Vježbanje s fitness trakama

U posljednje vrijeme uz brzi hod kombiniram vježbanje rastezljivim fitness trakama. Kupila sam ih u Lidlu kad su imali sportski tjedan, paket od tri, jedna duga cijevna s ručkama, kratka cijevna s ručkama i  kratka okrugla.  Skoro za sve vježbe koristim dugu cijevnu traku.
Rastezanje elastičnih traka stvara otpor mišićima zbog kojeg dolazi do povećanja mišićne snage i mase.
Ako se odlučite započeti vježbati s gumama, što preporučam od srca, kupite si za početak dugu gumu s ručkama. Ako Vam se svidi, onda dalje kupite što Vam je još potrebno.

Nakon 6 tjedana vježbanja s trakama, povećava se snaga mišića za 10-30%.
Povećava se kondicija i mišićna masa, a smanjuje masno tkivo.

Gumena traka za vježbanje odličan je i jeftin rekvizit, a omogućuje provođenje velikog broja različitih vježbi. Zahvaljujući maloj težini i volumenu, pogodna je za korištenje bilo gdje i u bilo kojoj prilici. Tako da nema izgovora da ju ne ponesete sa sobom u prirodu, na more, da vježbate doma i sl. 🙂

Otpor elastičnih traka lako se podešava i povećava odabirom druge boje.  Optimalno opterećenje postiže se trakom različitih sila rastezanja, od jednog do dvanaest. Trake s manjom silom pogodne su za osobe koje su u programu rehabilitacije nakon ozljeda, za starije osobe, djecu i početnike. A trake s većom silom pogodne su za iskusnije rekreativce i sportaše. Ako niste početnik, uzmite traku srednjeg opterećenja. Kad Vam vježbanje s njom postane prelagano, prijeđite na iduće opterećenje.
Rastezljivost traka prepoznajemo po boji.

 

U ponudi su dostupne elastične gume različitih opterećenja. Prilikom kupnje zamolite prodavača za savjet koja je najbolja za Vaše trenutno stanje.

 

Što napraviti prije početka vježbanja?

  • Prati trake blagim sapunom i vodom. Sušiti na ravnoj površini.
  • Čuvati dalje od izravnog sunca i prevelike topline.
  • Obavezno pregledati trake prije početka vježbanja. Ne smiju imati nikakvih oštećenja. Posebno provjeriti krajeve gdje se spaja s ručkom.
  • Nikad ne usmjeravati traku direktno u vrat ili lice.
  • Ne rastezati traku previše. Maksimalno do trostruke njene početne duljine.
  • Ako imate neke ozljede ili bolove, posavjetujte se s liječnikom prije odluke da vježbate.
  • Pripremiti vodu da po malo u pauzama možete piti.

 

Kako vježbati?

Program vježbi može imati razne namjene i ciljeve.  Možete ciljano raditi samo na mišićima nogu, ruku, trbušnim i sl. Ciljane vježbe postižu se pravilnim izvođenjem vježbi, brojem ponavljanja, te povećavanjem opterećenja. Držanje tijela važno je prilikom vježbanja, npr. pri izvođenju vježbi dok stojimo jačaju nam se mišići trupa premda možda u tom trenutno ciljano radimo vježbe za neki drugi dio tijela.

Ja si ne radim sama plan vježbi, broj ponavljanja i ostalo, nego nađem video gdje iskusni trener online vježba sa svojom ekipom, stisnem play i vježbam s njima.

Najteži dio vježbanje je stisnuti “play”.

Moja prijateljica Buba poslala mi je odličnih linkova s vježbama. Svidjele su mi se na prvu i rado ih dijelim s Vama u nadi da ćete se pridružiti i vježbati. Isprobajte, oduševit će Vas vježbanje s trakama. Osim što ćete postići željeni cilj, vježbanje je puno zabavnije nego bez njih.

Ako idem u brzi hod šumom od 5km, pri povratku doma odradim ciljane treninge koji traju do 15min. Ova cura ima odlične kratke treninge. Link.

Ako iz nekog razloga ne stignem u brzi hod ili je ružno vrijeme, doma odradim trening od 30 do 45min. Ovaj video mi je trenutno najbolji. Vrhunski trening cijelog tijela. Svaka vježba je super objašnjena, prikazana i imate dovoljno vremena da se za istu pripremite.

Dijelim još dva draga videa:

  • Vježbanje od 30 min. Link.
  • Vježbanje od 13 min. Link.

To su samo neki od meni dragih prijedloga. Uvijek možete u tražilicu upisati “band workouts” i potražiti Vama najdraže. Ako nađete neki koji Vam je super, podijelite link u komentar ili mi pošaljite privatnu poruku. 🙂

Prijedloge mojih drugih vježbi doma i važnost prehrane pročitajte na mom drugom članku na linku.

Zdrave slane i slatke recepte pronađite na ovom linku.

 

Sretno i zdravo vježbanje Vam želim!
Ana

 

 

Comments (0)
Add Comment