Putovanje u Edinburgh (Škotsku): Što vidjeti, 20 mjesta koja ne smijete propustiti

Edinburgh, glavni grad Škotske nudi spoj povijesnih znamenitosti i živahne kulture. Grad koji kao da je izišao iz bajke poznat je po impresivnom dvorcu koji dominira gradom, a šetnja ulicama grada povest će vas u nezaboravno putovanje kroz vrijeme i kulturu.

Vrijeme posjeta: 23.2.2024. – 27.2.2024.
Temperature: 4 – 8°C, sunčano i povremeno oblačno, bez vjetra i kiše. Imali smo sreće s vremenom.

Još detaljnije kroz tekst, videe i slike o putovanju u Edinburg popratite na mom Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Kako do Edinburgha?

Mnogobrojne su opcije, od raznih agencija do vlastitog aranžmana. Mi smo išli u vlastitom aranžmanu, par dana do prijatelja. Kupili avionske karte 3 dana prije leta. Let Zagreb – Pariz – Edinburgh. Pariz je najgori aerodrom u Europi, ali nismo imali izbora. Tijekom ljetne sezone imate direktnu Ryanair liniju iz Zadra.

Na povratku smo imali layover u Parizu 22 h, pa smo ugodno iskoristili i sunčani dan u njemu.

Kako s aerodroma do centra grada?

Aerodrom u Edinburgu je malen. Čim iziđete s aerodroma imate stajalište tramvaja i autobusa. Mi smo odabrali tramvaj, cijena po osobi je 7,50 funti. Nemojte se švercati, jer je na ovoj liniji stalno kontrola. Do centra grada imate 30 min vožnje. Bus je nešto povoljniji, oko 6 funti.

Pored stajališta imate automat za kupnju karata. Možete platiti karticom. U principu svugdje i sve možete platiti karticom. Za gotovinom na cijelom putovanju nismo imali potrebu.

Na aerodromu u Edinburghu imate tramvaj i autobus kojim možete u roku 30 min biti u centru grada.

Što posjetiti i koliko dana je potrebno za obići Edinburgh?

Dva do tri dana su sasvim dovoljna. Ako hoćete laganiji tempo tri dana su super. Mi smo imali puna tri dana i bilo je i viška vremena. Napisat ću stvari koje smo obišli i još par prijedloga koje možete pogledati. Kad razmišljate što prvo posjetiti u Edinburghu, očekivano to će biti dvorac.

Edinburg castle (dvorac) – vještice, zatvor, smaknuća, duhovi

Edinburg castle najpoznatija je znamenitost cijele Škotske, ne samo Edinburgha. Stoji visoko i impozantno na stijeni iznad grada. Dvorac koji je u povijesti najviše puta bio pod opsadom. Unutar zidina odvijale su se mračne priče. Jedno je vrijeme bio zatvor, odvijale su se egzekucije, mučenja, smaknuća i od tud su krenule misterije i priče o duhovima. Legende govore o duhovima bivših zatvorenika koji lutaju dvorcem.

Čak su 2000-te radili istraživanja i mjerenja paranormalnih aktivnosti. Navodno su neke aktivnosti i uočili, kao nagle promjene temperature i sl. Jedna cura se javila da u sklopu projekta prenoći u dvorcu, ali ubrzo je odustala.

Zbog sveg navedenog nisam imala ni najmanju želju ući u dvorac. Ako ćete ga posjetiti ulaznica je nešto povoljnija uz online kupnju, za odraslu osobu 19,50 funti. Cijene ulaznica za Edinburg Castle pogledajte na službenoj stranici Dvorca.

Najljepši pogled na dvorac imate s groblja u podnožju. Kroz groblje prolazi staza do parka Princes Street Garden iz kojeg također puca predivan pogled.

Najljepši pogled na dvorac je s groblja u podnožju.

Princes Street gardens

Princes Street gardens jedan je od najvažnijih gradskih parkova smješten u srcu Edinburgha u podnožju Dvorca, te razdvaja Stari i Novi grad. Vrtovi se prostiru na 37 hektara, a tamo se nalazi i Škotska nacionalna galerija u koju možete razgledati besplatno.

