Portugal (Lisabon, Fatima, Cabo da Roca) – budžet, smještaj, što jesti, što vidjeti?

U Portugal sam išla sa šest prijateljica. U sedmom mjesecu preko skyscanner kupili smo akcijske avionske karte, 140€ po osobi. Let je bio Zagreb 15h – Amsterdam – Lisabon 23h, a povratak Lisabon 5:30 – Paris – Zagreb 17h.

Do Lisabona putovali smo KLM kompanijom. Mogli smo ponijeti max 12kg ručne prtljage (ručni kofer i ruksak ili torbica). Hrana, let i stjuardese – svaka pohvala.

Kao što vidite po vremenima polaska i povratka, u Portugalu smo imali puna 3 dana. Umjesto da isplaniramo svaku minutu boravka, mi jedva da smo smještaj našle, ali doslovno. Smještaj smo rezervirale 3 dana prije puta.

Krenule smo bez apsolutno ikakvog plana i znate što – ispalo je odlično.

Jedino što nam je žao je što smo poljubile vrata Pena Palaca u Sintri, jer naravno da nitko od nas nije googlao niti pretpostavljao da Sintra ima radno vrijeme. 🙂 Prošetale smo malo po parku oko dvorca.

Da se i vama ne dogodi isto, napišem vam naš raspored ova tri dana, pa si još ubacite Sintru. Bilo nam je odlično, sve smo ostale pune dojmova. Puno smo vidjele bez ikakve žurbe.

Na Instagram profilu @ana.ivancic.sola pogledajte detaljne upute kroz naglaske “Portugal 1/2” i “Portugal 2/2”.

Naglaske “Portugal 1/2” i “Portugal 2/2”, pogledajte na @ana.ivancic.sola profilu (moguće gledati samo s mobitela).

Portugal, osnovne informacije o putovanju

Datum putovanja: 04.12. – 08.12.2019.
7 osoba. 3 dana u Portugalu, 2 dana u avionu ili na aerodromu. 🙂
Valuta: Euro.
Moj osobni ukupni trošak iznosio je 380€ (avion 140€, smještaj 73€, hrana 70€, piće 27€, taxi, tramvaj, rent-a-car 35€, suveniri 38€).

Od aerodroma do smještaja

Aerodrom u Lisabonu prilično je mali i lako ćete se snaći. Greška koju smo mi napravile je što smo uzele bilo koji taksi na aerodromu (veliki kombi da stanemo sve). Taksi nas je do smještaja koštao 27€ ukupno, a istu destinaciju Boltom bi platile samo 9€. Skinite Bolt aplikaciju i koristite ju, jer je zbilja povoljno i dođu kroz par minuta.

Aerodrom je blizu grada, svega 10-ak minuta taksijem.

Javni prijevoz

Vožnja tramvajem u jednom smjeru je 3€. Na okretištima (npr. Okretište Belem) možete kupiti kartu za 24h za 6,90€. Iskreno, mi na povratku nismo ni kupile kartu, jer su užasne gužve u velikim tramvajima i nema nikakvog rasporeda. Čekali smo tramvaj pola sata. Dva tramvaja su samo prošla, čudili se mi, čude se i lokalci. Tramvaj jednostavno prođe i ne stane. Ne znam u čemu je fora. Što je s onima koji moraju izići iz tramvaja? Valjda od gužve ne mogu ni doći do tipke za izlaz, jer se ekipa nabije na vrata i nema šanse da će se pomaknuti. To još nisam doživjela. Kad smo se napokon u jedan ugurale, naravno da nam nije palo na pamet da platimo kartu.

Vožnja tramvajem 15E prema Belemu.

TucTuc – nisam ni znala da ga Lisabon ima. Baš ugodno iznenađenje. Ali kao i većinom, zbog atrakcije preskup. Naplaćuju vožnju prosječno 5€ po osobi. Da dobro ste pročitali, npr. želite ići 3km uz brdo do apartmana i svatko treba platiti 5€. Možete se cjenkati, ali neće baš puno spustiti.

TucTuc svih veličina na ulicama Lisabona.

