hrana, a cijene skroz povoljne (slika menija na dnu članka). Konobarica je preporučila Antipasto misto (specijalitet kuće) i naglasila da je porcija velika i dovoljna za dvije osobe. Porcija je bila 15€. Tako smo naručile i bilo je taman. To su razni plodovi mora, 7 vrsta jela, pojedete razne hrane po malo.

Hosteria da Angelina.

Osim Angeline Silvija nam je preporučila pizzeriju restoran Bianco, ali je bio zatvoren. Dobro da je, jer Angelina je savršena. Interijer i ugođaj pravi talijanski.

Ako želite pojesti pizzu, onda razmotrite Assaje pizzeriju.

Ako želite popiti Aperol onda obavezno kafić Life, jer ćete uz piće dobiti hrpu grickalica, masline i sl. Ovaj put nismo bili na Aperolu, nešto smo ostavile za idući posjet.

Što vidjeti?

Scala dei Giganti

Sam centar grada je predivan i hodanjem po ulicama bit će dovoljan doživljaj. Poželjet ćete uslikati svaki kutak. Možete obići Ponte Rosso, nekadašnju šoping meku, popiti kavicu u centru, ali obavezno prošećite i do gigantskih stepenicaScala dei Giganti.

Jedan od najstarijih akvarija na svijetu

Gradski akvarij izvana privlači svojom Art Nouveau arhitekturom i impozantnim tornjem iz 1933. godine. Po cijeni od 4,50€ (za djecu je povoljnije) možete vidjeti ribe i rakove tipične za Jadran. Akvarij se puni direktno iz mora.
Unutra možete vidjeti gmazove i vodozemce, a najviše pažnje privlači piton dug oko 4m. Posjet akvariju ostavile smo za neki idući put. Akvarij ne radi srijedom.

Grad Villa Opicina i vožnja starinskom tramvajskom uspinjačom

Ovo smo također ostavili za idući posjet. Starinskom tramvajem iz 1902. godine možete se popeti iznad Trsta do grad Villa Opicina. Krećete na Pizzi Oberden. Iziđite na predzadnjoj stanici Obelisco i uživajte u panoramskoj šetnji Napoleonskom cestom dugom 3,2 kilometra. U Villa Opicini pruža se panoramski pogled na grad i more.

Gigantske stepenice u Trstu.

Moje ostale putopise pročitajte OVDJE.
Pratite moje pustolovine i na Instagram profilu @ana.ivancic.sola

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Hosteria da Angelina
Prepuno meduza u kanalu u centru grada.
Meduze u centru grada.
Ekipa. 🙂
Dvorac Miramare
Dvorac Miramare
Trst.
Jednodnevni izlet u Trst.
Dvorac Miramare, Trst.
Dvorac Miramare, Trst.
Dvorac Miramare, Trst.
Comments (0)
Add Comment