Instagram algoritmi i ovisnost

2 328

Ako nešto ne volim, to je kad netko radi budalu od mene.  Kad to shvatim, odmah nastojim riješiti problem.
Najnoviji problem je ovisnost o društvenim mrežama, konkretno Instagramu.
Ajmo krenuti od početka.

 

Facebook

Godinama imam privatni i poslovni Facebook profil. Posao Le Narukvice obavljam putem Facebook stranice. Nove sljedbenike jako je lako bilo prikupiti putem nagradnih igara i plaćenih reklama.
Facebook je ove godine promijenio algoritme, jer ga želi vratiti u početne faze društvene mreže koja povezuje prijatelje i rodbinu. Preplavile su ga poslovne stranice i potpuno shvaćam nove algoritme i prihvaćam ih. Nije problem platiti oglas, to sam radila, raditi ću i dalje. Druga stvar je što Zuckerberg traži puno više love za istu količinu dosega, ali nema veze, vratimo se na tema ovog posta.
Instagram…

 

Instagram

Sestra me par mjeseci nagovarala da napravim poslovni Instagram profil. Odbijala sam jer mi se nije sviđao. To su bili početci Instagrama kad nije bilo nikakvih funkcija, povećanja slike, slanja poruka i sl. Nakon par mjeseci nagovaranja otvorila sam poslovni Instagram. Malo po malo, Instagram je dodao nove funkcije, savladala sam ga, počela voljeti u toj mjeri da sam si otvorila i privatni. Pošto sam putoholičar, na njemu sam objavljivala slike s putovanja i prilično skromno ga koristila. I dalje mi je prioritet bio poslovni profil.
U 11.mj odlučila sam se više pozabaviti privatnim Instagram profilom, osim slika putovanja, pisati o svemu onome što me veseli i oduševi. Često me razvesele male sitnice, koje odmah tipkam u grupu sestrama. Jedna kaže “znam za to”, druga pročita poruku nakon 6mj. 🙂 Eto, zato je nastao moj privatni Instagram profil. Jako sam dobro prihvaćena, brzo rastem, volite moje pričice, savjete o vježbanju, recepte i svima sam zahvalna od srca.

Instagram aplikacija i folder s 9 aplikacija za Instagram

 

Ovisnost

Nakon 3mj intenzivnog korištenja Instagrama, shvatila sam da me jako živciraju Instagram algoritmi i da sam postala ovisna. Nije teško postati ovisan kad trebaš:
– biti sat vremena uz mobitel nakon što objaviš neki post, odgovarati na upite, jer je prvih sat vremena ključno za statistiku
– pratiti statistiku
– pratiti doseg
– pratiti impresiju
– objaviti sliku u određeno vrijeme
– staviti 7 heštegova jer ćeš inače otići u sjenu
– ne ponavaljati iste heštegove jer ćeš inače otići u sjenu
– ne stavljati hešteg koji ima preko milijun objava jer ćeš inače otići u sjenu
– follow – unfollow aplikacija

Mislim da ste shvatili što hoću reći.
Kaže mi jučer prijateljica “Ne vidim ti objave, nego baš moram ući u tvoj profil da bi vidjela”.
Očito sam “povrijedila” neki od mnogobrojnih Instagram algoritama. I znate što?! Baš me briga 🙂
Objaviti ću kad ja hoću, što hoću i pisati ono što me veseli.
Nemojte me krivo shvatiti. I dalje volim Instagram, ali od sad igram po vlastitim pravilima. 🙂

Skinite si “Quality time” aplikaciju, pa mi nakon 3 dana korištenja javite što mislite o Instagramu i algoritmima. 🙂

Instagram

 

“Nemam vremena” i “Quality time”

