Jutra u poljima soli Solane Pag

Jutra u poljima soli Solane Pag novi je projekt koji je Solana Pag pokrenula od 12. srpnja 2022.
Svi zainteresirani domaći ljudi i turisti mogu se prijaviti za organizirani obilazak polja soli i branje cvijeta soli uz stručno vodstvo i mnoštvo novih znanja koja će uz ubrani cvijet soli ponijeti sa sobom.

Na Instagram profilu @ana.ivancic.sola pogledajte kratki video obilaska.

Besplatan obilazak traje oko 60 minuta, a broj posjetitelja u pojedinom obilasku je ograničen, stoga je obvezna prethodna najava koja je moguća isključivo putem maila: antonijo.bakac@solana-pag.hr

U mailu naznačite željeni datum i sat obilaska ( 7, 8 ili 9 sati ), ime i prezime, te broj osoba u pratnji. Ako je termin popunjen, bit će ponuđen najbliži slobodan termin.

Jutra u poljima soli je periodičnog karaktera, a o periodima kada se neće odvijati obavještavat će Solana Pag putem njihove Facebook stranice.

Bilo bi odlično kad bi prije obilaska posjetili Muzej soli u Pagu, da detaljno vidite povijesni dio o solani. O muzeju sam pisala OVDJE.

Polazak je preko puta gdje se nalazi dućan Vina otoka Paga.

Što sve posjetiti na Pagu pročitajte OVDJE.

Jutra u poljima soli Solane Pag.

Solana Pag – Jutra u poljima soli

Otok Pag oduvijek je imao posebne uvjete za proizvodnju morske soli. Mikroklima podneblja, velik broj sunčanih dana, vjetrovi koji stalno pušu, goli kamen i vrlo skromno raslinje čine osebujan krajolik. Solana Pag je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje morske soli na otoku Pagu.

Svakako posjetite Jutra u poljima soli Solane Pag, jer je iskustvo predivno. Sat vremena proletjelo je kao 5 min. Uživala sam u predivnom okruženju slušajući zanimljive činjenice o Solani i proizvodnji soli. U skupini za obilazak bilo nas je 20-ak. Antonijo i kolega sve su odlično i detaljno objasnili i pokazali.

More u našem dijelu Jadrana je slano 3,5 B° što znači da u 1m³ morske vode nalazi približno 30 kg morske soli. Osim soli, u morskoj vodi nalazi se 50 raznih minerala potrebnih ljudskom organizmu za normalan rad. Zbog svog geografskog položaja, paška uvala iznimno je pogodna za proizvodnju soli.

Solana postoji preko 2500 godina, a prostire se na 225 hektara površine. Do doba Venecije 1409. na otoku Pagu bilo je više solana. Osim Solane Pag bile su i solane u Dinjiškoj, Povljani, Vlašićima i Staroj Novalji. Na čitavoj istočnoj obali Jadrana bilo je na desetke solana, ali Venecija je sve ukinula osim ove u Pagu, današnje Solane Pag.

Prvi pisani podatak o konkretnoj proizvodnji soli u Pagu potječe iz 999.g. i to iz jedne oporuke. Nakon toga često u oporukama i drugim dokumentima možemo pratiti podatke o solanama u Pagu. To je vrijeme kada se sol cijeni kao bijelo zlato. 1 kg soli se cijenio skoro kao 1 kg zlata.

U prošlosti sol se skupljala ručno (posjetite Muzej Soli u Pagu), danas je postupak izmijenjen.

U Solani se salamura (visokokoncentrirana morska voda) proizvodi kroz tri grupe bazena (isparenja), a sama kristalizacija događa se u tvornici. U tvornici se događa manje od 10% proizvodnje. U čemu je prednost takve proizvodnje? Na klasičan način dobiva se ekološki izvrsna salamura, a kristalizacija u kotlovima onemogućava da se u soli nađu komadići gline s dna bazena (poplati), kamenčići s asfalta ako su bazeni za kristalizaciju asfaltirani, komadići kamena ako su bazeni popločani ili dijelovi betona, ako su bazeni betonirani.

Na ovakav način moguća je proizvodnja preko čitave godine jer se salamura proizvedena preko ljeta deponira u velikim i dubokim bazenima. Pet puta manji broj radnika može proizvesti 5 puta veću količinu soli. Više se ne treba bojati kiše koja je mogla uništiti čitavu berbu, zato što u dubokim bazenima, zbog velike razlike u specifičnoj težini salamure (cca 23-24 B°, voda (kiša) ostaje na površini kao ulje na vodi. Solana radi od 1.7. pa do kraja prvog mjeseca kad kompletno postrojene ide u remont.

Prilikom vađenja nađe se tu i gips, hrđa, vapnenac itd. Taloži se na dnu bazena i u postupku prerade ti minerali se odvajaju i dobije se sitna morska sol spremna za konzumaciju. U Himalajskoj soli koja ima 84 minerala gips, hrđa i vapnenac se ne odvajaju.

Odstranjeni gips.

Sol

Sol je neophodna za funkcioniranje ljudskog organizma. Ona stabilizira živčani sustav i krvni tlak. Bez konzumiranja soli čovjek bi jednostavno umro. Dnevna doza soli koja je potrebna odrasloj osobi je oko 6 grama. Toliko se nalazi u kruhu, posoljenoj hrani i nije potrebno uzimati dodatnu količinu. Sol je prirodni antidepresiv, ali konzumiranje više soli od potrebne količine povisuje krvni tlak i može dovesti do ozbiljnih problema za zdravlje čovjeka.

Svakako je zanimljiva činjenica da kemijski sastav naših suza, znoja i limfnih tekućina je identičan slanoj vodi – moru.

Jutra u poljima soli Solane Pag.

Cvijet soli

Cvijet soli je tanki sloj kristalića soli koji se pojavljuju na površini mora i skupljaju se veoma polako. Veoma je dragocjena forma soli i puno je skuplja od obične jer se skuplja samo u određeno doba dana i godine i ima je jako malo. Nakon prikupljanja i sušenja iz nje se pincetom odstranjuju eventualne male nečistoće. Na kraju razgledavanje dobit ćete teglicu da ponesete doma cvijet soli.

Cvijet soli ima manji postotak soli od sitne morske soli i koristi se najviše za završno ukrašavanje jela (ribe, mesa, deserta…). Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao „kavijar među solima“. Više detalja o cvijetu soli pročitajte u ovom članku.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.
Što sve posjetiti na Pagu pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Sušenje cvijeta soli.
Jutra u poljima soli Solane Pag.
Jutra u poljima soli Solane Pag.
Jutra u poljima soli Solane Pag.
Jutra u poljima soli Solane Pag.
Comments (0)
Add Comment