Tako da, kao što već spomenuh, ako vam se ne pješači, koristite Bolt, jeftin i brz. Nije ovo ništa sponzorirano, s nikim ne surađujem. 🙂

Za najveću udaljenost (apartman – aerodrom), plaćale smo 6,20€. Ne prihvaćaju plaćanje gotovinom, jedino aplikacijom (kreditnom karticom).

Gdje iznajmiti smještaj?

Kad sam postavila to pitanje u putnim grupama, bilo je 50:50 za kvartove Alfama i Bairro Alto. I slažem se. Ne znam koji kvart ljepši.

Dok smo se mi odlučile gdje ćemo, smještaji su nestajali. Ako ćete rezervirati na vrijeme, možete naći stvarno lijepih i povoljnih apartmana. Kao i uvijek smještaj rezerviram preko Booking.com.

I naš je bio prilično dobar. Rezervirali smo Upper Lisbon.
Prednosti našeg smještaja:
– odlična lokacija.
– ogroman stan sa 7 soba. U tri sobe je po jedan ležaj, a u ostalima po dva ležaja, tako da vas može stati priličan broj. Ima još jedan pomoćni ležaj.
– predivno izgleda i odlična terasu.
– opremljena kuhinja.
– velika i mala kupaonica. Ta malena je baš jako mala i jedva se uvučete u tuš.
– povoljna cijena. Nas je po osobi koštao 73€ za 4 noćenja.

Nedostaci našeg smještaja:
– Na večer ladno, pa je potrebno grijanje. Ima 7 soba, a samo 5 malih električnih radijatora. Frendica i ja smo dodatno grijale krevet fenom prije spavanja i to je bio pun pogodak. Nastavila sam to raditi i doma. Ha ha ha….
– U velikoj kupaonici po stropu ima plijesni.

Upper Lisbon, na terasi našeg apartmana.

Što vidjeti?

Cijeli grad je savršen. Ako idete kao mi bez ikakvog plana i samo hodate po dvije spomenute četvrti, bit će vam odlično. Mi smo zadnji dan hodajući prema jednom cilju naišli na 3 stvari koje su mi ljudi spomenuli da moram vidjeti, a nisam uopće imala u planu, našle se na ruti.

Naš raspored na kraju ispao odlično, pa ću vam sad po danima napisati raspored što smo obišle, gdje smo jele, koliko smo što platile itd.

Prvi dan

Belem, Santo Amaro crkvica i vidikovac prema mostu 25 de Abril Bridge, LX Factory, poznata knjižnica Ler Devagar, te Rio Maravilha kafić s terasom i savršenim pogledom na most i kip Isusa na drugoj strani obale rijeke.

Belem (Santa Maria de Belem)

Tramvajska linija 15E za 3€ odvesti će vas od Praça da Figueira preko Praça do Comércio do Beléma (zadnja stanica je Alges) za 20 minuta.

Belém je portugalski za Betlehem. Belem je predgrađe Lisabona i nalazi se na obali rijeke Teja. U Belemu se nalaze brojne znamenitosti:

Samostan Svetog Jeronima

UNESCO-vo kulturno blago. Sa samostanskom crkvom Sv. Marije i grobljem kraljevske obitelji Avizovaca. Ovdje je i grob Vasca de Game i Luísa de Camõesa. Sve o samostanu pročitajte ovdje.

Samostan Svetog Jeronima

Belém Tower

Ili Toranj Sv. Vinka, također je UNESCO-vo kulturno blago. Sagrađen je davne 1515.te godine. Sve o njemu pročitajte ovdje.

Belem Tower

Pasteis de Belem

Portugalci su poznati kao pravi gurmani, stoga nije čudno što je njihova kuhinja jedan od najboljih doživljaja prilikom posjete Lisabonu. Ne možete napustiti Lisabon da ne probate tradicionalni kolač koji se radi po tajnom receptu Pasteis de nata (recept star 200 godina).

Pastel de Belem

Recept potječe iz poznata stare (iz 1837.) slastičarnice Pasteis de Belem. Slavnu slasticu naći ćete pod nazivom “Pastel de Belem” koja je nama ovdje bila naj. Uvijek je red, ali brzo ide naplata i posluživanje, dva puta smo išle u kupnju. Pastel košta 1,15€/komad. Košarica od lisnatog tijesta punjena kremom od jaja (okus kao puding od vanilije). Dobijete u vrećicama šećer u prahu i cimet, da si sami stavite po želji. Mi nismo ništa dodavale. Probale smo još na par mjesta Pastel, ali nije bio dobar kao ovaj.