U zadnje vrijeme najčešća izjava koju čujem je “nemam vremena”.
Nemam vremena za kavu, nemam vremena za vježbanje, nemam vremena za skuhati zdravi obrok… I moj “nemam vremena čitati knjige”.
Shvaćam da je danas tempo života ubrzan i da se zbilja nema vremena za mnoge stvari. Ali, isto tako, često si samo tražimo izgovor.
Skinite si aplikaciju “Quality time”. Mislim da je riječ “Šok” preblaga kad vidite statistiku korištenja mobilnih aplikacija. Dobiti ćete analizu svakog detalja. Koliko ste vremena proveli na svakoj aplikaciji, koliko puta ste ušli u aplikaciju, koliko puta ste otključali mobitel, ukupno vrijeme korištenja itd.
Nakon par dana korištenja “Quality time” aplikacije, shvatim da ja ipak imam vremena za čitanje knjiga. Provjerite da li Vi imate vremena za nešto za što mislite da nemate. 🙂
Žao mi je što ne mogu odrediti koliko vremena sam provela na poslovnom, koliko na privatnom Instagramu, a to me baš zanima.

Quality time

Jesi živa?

Nakon što sam shvatila da sam ovisna o mobitelu i Instagramu, a “Quality time” je to debelo potvrdio, prerezala sam stvar na pola.
– Stišala sam sve aplikacije osim zvuka zvona.
– U aplikacije uđem svako nekoliko sati, najprije riješim poslovne upite, pa idem u privatne. Odgovorim što imam na brzinu, prelistam storije i iziđem.
– Ne razmišljam o Instagram algoritmima.
– Mobitel držim dalje od kreveta, tako da ne bude prvo što u jutro vidim i zadnje na večer.
– Ne zujim u mobitel kad hodam ulicom, čekam u redu i sl. nego promatram ekipu okolo.

Nakon prvog dana restrikcija, nisam koristila mobitel 3 sata u komadu. Uđem u poruke i  tri osobe me pitaju “jesam živa”.
Živa! Više nego ikad. I imam puno više vremena. 🙂

Zaključak

Ne želim više svijet gledati kroz ekran mobitela.
Nakon tjedan dana manjeg korištenja društvenih mreža, osjećam se puno bolje. Nisam još došla do ciljnih brojki, ali budem uskoro. “Pojesti ću i tog slona” 🙂
Teško je odjedanput presjeći upotrebu mobitela na pola, ali trudim se i ne sumnjam da ću biti izliječena kroz 10-ak dana.

Nadam se da će se Zuckerberg i ekipa uskoro zasititi love i manje nas maltretirati. Puno je ljepše objavljivati i komunicirati kad ne moraš u glavi imati algoritme.
Ako se algoritimi nastave razvijati ovim tempom, klinika za liječenje Internet ovisnosti biti će u svakom gradu.

Moji za/protiv argumenti na dnu članka. Napišite mi svoje mišljenje.

Kad se smanji vrijeme korištenja društvenih mreža, ima se vremena za knjigu.

 

70%

Instagram algoritmi i ovisnost

Instagram je divno mjesto, ako ga mudro koristimo. Bilo za druženje, uživanje u slikama, razmjenama ideja ili razvoju posla.

 • Opći dojam
2 Comments
 1. Tanja says

  Ajme Da, bravo!!
  Baš razmišljam što bi od željenih stvari za bebu kupila da nema instagrama a što želim kupiti “jer imaju mame instagramuse”. Također, prije sam gutala knjige a zadnjih par mjeseci nemam uopće vremena – al zato što sam nesvjesno na instagramu jako puno. Pitam se često koliko lažnih dojmova dobivamo zbog čega postajemo sve više nesretniji i depresivniji. Mislim da nas Instagram dovodi do toga da mislimo da svi imaju više i bolje nego mi, i da, naravno, da su sretniji. Skidam aplikaciju!! Puse!!!

  1. Ana says

   Tanja, savrseno si ovo sročila. Pogodila si u bit problema.
   Gledamo što drugi imaju i to nas čini nestretnima jer da bi to sve kupili trebamo izdvojiti hrpu novca.
   A njima je to posao, jer 80% tog dobiju free radi reklame.
   Aplikacija je super jer nas osvijesti i zapitaš se kuda ovo sve vodi.
   Skužiš kako mala djeca prvo posežu za mobitelom, kako svi ulicom hodaju s mobitelom u ruci, u čekaonici, na kavi… Strava.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More