Princes Street gardens je jedan od najvažnijih gradskih parkova smješten u srcu Edinburgha u podnožju Dvorca, te razdvaja Stari i Novi grad.

Princes Street

Princes Street je jedna od glavnih trgovačkih ulica u Edinburghu, poznata po svom impresivnom pogledu na Edinburgh dvorac i Park Princes Street Gardens.

Razlikuje se od drugih mnogobrojnih trgovačkih ulica po tome što su trgovine i restorani samo s jedne strane ulice, dok na drugu možete neometano gledati park, dvorac i stari grad.

Edinburgh Old town

Edinburgh Old town ili Stari grad Edinburgh isprepleten je bogatom poviješću, kulturom, gotičkom arhitekturom, uskim prolazima, skrivenim dvorištima, a centralna točka je Royal Mile. Ovdje ćete naći pregršt restorana, pubova, trgovina, muzeja koji omogućuju da istražite škotsku povijest i kulturu.

Neki od muzeja koje možete posjetiti u Starom gradu:

  • Nacionalni muzej Škotske: povijest, kultura, priroda i tehnologija Škotske i šire.
  • The People’s Story muzej: priča priču o običnim ljudima Edinburgha kroz stoljeća.
  • Museum of Edinburgh: nudi detaljan pregled povijesti grada.
  • Muzej djetinjstva (Museum of Childhood): prvi muzej na svijetu posvećen djetinjstvu. Nudi zanimljiv pogled na igračke, igre i školski život.

Royal Mile

Royal Mile je živopisna povijesna ulica koja se proteže kroz srce starog grada Edinburgha, povezujući dva značajna simbola škotske povijesti: Edinburgh dvorac na jednom kraju i Holyroodhouse palaču na drugom kraju.

Royal Mile duga je jednu škotsku milju, pa joj od tud i ime. Najljepša ulica grada kojom pulsira kultura, povijest i turizam. Obilježena je brojnim uskim prolazima poznatim kao „closes“ ili „wynds“ koji vode u skrivene dijelove grada. Ulica je prepuna povijesnih građevina (crkve, muzeji…), pubova, restorana, trgovina, suvenirnica itd.

Royal Mile, najljepša ulica u Edinburghu duga je jednu milju, od tud joj i ime. Preko puta ceste The Scotch Whisky Experience.

The Scotch Whisky Experience

Znam par osoba koje su u Škotsku išle baš zbog viskija, kao strastveni kolekcionari. Ova atrakcija je savršena za sve ljubitelje svjetski popularnog škotskog pića.

The Scotch Whisky Experience je atrakcija posvećena škotskom viskiju, smještana na vrhu Royal Mile ulice (nedaleko dvorca). Upoznat ćete se s procesom proizvodnje viskija, različitim vrstama i bogatom poviješću. Možete sudjelovati u vođenim turama, degustirati, kupiti i vidjeti kolekciju preko 3000 boca viskija.

Camera Obscura i World of Illusions

Ovo su jedne od najstarijih turističkih atrakcija u Edinburghu, smješteni na vrhu Royal Mile ulice (blizu dvorca, nasuprot The Scotch Whisky Experience). Nude mješavinu optičkih iluzija, znanstvenih čuda i interaktivnih izložbi. Oduševit će se sve dobne skupine.

Camera Obscura & World of Illusions pruža zabavan i edukativan izlet u svijet percepcije i optike, čineći ga obaveznom destinacijom za obitelji, skupine i pojedince zainteresirane za znanost, umjetnost i neobične fenomene.

Camera Obscura

Srce atrakcije je Camera Obscura gdje posjetitelji kroz periskopski sustav ogledala i leća mogu vidjeti “živu” panoramu grada koja se projicira na stol u tamnoj sobi. Ova fascinantna tehnika omogućava posjetiteljima da vide ljude i vozila kako se kreću u stvarnom vremenu, pružajući neobičan pogled na Edinburgh.

