Gajbica – raj za nepce

0 1,645
U samom srcu Zagreba, smjestio se najslađi restorančić sa zdravom hranom - Gajbica. Gajbica je ono što je Zagrebu godinama falilo, fast food zdrave hrane. Od kad sam ga otkrila, nemam više problem gdje jesti kad me ulovi grad dok sam u gradu. Ako me i ne ulovi odem na desert, jer imaju savršene raw torte, zdravi sokić ili kavu.
Fensi pileća salata

Kao doma

Iza par vanjskih stolova i šarenog izloga, koji mami da uđete, nalazi se 5 stolova. Vlasnik će Vas tako toplo primiti i ugostiti da ćete se osjećati kao doma. Tu imate osjećaj da se sa svima poznajete. Ako ste više tip koji voli mir i uživanje solo u jelu, možete bez problema, sve mogućnosti su otvorene. Najveća gužva je od 12 do 17h kad se često traži stolica više. Vidim da jako puno osoba koje rade u okolici dolaze po gablec za van. To uopće nije čudno, osim što je hrana preukusna, cijene su jako pristupačne. Ne isplati se doma kuhati, a svakako puno pristupačnije i zdravije od odlaska u pekaru po sendvič.
Interijer je prožet detaljima.

Priprema hrane počinje na Dolcu

Vlasniku Mariu jako je bitna kvaliteta jela i zadovoljan kupac, pa svako jutro odlazi na Dolac u nabavku svježih namirnica od domaćih OPG-ovaca i obrtnika. Orašaste plodove, začine, brašna kupuje u "Farmi", tako da možete biti sigurni da je kvaliteta jela zagarantirana. Mario je inače skroz druge struke, a Gajbica je njegova ljubav. To koliko voli ovajposao, osjetiti ćete već pri prvom zalogaju.  
Na voću se vidi da je sve svježe i eko uzgoja. Jabuke imaju svoja prirodna oštećenja.
 

Menu

Kad uđete u Gajbicu, idete do kraja, do crnog zida na kojem je ispisan menu za taj dan. Što god da izaberete, biti ćete oduševljeni, tako da ne morate brinuti oko odabira. U ponudi su uvijek barem tri juhe koje se mijenjaju ovisno o sezoni, te tri salate za koje možete birati veličinu (regular, fensi i mega), ovisi koliko ste gladni. Cijeli menu nalazi se i na svakom stolu. U nekoliko veličina za doručak možete uzeti fritaju. Ako idete po prvi put, preporučam Fensi pileću salatu. Šarenilo boja, minimalno 10 namirnica, savršen okus nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. To nije salata kakvu ste navikli dobiti, kad Vam natrpaju 80% zelene salate, malo matovilca, pola rajčice, par kriški krastavca i trči trči pa piletina. To je salata bogata raznim namirnicama. Nema čega nema, pa sam tako po prvi put u životu u Fensi pilećoj salati probala vulkanski slanutak. Kažem Vam, vlasnik Mario zbilja obožava ovaj posao i zaljubiti ćete se u njegovu kuhinju.  Dodatni plus su velike porcije i jako pristupačne cijene. Nisu zaboravili na vegetarijance, pa se svaki dan u ponudi nađe nešto i za njih (npr veggie i veggie fensi salata).
Zagrebčani više nemaju izliku za konzumaciju nezdrave hrane van kuće.
Menu se mijenja ovisno o sezonama, tako da uvijek jedete svježe namirnice iz sezone. Novi menu kreće 01.04. i baš se veselim.
Fenski pileća salata.
Malo maslinovog ulja.
I seka obožava Gajbicu.
               

Deserti i sokovi

Za uživanje bez grižnje savjesti, tu su sirovi deserti pripremljeni bez termičke obrade uz tehniku blendanja i smrzavanja proizvoda. Ne sadrže namirnice životinjskog podrijekla. Iznimno, ako se kao zaslađivač koristi med, naglašeno je. Od zaslađivača najčešće se koriste datuljin ili rižin slad i kokosov šećer. Sirove poslastice sadrže najkvalitetnije namirnice poput orašida, kokosovog maslaca, kokosovog mlijeka, sirovog kakaa, voćnih namirnica itd.
Ja inače nisam ljubitelj kolača i torti. I onda sam probala sirovu tortu u Gajbici.  Ljubav na prvi zalogaj. Savršenstvo okusa ne može se opisati, mora se probati.
Hladno prešani sokovi u kombinaciji s voćem i povrćem. Svaka bočica od 0,30l soka sadrži čisti nektar, bez dodavanja vode ili šećera. Eksplozija vitamina i hranjivih sastojaka koji zahvaljujući procesu hladnog prešanja zadržavaju sva svoja svojstva i nutrijente. Voće i povrće također je iz domaćeg uzgoja i kupuje se na Dolcu. Na slici se nalazi đumbir fensi sok od đumbira, naranče, grepja, cimeta, kurkume, chia sjemenki.  
Sirova torta od čokolade, đumbira i mnogo drugih zdravih sastojaka. Sok od citrusa, đumbira i chia sjemenki.

Hrana za van

Kad idem doma iz grada i ne da mi se kuhati za sebe i muža ili jednostavno želim iznenaditi goste ukusnom hranom, tu je Gajbica za van. Nitko ne mora znati da niste Vi kuhali. :) Gajbica se smjestila u Vlaškoj 7, dvije minute hoda od Trga bana Jelačića. Radno vrijeme je od 11 do 20h svakim danom, osim nedjelje kad ne rade.
Meksičko varivo za van iz Gajbice.
 
Prozorski ležaj. Idealan za kavicu i promatranje zbivanja na ulici.
Slatki šareni interijer.
Detalji interijera.
                 
Juha od buče.
Sok od đumbira, citrusa i chia sjemenki.
Vanjski detalji.
 
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More