Najbolji ručak pojeli smo na samom rubu ove ulice (kod znaka zabranjeno parkiranje i zaustavljanje. hi hi…). Hobotnica sa žara, krumpir sa žara, kuhano povrće, juha i voda 13,80€.

Osim spomenutog proći ćete i pored spomenika portugalskim pomorcima i istraživačima (Padrão dos Descobrimentos), te muzej kočija.

Padrão dos Descobrimentos

Santo Amaro kapelica i vidikovac

Vozite se tramvajem broj 15E od Belema prema gradu 10-ak minuta. Iziđete ispod “25 de Abril” mosta. 10-ak minuta hoda od stanice i stigli ste na ovaj predivan vidikovac i kapelicu.

Pogled na most iz kapelice Santo Amaro.

LX Factory (Ler Devagar, Rio Maravilha)

Nakon Santo Amaro, samo se spustite niz brzo prema tramvajskoj stanici i nedaleko od nje bit će precool četvrt LX Factory. Bivša tvornica tekstila pretvorena u četvrt s dizajnerskim uredima, kafićima, restoranima, predivnim dućanima i sl.

LX Factory
LX Factory

Svakako posjetite dućan Rutz Cork & Gifts. U njemu ćete naći domaće portugalske proizvode od pluta. Portugal je najveći svjetski izvoznik pluta. Možete kupiti čak kravatu, kišobran, cipele, japanke i ruksak od pluta.

Rutz Cork & Gifts, LX Factory

Knjižnica Ler Devagar najviše nas se dojmila u ovom kvartu. Nju nikako nemojte zaobići.

Ler Devagar

Rio Maravilha, kafić s terasom na vrhu nikako nemojte zaobići ako se nađete u LX Factory.

Rio Maravilha, pogled s terase. Pogled na most i veliki kip Isusa na drugoj strani. Nismo stigli ići na drugu stranu, ali možete jednostavno i brzo stići tamo brodom. Karta je oko 4€ i vozite se manje od 15min.
Rio Maravilha

Večera uz Fado

Večer smo završile uz večeru i tradicionalni lisabonski Fado.

O Fadu (izvor Wikipedia):
Fado (portugalski „sudbina”) je glazbeni žanr koji se prati od 1820-ih u Portugalu, ali vjerojatno ima ranije početke. Karakteriziraju ga tužne melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih. Naziv za glazbu je saudade (nostalgija, čežnja za domom). Neki entuzijasti tvrde da je fado mješavina ritmova afričkih robova iz Brazila s tradicionalnom glazbom ruralnog Portugala, uz arapske utjecaje. Uobličio se kao kozmopolitski oblik urbanog pjevanja i plesa zahvaljujući uzastopnim valovima doseljenika u gradove tijekom ranog 19. stoljeća.

Postoje dvije glavne vrste fada, lisabonski i coimbranski fado. Lisabonski stil je popularniji dok je coimbranski profinjeniji. Moderni fado je iznimno popularan u Portugalu i izvode ga mnogi poznati glazbenici. Tradicionalno, dobra izvedba fada u Lisabonu se pohvaljuje pljeskanjem ruku, dok se to u Coimbru radi vrstom nakašljavanja.

Još detalja o fadu pročitajte ovdje.
Ispred restorana vidjet ćete ponude menija hrane i pića uz slušanje fada. Nemojte propustiti. Predivno iskustvo.

Drugi dan

Vidikovac i Crkva Sv.Lucie

Današnji dan bio je lagana šetnja i sve nam je bilo na ruti. Prva točka obilaska bio je predivan vidikovac na grad kod Crkve Svete Lucie. Jedan od najljepših vidikovaca. Sama crkva i dvorište su bajkoviti.

Vidikovac i Crkva Sv. Lucie

Odmah u blizini Crkve nalazi se prekrasan mali restoran s odličnim dnevnim menijem.

Dnevna ponuda slatkog malog restorana.