World of Illusions

Nudi pet katova interaktivnih izložbi koji istražuju svijet optičkih iluzija, vizualnih prevara i znanstvenih eksperimenata. Možete iskusiti sve, od ogledala koja izobličuju do sobe koja dezorijentira, hologrami, kaleidoskopi itd.

Najpopularniji eksponati u World of Illusions:

  • Vortex tunel koji izaziva osjećaj da se tlo pod vama okreće tko iako stojite mirno.
  • Soba Ames koja izaziva optičku iluziju smanjivanja i rasta osoba unutar nje zbog posebnog oblika i nagiba.
  • Infinite Corridor, dugački hodnik s ogledalima koji stvara iluziju beskonačnosti.
Jedne od najstarijih turističkih atrakcija u Edinburghu, smješteni na vrhu Royal Mile ulice. Ogledalo se nalazi na samoj ulici, čisto da vam ne promakne.

Victoria Street

Victoria Street jedna je od najfogeničnijih ulica grada. Smještena u srcu Starog grada, šarena, zavojita, živopisna, baš odiše posebnim šarmom. Ja obožavam šarene ulice i gradove, pa me očekivano Victoria Street oduševila.

Njezina jedinstvena dvoetažna konstrukcija nudi živopisne fasade iza kojih se kriju razne trgovine, kafići, restorani, pubovi…

Za ljubitelje Harry Pottera, Victoria Street često se navodi kao stvarna inspiracija za Diagon Alley. Sa svojim uskim prolazima, maštovitim izlozima lako moguće da je ulica poslužila kao inspiracija. U Victoria Street pronaći ćete i trgovinu posvećenu tematici Harry Pottera koja nudi raznovrsne proizvode inspirirane serijalom, uključujući replike čarobnjačkih štapića, kostima, i drugih suvenira.

Osim što možete pronaći škotske suvenire, rijetke knjige i umjetnička djela, možete pojesti i najpoznatiji Fish & Chips u Edinburghu u Bertie’s. Na zidovima restorana vidjet ćete da su ovdje jele poznate svjetske osobe kao David Beckham, kralj Charles III i Camila, Amy Winehouse itd.

Victoria Street jedna je od najfogeničnijih ulica grada.

Waverley Bridge i Warriston Close stepenice

Ovaj instagramični most povezuje Staru i Novu gradsku jezgru, povezuje neke od glavnih turističkih atrakcija Edinburgha, uključujući Princes Street, Princes Street Gardens i Royal Mile, a proteže se preko glavnog željezničkog kolodvora Waverley.

Warriston Close (stepenice) je jedan od brojnih uskih prolaza (poznatih kao “closes”). Nalaze se odmah u blizini Waverley Bridgea i mislim da su postale popularne zbog Instagrama. Zbilja su lijepe, a nude uvid u povijesni karakter i atmosferu Edinburgha.

Waverley Bridge povezuje stari i novi dio Edinburgha.

Calton Hill

Calton Hill je spada u najfotogeničnije mjestu u Edinburghu nudeći jedan od najboljih panoramskih pogleda na grad. Brdo je dostupno pješice iz centra grada, a smještano je na istočnom kraju Prines Street.

Calton Hill ima nekoliko spomenika i građevina:

  • Nelsonov spomenik: dizajniran slično kao pomorski teleskop, podignut u čast admirala Lorda Nelsona nakon pobjede u Bitci kod Trafalgara.
  • Nacionalni spomenik Škotske: često nazivan „Škotskom sramotom“ jer nikad nije dovršen, dizajniran po uzoru na Partenon u Ateni, a zamišljen je kao spomenik škotskim vojnicima poginulom tijekom Napoleonovih ratova.
  • Dugald Stewart spomenik: posvećen škotskom filozofu i predstavlja popularno mjesto za fotografiranje zbog impresivnog pogleda na grad.
  • City Observatory: povijesni opservatorij, dom je nekoliko zgrada koje su služile kao centar za astonomska promatranja i istraživanja.
Calton Hill je spada u najfotogeničnije mjestu u Edinburghu nudeći jedan od najboljih panoramskih pogleda na grad. Dugald Stewart spomenik.

