Bijeg u prošlost – Sunčano Selo – Koprivnica

0 857
Svake godine u Koprivnici, zadnji vikend osmog mjeseca održava se Renesansni festival. Jako sam ga voljela i 5 godina za redom sudjelovala kao jedan od izlagača. Festival je poseban, jer je sve realno dočarano. Doslovno se vratite u doba renesanse. Svaki izlagač mora imati prikladnu renesansnu odjeću, jedete renesansu hranu, imate mogućnosti sjediti na slami i sl. Prije par godina čak smo kolegica i ja iznajmile šator i spavale na slami i vrećama za spavanje. Bilo je predivno. Ali Renesansni sajam nije tema, pa ću se vratiti na temu.  

Guest House "Sunčano Selo"

Prije dvije godine nakon rezervacije sudjelovanja na Renesansnom festivalu, nije bilo ni jednog slobodnog mjesta za prenoćiti u Koprivnici. Srećom, jer sam proširila područje pretrage i u okolici naišla na "Guest House Sunčano Selo".

Guest House na booking.com ima ocjenu 9,7 . Niz pohvala i sve pošteno zasluženo. Ja im dajem čistu desetku. Također, na booking.com slike realno ne prikazuju koliko je tamo lijepo i posebno.

Došle smo na festival, organizator nam dao očajno mjesto za štand, premda smo višegodišnji izlagači i u prijavi više puta naglasili da želimo ista mjesta kao i prethodnih godina. Živčane i ljute, idemo ostaviti stvari i prijaviti se u Guest House Sunčano Selo.  Stigavši ispred smještaja, našoj sreći nije bilo kraja. Privatni smještaj Sunčano Selo nalazi se u selu Jagnjedovec, na 7 km od Koprivnice, ima sezonski vanjski bazen i restoran. Teniski teren s betonskom podlogom, dječje igralište i besplatnu uslugu najma bicikla. 
U okolici imate područje za pješačenje, lov ribe na rijeci Dravi, te kupanje u jezeru Šoderica.
 
Kuća u kojoj se prijavite i jedete doručak. Desno je glazbena škola i dječji kamp.
  U podnožju brdašca prijavite se ljubaznim domaćinima. Sve Vam objasne, daju ključ kućiće i kažu "idite autom do kraja puta, Vaša kućića je zadnja na brijegu". Pri rezervaciji uopće nismo shvatile da ćemo imati svoju kućicu, a kamoli da je to kućica na brijegu. Sjele u autu i jurimo uz brdo i pri dolasku skakanje od sreće. Na vrhu brežuljka drvena kućica, unutra sve uređeno u starinom stilu, drvo, mir, tišina, savršen pogled.
Pogled sa bočne strane kućice.
 
Sunčano Selo
 
Više nismo marile na probleme vezane za sajam, jer nam je bilo predivno. Nakon odmora,  uz savšen pogled popile smo kavicu,  obukle renesansnu odjeću i otišle odraditi današnji dan. Kad smo se spustili do domaćina i uputili se u priču, shvatili smo da su vlasnici zapravo "kralj" i "kraljica" sa Festivala. I oduševili su nas. Oboje posebni na svoj način. Sa divnim hobijima i poslom koji obavljaju unutar imanja. Jako vole svoje imanje, uživaju u radu na njemu i to se vidi. Iduće jutro kralj nam je kuhao doručak. Tko to može platiti?! :)
Kraljevski krevet u kućici.
Moja renesansna haljina od prirodnog materijala.
Renesansa jaja.
Uživa u kuhanju i napravio nam je najfinija renesansna jaja. Svježi kruh, domaće rajčice, domaći pekmez, samo su neke od sitnica koje su se našle na stolu. Pri doručku čuli smo divne priče o imanju. Nakon doručka obišli smo kraljev osobni muzeja starina, kovačnicu, tkalački stan i još mnogo toga. Zanat tkanja naučio je od jedne starije gospođe. Uči se godinama i teško ga je savladati.
Doručak kod kralja, tko to može platiti?!
Osim objekta u koji smo mi bile smještene, postoji kuća pored u kojoj je svaka soba ručno oslikana motivima različitih kontinenata.

Dječje Selo "Sunny Village"

Osim smještajnih jedinica, koje su super za odmor s boljom polovicom ili pak proslavu rođendana s prijateljicama,  možete poslati djecu na tjedan dana kampiranja na engleskom jeziku. Kamp je predviđen za djecu od 9-13 godina starosti, a ovisno o željama primaju i djecu od 8 i 14 godina. Djeca spavaju u prenoćištu Sunčano selo gdje se i hrane. Komunikacija je engleskom jeziku. Neki sudionici i osoblje su stranici, pa je komunikacija na hrvatskom neizvediva. Djeca mogu djelomično sudjelovati u pripremi jela, raspremanju nakon jela, čišćenju i sl. U kampu nema mobitela, televizora, spavanja pola dana, nego komunikacija, svaki dan nove aktivnosti, druženja, priprema hrane, učenje i sl. S njihove stranice kopiram što možeš očekivati od Kampa:
 • da ćeš se dobro zabaviti
 • da ćeš stalno govoriti engleski, iako će ti u početku biti čudno
 • da ćeš zajedno živjeti sa svim članovima Kampa, pa nećete imati puno privatnosti
 • da ćeš imati tajnog prijatelja
 • da ćeš sudjelovati u pripremama obroka, pranju suđa i pospremanju
 • da ćeš zajedno s animatorima čistiti prostor kojim se svi služite, znači spavaonice, kupaonu i učionice.
 • da ćeš naučiti mnogo pjesama i igara te pokoju vještinu.
 • da ćeš steći prijatelje
 • da će se od tebe očekivati da poštuješ pravila Kampa
 • da ćeš probati sve što bude za obrok, iako to obično ne jedeš. Zapamti da nema grickanja između obroka pa je važno da se najedeš!
 • da ćeš u svim aktivnostima sudjelovati s drugom djecom i animatorima pa da neće uvijek biti sve po tvom. Nemoj se radi toga ljutiti.
Što ne možeš očekivati od Kampa:
 • da ćeš moći spavati do kad želiš
 • da ćeš gledati televiziju
 • da ćeš igrati elektronske igrice
 • da nećeš morati sudjelovati u aktivnosti ako ti se ne da. Svi sudjelujemo u svemu i radujemo se što ćemo sve probati!
Detalje o kampu možete pročitati na službenoj stranici "Sunny Village" . Toplo Vam preporučam da posjetite ovo divno imanje.  
Unutrašnjost kućice.
 
Spremna za Renesansni festival.
 
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More