Road Trip – Meteora, Grčka

Nakon Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije stigli smo napokon do Meteora.
Klikom na Crnu Goru, Albaniju ili budžet za cijelo putovanje saznajte više.

Road trip ruta.

Datum putovanja: 2.8.2022. – 8.8.2022.

Sve moje putne pustolovine kroz puno slika, videa, detaljnih uputa pratite na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.
Kratki video iz Meteore pogledajte na Instagram profilu OVDJE.

Od granice s Albanijom pa do nekih 50-ak km od Meteora vodi autoput. Ima nekoliko kamera na ruti, a ograničenja su osjetno niža nego u Hrvatskoj, pa obratite pažnju.

Za nekoga ‘ko dolazi iz Hrvatske gdje su ograničenja i horizontalna signalizacija prilično suvislo postavljena, isti su u Grčkoj teško shvatljivi.

Na primjer, od 50 km, valjda je 98% puta dvostruka puna crta a tek 2% isprekidana, i to bez ikakvog razloga. Čak i na dobroj, ravnoj i preglednoj cesti, daleko izvan naselja, imate dvostruku punu liniju uz ograničenje koje je često 50 km/h.

To dovodi do toga da se jedni vozači u strahu od policije slijepo drže iracionalnih pravila dok ih drugi potpuno ignoriraju. Jasno je da to nije dobro za sigurnost u prometu.

Meteora, Grčka

COPY-PASTE SA WIKIPEDIJE
Meteora je skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su izgrađeni na prirodnim stijenama vapnenca i do 500 m visine. Meteora je bila skupina od čak 24 manastira, danas je preostalo samo šest (pet muških i jedan ženski). Ne zna se kad je osnovan prvi samostan, ali se zna da su već od 11. stoljeća pustinjaci počeli živjeti u spiljama i umjetno isklesanim nastambama u stijenama Meteore.

Meteora – aktivni manastiri

  • Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora, a podignut je u 14. st. i obnavljan 1483. i 1552. godine. Njegov je glavni muzej za turiste. Glavna crkva (katholikon) je posvećena Isusovom preobraženju oko 1387. godine, a oslikan je prilikom obnove manastira.
  • Manastir sv. Varlaama je drugi po veličini manastir Meteora, a izgrađen je 1541. godine.
  • Manastir sv. Rousanoua i sv. Barbare je osnovan polovicom 16. st., a oslikan 1560. godine.
  • Manastir sv. Nikole Anapausasa sastoji se od malene crkve iz 16. st. koju je oslikao kretski slikar Theophanis Strelitzas 1527. godine.
  • Manastir sv. Stjepana je izgrađen na visoravni, a ne na litici, u 16. st., a oslikan je 1545. godine. Jako je stradao u Drugom svjetskom ratu kada su ga Nacisti bombardirali vjerujući da se u njemu skriva pokret otpora. Nakon toga je napušten, a obnovile su ga i preuzele redovnice.
  • Manastir Svetog Trojstva izgrađen je na jako visokoj litici 1475. godine, a obnavljan je više puta (1684., 1689., 1692. i 1741.).

Upravo dva dana kad smo bili u Meteori, samostani nisu radili. Ali nema veze, dovoljan doživljaj je bila vožnja kroz tu pokrajinu i promatranje čudesnih samostana sjedeći na stijenama. Sve izgleda nestvarno, gotovo vanzemaljski.

Meteora, na putu do Manastira.

Meteora, smještaj

Velika preporuka za smještaj u Vavitsas Guesthouse. Sobu s pogledom na stijene platili smo 55 € (bez pogleda je 47 €). Soba s pogledom vrijedi svakog centa, imali smo dva balkona i oba su gledali na stijene. Sobe su lijepo uređene, prostrane i čiste. Recepcionar odličan, dao nam je hrpu savjeta, ponudio kavom u predvorju uz naglasak da se poslužimo kad poželimo.

Svi vidikovci na samostane nalaze se 5 min vožnje od smještaja.

U blizini je nekoliko restorana, a još veću ponudu imate u podnožju u malom gradu Kastraki udaljenom 3 minute vožnje. Kastraki ima veliku ponudu restorana, kafića, slastičarnica i dućana s hand made proizvodima. Kupila sam kožne ručno rađene sandale za 30 €, te suvenir kućicu za 5 €.

Meteora, smještaj – Vivitsas Guest House.

Meteora, gdje jesti?

Ponuda restorana više manje je ista, kao i cjenovni rang. Večeru od dva glavna jela, grčku salatu, pivo i vodu platili smo 32 €. Moram priznati da je grčka salata u Albaniji bolja nego u Grčkoj.

Ako poželite pojesti nešto slatko, posjetite u Kastrakiju grčku slastičarnicu iz 1922. Ima ogromnu ponudu slastica. Naći će se ponešto za svačije nepce.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Kastraki.
Slastičarnica u Kastraki gradiću.
Meteora.
Pogled s bakona.
Meteora, zalaz sunca.
Meteora.
Vapnenačke stijene.
Meteora, zalazak sunca.
Comments (0)
Add Comment