Arthurs seat

Impresivan drevni vulkan smještan nekoliko minuta od Royal Mile, najviša je točka Edinburgha (251 m iznad mora), pruža neke od najljepših panoramskih pogleda na grad i okolicu.

Arthur’s Seat predstavlja glavnu točku Holyrood Parka, velikog kraljevskog parka u središtu Edinburgha. Nastao je vulkanskom aktivnošću prije 340 milijuna godina, a kasnije je oblikovan pokretima ledenjaka.
Arthur’s Seat je izumrli vulkan, što znači da više nije geološki aktivan i ne postoji mogućnost od erupcije.

Postoji nekoliko staza koje vode do vrha, variraju po težini. Najpopularnija ruta počinje iz Dunsapie Locha, nudeći relativno lagano penjanje s nekoliko strmijih dijelova. Preporuka je naravno udobna sportska obuća, voda i nešto hrane ako ćete se duže zadržati. Svakako provjeriti vremenske uvjete, jer može biti vjetrovito i promjene vremena su brze.

Pogled na Artur’s seat s Calton Hilla.

Dean Village, Water of Leith Walkway, Stockbridge i Circus Lane

Stavljam ovo pod jedan naslov jer čine savršenu laganu šetnju od dva tri sata.

Dean Village, Water of Leith Walkway i Stockbridge tri su posebna područja u Edinburghu, a zajedno čine prekrasnu šetnju najljepšim dijelovima grada. Mi smo se smjestili nedaleko Dean Village, pa sam šetnju započela upravo u njemu. Sve nabrojeno vam je par minuta hoda od centra Princes Street.

Dean Village

Slikovito naselje (selo) smješteno uz rijeku Water of Leith. Nekad središte mlinske industrije poznato po očuvanim građevinama, a posebno se ističe Well Court iz viktorijanskog doma. Šetnja kroz Dean Village je kao šetnja kroz vrijeme i oduševio me svaki kutak. Nakon Deal Village nastavila sam šetnju uz Water of Leith Walkway.

Dean Village

Water of Leith Walkway

Šetalište koje prati rijeku Water of Leith baš je odmor za dušu i tijelo, predivna priroda, mir, lagano žuborenje vode s mnogobrojnim točkama za odmor.

Stockbridge

Stockbridge je šarmantno naselje poznato po boemskoj atmosferi, umjetničkim galerijama, neovisnim trgovinama, kafićima i restoranima. Cijelo naselje me oduševilo i svakako preporuka da napravite ovu šetnju. Nikako nemojte propustiti najljepšu ulicu u cijelom gradu, Circus Lane.

Stockbridge

Circus Lane

Najfotogeničnija ulica u Edinburghu. Uska kamenom popločana ulica s nizom kuća s predivnim vrtovima. Ulica je doslovno kao iz bajke. Jako je popularna na Instagramu. Srećom kad sam ju posjetila bile su samo dvije osobe koje su lovile najbolji kadar. Kad sam ju poslikala uživala sam skoro pola sata šetajući i diveći se ljepoti i miru. Mogu zamisliti koliko je posebna na proljeće kad cvijeće procvjeta.

Circus Lane, ulica kao iz najljepše bajke.

Greyfriars Bobby (vjerni pas Bobby)

Priča o psu Bobbyju simbolizira nevjerojatnu odanost i ljubav između psa i njegovog vlasnika.

Bobby je bio Skye terijer poznat u Edinburghu po svojoj vjernosti vlasniku Johnu Grayou koji je bio noćni čuvar. Nakon što je John preminuo, Bobby je proveo 14 godina čuvajući njegov grob sve do svoje smrti 1872. godine.

Kako bi mu odali počast, gradski stanovnici su mu podigli spomenik blizu ulaza u groblje Greyfriars Kirkyrd, preko puta njegovog omiljenog mjesta za čekanje, kafića u kojem je dobivao hranu i sklonište.
Napravljen je i spomenik Bobbyu godinu dana nakon smrti. Smatra se dobrim znakom dodirnuti Bobbyevu njuškicu. Prošla sam pored spomenik, ali na žalost nisam uslikala, pa sami istražite.

