Zašto su mirisne svijeće štetne za zdravlje

Ako ste među onima koji se najbolje opuštaju uz mirisne svijeće, posebno sad kad krenu hladniji dani, razmislite malo bolje o njima.  Da li ste se ikad zapitali od čega se rade mirisne svijeće masovne proizvodnje? Da li ste ikad pogledali sastav svijeće koju palite?
Provedena su brojna istraživanja koja dokazuju da mirisne svijeće i električni aparati koji ispuštaju miris sadrže kemikalije štetne za organizam. Kemikalije koje mogu izazvati razne bolesti, npr alergije i astmu.

 

Mirisne svijeće masovine proizvodnje

Svijeće masovne proizvodnje najčešće su napravljene od parafinskog voska, dobivenog od sirove nafte.

Ramdane Touhami, kreativni direktor pariške tvornice svijeća Cire Troudon svjestan je kontroverzne prirode parafina, pa je izjavio: “Ako palite svijeće s parafinom, isto tako možete staviti auspuh od automobila u kuću.”

Svijeće masovne proizvodnje većinom sadrže toksične spojeve izrađene od parafina, materijala dobivenog iz nafte i ugljena. Posebnih postupkom dobiva se parafinski vosak.  Pošto je lijepe bijele boje rabi se za izradu svijeća, jer je znatno jeftiniji od pčelinjeg voska.

Drugi neprijatelj je fitilj koji često sadrži olovo.  Mekana vlakna drži olovo, da bi fitilj bio krut i da se spriječi savijanje prilikom gorenja što dovodi do gašenja plamena. Olovo je supstanca koja nikad ne napušta tijelo. Osim olova mogu se naći čestice cinka i kositra. Sve je vidljivo u čađi koja nastaje kada mirisna svijeća gori.

Zbog štetnosti na zdravlje, nakon provedene studije u Americi, na snagu je stupio zakon o zabrani korištenja olova u proizvodnji svijeća od listopada 2003. godine.
Provjerite sastav i proizvodnju svojih svijeća, jer tko zna što je ostalo na zalihi.

Mirisna svijeća ili eterična ulja?

Eterična ulja – zdrava i prirodna opcija mirisnog doma

Želite mirisan, zdrav, pročišćen dom? Želite mirisnu kupku, prirodne maslace za tijelo, prirodne bombice za čišćenje wc školjke, prirodan miris umjesto parfema, sprej za rast kose itd. ?

Ako je odgovor na prethodna pitanja DA, onda su za Vas eterična ulja.
Eterična ulja su biljke u malim bočicama. Eterična ulja su zdravlje. Pronađite zdravlje u prirodi, a ne u tabletama i sličnim rješenjima manjeg otpora.

Ja osobno koristim eterična ulja Young Living jer su broj jedan u svijetu. Kupila sam Premium Starter kit, savršen paket za početnike (difuzor i 12 čistih eteričnih ulja). Osim mirisnog doma i ovlaživača zraka, kupnjom starter kita unijela sam masu promjena u naš dom.  Sama izradim maslac za tijelo, parfem, sprej protiv komaraca. Da dalje ne nabrajam, neki recepti se već nalaze u rubrici Eterična ulja, a biti će još puno savjeta i preporuka.

Sve o Premium Starter kitu od Young livinga pročitajte na ovom linku.

Eterična ulja, biljke u bočici.

Na slici iznad nalazi se velika bočica 100% čistog eteričnog ulja grejpa, 15ml (to je oko 300 kapi). U difuzor ide jedna kap i Vaš dom miriši po grejpu. Bočica grejpa košta 19€.
Mala bočica je 100% čisto eterično ulje mandarine, 5ml (to je oko 100 kapi). Bočica mandarine košta 9€.

U starter kitu uz difuzor dobijete 12 bočica od 5ml. Sad si pomnožite koliko je to kapljica i uporaba. 🙂

A sad razmislite koliko košta Vaše zdravlje. 🙂

Napomena:

  • Ako ste veliki ljubitelj svijeća, koristite prirodne svijeće od pčelinjeg voska. One su super.
  • Pazite prilikom kupnje eteričnih ulja, jer eterična ulja moraju biti 100% čista i provjerene kvalitete. Ono što se nalazi na policama nekih drogerija je smiješno. Lako ćete prepoznati po cijeni da se radi o najčešće sintetičkim mirisima. Svašta se deklarira kao eterično ulje. Čisto eterično ulje ne može koštati 20-30kn.
  • Sigurna primjena eteričnih ulja je kroz difuzor koji razlaže ulja na sitne čestice i na siguran način udisanjem ulaze u naš organizam. Razrijeđena baznim ulje, eterična ulja se mogu stavljati na kožu.
  • Nemojte koristiti eterična ulja u aroma lampicama, jer zagrijavanje uništava dobra svojstva eteričnih ulja. Eterična ulja u difuzoru se ne zagrijavaju.
  • I za kraj: znate li da je zrak u kući 6 puta zagađeniji nego van kuće? Razlog su mirisne svijeće, razni sprejevi (protiv komaraca, lak za kosu, miris za dom…), sredstva za čišćenje, električni mirisi za kuću i sl.

KONTAKT
Sve moje uljne članke pročitajte OVDJE.
Ako imate dodatnih pitanja, kontaktirajte me na ana@myoffdays.com
Putem društvenih mreža, na:
Instagram profilu – Ana @kapljice_srece 
Instagram profilu – Danijela @danijelina oaza
Facebook grupi: Kapljice sreće.

Pozdrav i do idućeg mirisnog posta, pusa od Ane.
Ana Ivančić

Comments (0)
Add Comment