Katedrala u Lisabonu

Produžite ulicom dalje (niz brdo) i za par minuta ste kod katedrale. Impresivno je velika, unutrašnjost jako skromna i baš mi se sviđa.

Katedrala

Crkva i muzej Sv. Ante

Tik uz Katedralu nalazi se Crkva Sv. Ante. Ujedno i rodno mjesto ovog svetca. Pored Crkve nalazi se muzej, te suvenirnica s rukotvorinama.

Crkva Sv. Ante Lisabonca

Comur – Rua da Prata

Hodajući gradom sigurno ćete proći ulicom Rua da Prata. Na samom uglu ulice primijetiti ćete dućan Comur. Otvorena 1942. u Murtosi, tvornica Comur za konzerviranu ribu. Povijest tvornice i dućana pročitajte na njihovoj stranici ovdje.

Dućan izgleda impresivno. Možete degustirati sve proizvode. Probala sam konzervirani brancin i hobotnicu. Ljudi moji, okus je ostao u ustima još pola sata. Nevjerojatno ukusno. Žao mi je što nisam kupila par konzervi, jer je super kao poklon (suvenir). Imala sam namjeru kupiti na povratku do apartmana, ali su zatvorili u 20h, a mi smo se vraćale prema apartmanu oko 21h. Cijene idu od 5€ na više. Npr. Sardina je 5€, brancin 16€.

Comur, dio za degustaciju.

Rua da Bica

Vjerojatno najfotografiranija ulica u Lisabonu. Mala uska ulica kojom vozi žuti tramvaj. Ne znam zašto, ali tramvaj je bio prekriven ceradom, tako da nismo imale sreće. Ali svakako ju posjetite, kao i okolne ulice.

Rua da Bica

Pink Street

Iskreno, ništa posebno. Prilično ljepljiva rozo obojena ulica. Dva mala kafića / restorančića. Nismo se zadržavale.

Pink Street

Time Out Market

Natkrivena tržnica s ogromnom ponudom hrane i pića. Sve o tržnici pročitajte ovdje.

Time Out Market

Mi smo došle u doba najveće gužve, u 15h. Pogledate ponudu, stanete u red i naručite što želite. Dobiti ćete mali uređaj koji će promijeniti boju i vibrirati kad vaša narudžba bude gotova. Jedva smo našle mjesto za sjesti. Lovile smo ga dobrih 10 min.

Jela sam rižoto od hobotnice (13,80€). Nije bio baš nešto, nedovoljno začina i rijedak. Čaša crnog vina 4,30€.

Kad je narudžba gotova, uređaj promjeni boju i vibrira.
Uređaj koji dobijete kad naručite.

Café A Brasileira

The brasilian lady caffe, nalazi se u 120 Rua Garrett.

Jedan od najstarijih kafića u Lisabonu. Povijest kafića pročitajte ovdje. Kava loša (naručile smo caffe latte, na slici ispod vidi se da smo dobile loš nes). Nadam se da je to slučajno. Kafić se nalazi na lijepoj lokaciji, mali trg i šoping ulica koja završava šoping centrom. Iskušajte sreću, možda vaša kava bude puno bolja.

Nedaleko kafića nalazi se Manteigaria (pekarnica, slastičarnica) koja navodno ima najukusnije Portugalske slastice. Kupile smo svaka po 4 Pasteisa. Nisu loši, previše smo osjetile cimet koji je oduzeo sav okus. Puno nam je ukusni bio iz Pastel de Belem. Ostale 4 cure kažu da im bolji ovaj. Najbolje da probate oba i procijenite. Cijena 1€/komad.

Kava u Cafe a Brasileira i Pastel iz Manteigaria.
Armazens do Chiado – ako želite u šoping.

Večer smo završile u LX Factory uz kavu, piće, šetnju…

Treći dan

Današnji plan bio je rentati auto, te obići Fatimu, Cabo da Roca, jedan dvorac u Sintri i završiti dan večerom u Cascaisu.