Kraljevska jahta Britannia

Royal Jacht Britannia, nekad ploveći dom britanske kraljevske obitelji, sada je stalno usidrena u Ocean Terminalu u Leithu, Edinburghu, gdje služi kao popularna turistička atrakcija.

Puštena u upotrebu 1953. godine, Britannia je tijekom svoje službe od 44 godine prešla više od milijun nautičkih milja, služeći kao ploveća rezidencija za kraljicu Elizabetu II i kraljevsku obitelj na službenim putovanjima diljem svijeta, kao i za privatne odmore.

Više detalja o jahti, te cijene ulaznica pročitajte na službenoj stranici Royal Jacht Britannia.

Portobello Beach

Edinburgh nije poznat samo po bogatoj povijesti i arhitekturi, nego nudi i nekoliko lijepih plaža. Najpoznatija plaža u blizini centra je Portobello Beach.

Duga pješčana plaža pruža idealne uvjete za šetnju, sunčanje, plivanje i razne sportske sportove. Tijekom ljeta pruža živahno mjesto za odbojku na pijesku, kajak, jedrenje na dasci itd. Ako niste za vodene radosti, možete uživati u mnogobrojnim kafićima i restoranima u okolici.

Do Portobello Beach možete doći javnim prijevozom, kratkom vožnjom busom iz centra Edinburga.

Što jesti i piti u Edinburghu?

Edinburgh, kao i ostatak Škotske, bogat je tradicionalnim jelima koja odražavaju bogatu kulturnu povijest i prirodne resurse zemlje.

Popis tradicionalnih škotskih jela koja možete probati dok ste u Edinburghu:

  1. Haggis: Možda najpoznatije škotsko jelo, haggis je rustikalna delicija napravljena od ovčjeg srca, jetre i pluća, miješana s lukom, zobi, masti, začinima i solju, sve to kuha se unutar želuca životinje. Tradicionalno se poslužuje s ‘neeps and tatties’ (repa i krumpir).
  2. Scottish Porridge: Gusta kaša od zobi, često se poslužuje s dodatkom soli, meda, voća ili škotskog viskija za doručak.
  3. Cullen Skink: Bogata i kremasta juha od dimljenog bakalara (haddock), s lukom i krumpirom, tipična za škotsku kuhinju.
  4. Scotch Pie: Malo, okruglo mesno pecivo napravljeno od mljevene janjetine ili govedine, začinjeno i pečeno unutar gustog, hrskavog tijesta.
  5. Scotch Broth: Gusta, srdačna juha napravljena od janjetine, zobi, i raznog povrća kao što su mrkva, repa i luk.
  6. Fish and Chips: Popularno jelo diljem Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i Škotsku, gdje se često koristi škotski bakalar ili haddock. Na mom Instagram profilu pogledajte video iz Bertie’s.
  7. Deep Fried Mars Bar: Nije tradicionalno škotsko jelo, ali ovo neobično jelo postalo je jako poznato u Škotskoj. Radi se o Mars čokoladici umotanoj u tijesto i prženoj.
  8. Tablet: Škotski slatkiš, sličan fudgeu, ali s granuliranijom teksturom, napravljen od šećera, kondenziranog mlijeka i maslaca.
Bertie’s, najpoznatiji Fish & Chips u Edinburghu.

Irn-bru 1901

Irn-Bru 1901 nije samo piće; to je dio škotske kulturne baštine i ponos. Tradicionalno se reklamira kao “Škotska druga nacionalna piće”, nakon viskija, i igra važnu ulogu u škotskoj kulturi. Irn-Bru 1901 je posebno izdanje poznatog škotskog bezalkoholnog pića Irn-Bru, koje je proizveo A.G. Barr. “1901” verzija je zanimljiva jer je napravljena prema “originalnoj i tajnoj recepturi” koja datira iz, kako ime sugerira, 1901. godine.

Irn-Bru 1901 je slatko i začinjeno gazirano piće s citrusnim notama (meni okus kao neka slatka žvakaća). Nije ista stvar kupujete li u plastičnoj ili staklenoj ambalaži. U staklenoj ambalaži je pravi izvorni okus.

