Road trip – Crna Gora

Nakon Bosne i Hercegovine (pročitajte OVDJE) stigli smo u Crnu Goru.
Klikom na Tirana (Albanija), Meteora (Grčka) ili budžet za cijelo putovanje saznajte više.

Road trip ruta.

Datum putovanja: 2.8.2022. – 8.8.2022.

Sve moje putne savjete kroz puno slika, videa, detaljnih uputa pratite na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Road trip – Crna Gora

Ubrzo nakon BiH – Crna Gora granice dočekat će vas vidikovac sa pogledom na Bokokotorski zaljev. Odvojite par minuta, odmorite i uživajte u pogledu.

Crnogorci kažu da im se “ispegla” zemlja, bili bi najveći na svijetu. Bome smo se uvjerili tijekom vožnje koliko je brdovita.

Da bi skratili put do Cetinja, vozili smo se gotovo sat vremena po cesti R-1, u Crnoj gori znanoj kao Kotorske kanice.

To je najstarija cesta u Crnoj Gori poznata po 25 serpentina, a prema kojoj sporedne otočke ceste po Dalmaciji djeluju kao autoput. I da, to je dvosmjernoj cesta, a širina je kao da je jedan smjer. Pravi show nastane kad ide auto iz drugog smjera radi mimoilaženja. Ne znaš je l’ ti gore biti uz planinu ili uz kamene blokove (odbojnike) nakon kojih je provalija. Put do vrha brda trajao je oko pola sata.

Na vrhu uspona nalaze se Njeguši, Njegoševo rodno mjesto, a odmah na početku Etno selo Sveti Georgije. Restoran, kafić, drvene kućice za prespavati. Sve skupa previše turistički, a istodobno i mamac da proslavite jelom i pićem jer ste cestu iza sebe ostavili živi, zdravi i bez ogrebotine na autu. Nismo ništa konzumirali, pa smo produžili prema Cetinju. Cesta prema Cetinju srećom je normalna i u pristojnom stanju.

Pogled na Bokokotorski zaljev.

Cetinje smještaj

Niti jedan smještaj nismo unaprijed rezervirali, jer prije kretanja nismo znali kuda točno želimo ići. Spuštajući se prema Cetinju bilo je vrijeme da nađemo prenoćište. Odluka je pala na lijep smještaj Tilia. Noćenje smo platili 47 € za dvije osobe. Neću preporučiti svaki smještaj tijekom našeg road tripa, ali ovaj definitivno ima preporuku.

Velika većina povijesti Crne Gore nalazi se u Cetinju

Iako površinski nije veliko, Cetinje ima puno za ponuditi. Bilo da volite kulturu, povijest ili avanturu, Cetinju ćete imati što raditi dan-dva.

Na samom trgu nalazi se Dvorac kralja Nikole. Na ulazu smo dobili savjet da kupimo skupnu ulaznicu za sve muzeje, jer je isplativije, a svaki vrijedi posjetiti, pa samo tako i napravili. Skupnu ulaznicu za povijesni, umjetnički, Njegošev, etnografski muzej, muzej kralja Nikole i Mauzolej platili smo 15 € po osobi.

Posjetili smo:

  • Muzej (dvorac) kralja Nikole
  • Biljardu (oduševljeni smo)
  • Njegošev mauzolej na Lovćenu
  • Njegoševu rodnu kuću
  • Etnografski muzej

Sve navedeno i što još (npr. zipline) možete posjetiti pročitajte OVDJE.

Reljefna karta Crne Gore koju je Austrougarska izradila u vojne svrhe 1916. Izrada je trajala godinu dana a nalazi se u sklopu muzeja Biljarda. Nivo detalja je nevjerojatan. Svakako pogledajte.

Njegošev mauzolej na Lovćenu

Lovćen je nacionalni park (cijena ulaznice po osobi 2 €) koji se uzdiže iznad Boke kotorske. Visinom se ističu dva vrha: Štirovnik (1749 m) i Jezerski vrh (1657 m). Upravo na Jezerskom vrhu nalazi se Mauzolej poznatog crnogorskog državnog vladike, kneza i pjesnika Petra II. Petrovića Njegoša. na Lovćenu je i pokopan. Na nadgrobnoj ploči uklesan je grb Crne Gore s križem i natpisom “Njegoš 1813.1851.”. Njegoš je pokopan na nižem vrhu jer se isti dobro vidi iz Njegoševog rodnog mjesta Njeguša.

Njeguši i Njegoševa rodna kuća bit će vam usput do Mauzoleja, pa stanite i razgledajte. Jako je lijepa. Ne možete ju promašiti jer oznaka “Njegoševa kuća” točno dira samu kuću. 🙂

Njegošev mauzolej (moj kratki video pogledajte OVDJE) nalazi se dvadesetak kilometara od Cetinja. Nakon ulaska u Nacionalni par, vozite se još par minuta, parkirate auto i nakon 461 stepenice stigli ste. Izgleda veličanstveno i nek se obavezno nađe na vašoj listi za posjetiti.