Sve smo uspjele osim Sintre, na žalost. Došle smo u Sintru u 17:05, a zadnje karte se prodaju do 17h (zimsko radno vrijeme). Nije nam uspjelo online rentanje auta, pa samo otišle Boltom do aerodroma i tamo rentali auto. Tu smo izgubile sat vremena. Rentali smo auto na aerodromu, jer nam je bilo praktičnije izići iz grada. Rentanje velikog auta sa 7 sjedala za jedan dan platile smo 127€.

Fatima

Do Fatime smo se vozile oko sat i 15min (oko 130 km). Čim uđete u Fatimu, vidjet ćete kip Lucinte, Francisca i Lucie. Smjer u kojem oni gledaju nalazi se svetište i naći ćete ga bez problema.

Znala sam da je trg u Svetištu velik, ali ovo prostranstvo me oduševilo. Prijateljica Ina savršeno je opisala Fatimu: Golemo svetište, golemo. I ogoljeno od svega osim molitve. Sve što možeš kupiti su svijeće i zapaliti ih, i prikazati Gospodinu svoje voljene.

Mir, spokoj, ljubav – to je ono čime Fatima odiše. Uživali smo u Misi, šetnji, paljenju svijeća, molitvi. Ono što me oduševilo je da postoji samo jedna mala drvena kućica od svetišta sa suvenirima. I jedva ju pronađete.

Fatima, pogled prema Crkvi od Fatimskog muzeja.

Detalje o svetištu u Fatimi pročitajte ovdje.

Cabo da Roca

Najzapadnije točna Europe i Portugala.
Rt visok 144 metra danas je popularno turističko odredište. Na platou rta nalazi se kameni obelisk s pločom na kojoj su upisane zemljopisne koordinate 38°47′N 9°30′W, te svjetionik iz 18. st. i prodavaonica suvenira.

Rt se nalazi u parku prirode Sintra. Još detalja pročitajte ovdje.

Do Ursa plaže (Praia da ursa) koju vidite na slici ispod možete se doći puteljkom. Na žalost nismo išle do nje, jer smo htjele posjetiti bar jedan od dvoraca u Sintri. Tako da na kraju, nismo posjetile plažu ni dvorce, jer je radno vrijeme dvoraca do 17h, a mi stigle u 17:05h. Da je netko proguglao radno vrijeme, onda bi se definitivno spustile i do plaže. Ali, nešto mora ostati i za drugi put.

Cabo da Roca

Cascais

Cascais je nekadašnje ribarsko selo, a danas popularno mjesto za odmora portugalskih i stranih turista, udaljen svega 30km od Lisabona.
Leži na samom ušću rijeke Tajo (s desne stane) i duž obale Atlanskog oceana (Obala Estoril).

U Cascais smo stigle na večeru. Moja preporuka da ga posjetite danom, jer mislim da ima jako lijepe plaže i općenito da ga je lijepo obići.

Centar grada je jako mali s nizom restorana i sličnom ponudom hrane i cijena. Jela sam kebab od škampa (11,50€) i juhu od škampa (3,50€). Zamjerka kebabu je što osim tri škampa i super pečenog povrća na štapiću ima špeka i kobasice. Prilog je bilo kuhano povrće. Porcije su ogromne i ostala mi je trećina.

Kad smo stigli u Cascais parkirali smo se na ulici. Konobar nas upozorio da se tu smije parkirati samo 15min. Preparkirali smo se u ogromnu podzemnu garažu hotela Baia, u samom centru mjesta. Cijena 2€/h.

Ekipa u Cascaisu. 🙂
Kebab od škampi.

Uživajte u Lisabonu. Ako su vam moji savjeti pomogli označite me na Instagram profilu @ana.ivancic.sola. 🙂
Ostale putopise pročitajte ovdje.

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

LX Factory
LX Factory
Belem, Belem Tower.
Rutz Cork & Gifts, LX Factory
Crkva Svete Lucie i vidikovac na grad.
Svetište u Fatimi.
Jacinta, Francisco i Lucia
Unutar Crkve u Fatimi.
Unutar Crkve Svetog Ante, Lisabon
Naš smještaj, Upper Lisboa.
Svaka ulica u gradu je lijepa.
Banda, lol. U liftu do vidikovca kafića Rio Maravilha, LX Factory.
Brm brm…. To je to, idemo dalje. 🙂
Comments (0)
Add Comment