Ključni sastojak je korištenje pravog šećera umjesto umjetnih zaslađivača kako se sve više koristi u današnjim gaziranim pićima. Pokušali su smanjiti količinu šećera, ali su se Škoti toliko bunili da je receptura vraćena na originalnu.

Škoti ovo piće najviše konzumiraju kao lijek protiv mamurluka. 🙂

Irn-Bru 1901 nije samo piće; to je dio škotske kulturne baštine i ponos.

Deep Fried Mars (Pržena Mars čokoladica)

Priča kaže da je desert izmišljen u ribarnici (fish & chips shop) u Aberdeenu kao šala, ali je ubrzo postao popularan diljem zemlje.

Priprema deep fried Mars bara uključuje zamrzavanje standardne Mars čokoladice, umakanje u tijesto, a zatim prženje u dubokom ulju dok tijesto ne postane hrskavo i zlatno. Rezultat je topao, rastopljeni centar čokoladice, nugata i karamele, obavijen hrskavim tijestom. Ovo iskustvo platit ćete 5 funti.

Ja se sad jedino pitam zašto nisam degustirala? 🙂

Deep Fried Mars Bar: Dok nije tradicionalno škotsko jelo, ovo neobično jelo postalo je poznato u Škotskoj. Radi se o Mars čokoladici umotanoj u tijesto za ribu i prženoj.

Wetherspoon

Wetherspoon je poznati lanac pubova u Ujedinjenom Kraljevstvu koji nudi širok izbor pića, uključujući pivo, vino i žestoka pića po pristupačnijim cijenama, kao i pristupačan meni hrane.

U Edinburghu, Wetherspoon pubovi mogu se naći na nekoliko lokacija, svaka s vlastitim jedinstvenim karakterom i ponekad smještene u zgradama od povijesnog značaja.

Neki od poznatijih Wetherspoon pubova u Edinburghu uključuju:

The Standing Order: Smješten u bivšoj banci, ovaj pub impresionira svojim veličanstvenim interijerom i visokim stropovima, nudeći ugodno mjesto za druženje u srcu grada.

The Caley Picture House: Smješten u bivšem kinu, ovaj pub nudi jedinstvenu atmosferu s filmskom tematikom i širokim izborom pića i jela.

The Caley Picture House: Pub smješten u bivšem kinu.

Cijene u Edinburghu

Očekivano, sve je skuplje nego u Hrvatskoj. Cijena kave s mlijekom je oko 3 funte. Pivo (pint = 568 ml) oko 7 funti. Porcija Fish & Chips u spomenutom Bertie’s restoranu je 16 funti.

U suvenirnicama najčešće nude šalove od kašmira, cijene su od 30 funti na dalje. Cijene u dućanu su malo skuplje nego u Hrvatskoj.

Cjenik u jednom od fast foodova u Edinburghu.

Uživajte u Edinburghu!

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrav,
Ana Ivančić

Tipični sastojci za tradicionalni škotski doručak. Ništa bez bacona i black pudinga.
Često se pri doručku nađe tradicionalno škotsko piće, Irn Bru 1901.
Impresivna Edinburgh St.Mary Episcopal cathedral.
Pogled od dvorca na Stari grad Edinburgh
Royal Mile duga je jednu milju, po čemu je i dobila ime.
The Ghost bus tura po Edinburghu.
Ulaz u Victoria živopisnu šarenu ulicu u Edinburghu.
Warriston Close stepenice su jedan od brojnih uskih prolaza poznati kao Closes.
Stepenice Warriston Close.
Ulaz u Edinburgh castle.
Nacionalni spomenik Škotske često nazivan Škotskom sramotom jer nikad nije dovršen, a dizajniran po uzoru na Partenon u Ateni.
Royal Mile
Fish & Chips u Bertie’s restoranu.
Bertie’s jelovnik i cjenik.
Ulicama Edinburgha.
Stockbridge.
I za kraj leyover u Parizu od 22h i šetnja sunčanim gradom.
Comments (0)
Add Comment