Ljekovito blato u Ninu – Kraljičina plaža – Nin

Ljekovito blato (peloid) u Ninu nema najljepši miris, ne izgleda najljepše, ali osim odlične zabave prilikom valjanja u njemu priuštit će mnoge dobrobiti za vaše tijelo: potiče cirkulaciju, jača imunosni sustav, smanjuje bol i napetost, pomaže kod raznih kožnih oboljenja, pospješuje detoksikaciju i razgradnju celulita, liječi ozljede koštano mišićnog sustava itd.

Ninsko blato koristi se još od Rimskog doba, a djelotvornost su provjerili deseci tisuća ljudi koji u organizaciji i uz nadzor zdravstvene ustanove iz Zadra (pacijenti iz cijele hrvatske mogu doći s liječničkom uputnicom) od 1965. godine koriste za liječenje raznih tegoba kao što su reumatske bolesti, deformacija kralježnice, problemi lokomotornog sustava, ženska neplodnost i razna kožna oboljenja. Terapija najčešće traje 10 do 20 dana, podrazumijeva oblaganje blatom, zatim sunčanje na pješčanoj plaži te ispiranje peloida u toplom moru.

Ljekovito Ninsko blato i kako ga ispravno koristiti do detalja je opisano na članku OVDJE.

Gdje se nalazi Ninsko blato?

Ljekovito Ninsko blato nalazi se tik uz Kraljičinu plažu – prekrasnu pješčanu lagunu koju je, prema predaji, rado posjećivala Jelena, supruga prvog hrvatskog kralja Tomislava. Danas ova laguna ima kraljevski status kao jedna od najljepših svjetskih plaža i prirodni fenomen „morske močvare“.

Ljekovito blato u Ninu na slici lijevo, Kraljičina plaža desno.

Autom se možete parkirati odmah uz plažu, ima ogroman parking i cijena za dan je 30 kn. Ako na plaži poželite odmarati na ležaljkama i uživati ispod prirodnog suncobrana od trstike, izdvojit ćete 100 kn za dan. U cijeni su dvije ležaljke i suncobran. Na plaži imate par kafića, tuševa i kabine za presvlačenje.

Uživajte u blatu i na plaži. Mi definitivno jesmo usprkos buri koja je puhala taj dan. Valjali smo se u blatu kao svinjice. Zatim u pijesku, pa ispiranje u moru. Nismo ni znali da postupak valjanja u pijesku nakon blata preporučljivo. Nama došlo prirodno da to napravimo. 🙂

Moje ostale putopise pročitajte OVDJE.
Pratite moje pustolovine i na Instagram profilu @ana.ivancic.sola

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Nakon valjanja u ljekovitom blatu, valjanje u pijesku.
Totalni gušt. 🙂
Ljekovito blato u Ninu.
Ljekovito blato u Ninu.
Bura na Kraljičinoj plaži.
Kraljičina plaža u Ninu.
Parking
Ljekovito blato u Ninu
Comments (0)
Add Comment