Nakon Mauzoleja krenuli smo u Tiranu (Albanija) i Meteora (Grčka). Na granici Crne Gore i Albanije čekali smo sat i pol. Nakon dva dana opet smo se vratili u Crnu Goru i posjetili Stari grad Bar, Budvu i Kotor.

Njegošev Mauzolej.

Stari grad Bar

Stari grad je pravi muzej pod otvorenim nebom, okružen voćnjacima i maslinicima, a od današnjeg Bara udaljen je oko 4 km. Više detalja o povijesti i što se sve može naći unutar zidina starog grada Bara pročitajte OVDJE.

Mene je oduševilo sve. Obišli smo sve unutar starog grada Bara. Ulaznica po osobi je 3 €. Parking smo također platili 3 €, a isto toliko pivo od šipka (u stvari pivo pomiješano sa sokom od šipka). Sok od šipka je 2€. Ne možeš se odlučiti u koji kafić ili restoran sjesti, ne znaš koji privlačniji izgledom i ponudom. Pošto nismo bili gladni, nismo jeli, ali obavezno popijte bar sok ili pivo od šipka.

Stari grad Bar

Budva

Budva je središte Crnogorskog turizma i kao takva je preizgrađena, ali je stara jezgra očuvana i svaki kutak i svaka ulica su očaravajući. Ulaznica za Citadelu je 3,50 € po osobi i vrijedi svakog centa.

Osim što je Citadela prekrasna (OVDJE pogledajte moj kratki video), pogled s nje je još ljepši. U samom centru grada je i gradska plaža s barovima.

Odlučili smo se za The Prince bar u ulici koja ne vrvi turistima unutar stare jezgre. Bilo je odlično. Upoznali smo curu i dečka iz Londona, odlično se zabavili, a sutradan smo ih prevezli u Tivat iz kojeg su imali let doma, a nama je bilo usput.

Smještaj (apartman) smo našli u Sv. Stefanu, ali nismo s njim oduševljeni, pa ga neću ni spominjati. Otočić Sv. Stefan nije bio otvoren zbog nekakvog sukoba između grčkog koncesionara i vlasti (tako je već drugu godinu). Samo mjesto Sv. Stefan je na strmoj padini i primjer je devastacije neplanskom izgradnjom i arhitekturom podsjeća na favele Rio de Janeira.

Citadela u Budvi.

Tivat

Napustili smo apartman u Sv. Stefanu, pokupili novopečene prijatelje Engleze i odvezli ih do Tivta. Iskreno, za Tivat sam znala samo kao aerodrom, a u biti sladak mali gradić.

Skupa smo na rivi pojeli crnogorski doručak (u stvari pola istoga jer su porcije zaista pretjerane), pa nastavili put prema Kotoru.

Kotor

Velike su gužve na ulazu u Kotor, ali isplati se. Također ima staru jezgru i očaravajuća je.

Grad je opasan starim, četiri kilometra dugim zidinama kroz koje se u njega ulazi na troja vrata. Od 1979. nalazi se na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske kulturne baštine.  

Katedrala sv. Tripuna (ulaznica 3 €), romanička bazilika s kupolom (srušena u XVI. st), bila je sagrađena 1166. na mjestu ranije crkve sv. Tripuna (IX. stoljeće). Godine 809. u nju su donesene iz Carigrada svečeve relikvije, pa je on postao zaštitnikom grada. Katedrala je predivna, svaki kutak je umjetničko djelo za sebe, s balkona se pruža lijep pogled na trg.

Pošto smo u Kotor navratili oko 13 h bilo je prevruće za penjanje na gradske zidine, a nešto moramo ostaviti i za idući posjet. Moćne zidine dugačke su nešto više od 4,5 kilometara. Neki dijelovi dosežu visinu od 20 m, a širinu u rasponu od 2 do 16 metara. Gradske zidine su odigrale važnu ulogu u obrani grada od Turaka. Sam podatak da grad nikada nije osvojen (kao ni sama Crna Gora) dovoljno govori.

Gradske zidine u Kotoru.

Nastavak puta o Tirani (Albanija) pročitajte OVDJE.
Nastavak put o Meteora (Gračka) pročitajte OVDJE.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Etno selo sveti Georgije
Gradska plaža u Budvi.
Cetinje glavni trg, lijevo u bordo boji Muzej (dvorac) kralja Nikole.
Biljarda, sadržaj iznutra ne smije se objavljivati. Imali su odličnu vodičicu Tinu.
Ovo bi bio totalni hit i danas.
Cetinjski manastir u kojem se nalazi Ruka Svetog Jovana Krstitelja.
Njegoševa rodna kuća na Njegušima.
Njegošev Mauzolej.
Pogled iz Njegoševog Mauzoleja.
Stari grad Bar.
Ulicama Starog grada Bara.
Pogled na Kotor s balkona Katedrale.
Comments (4)
Add Comment