Istanbul – budžet za 5 dana

0 38,755
Ako ste kao ja, onda prije odlaska na putovanje računate otprilike koliko će Vam novca biti potrebno. Meni je logično da svi prije puta provjere neke osnovne informacije o smještaju, hrani i slično za destinaciju na koju kreću. Da Vam se ne dogodi kao mom šogoru, ode u Hong Kong, jer je upecao akcijsku kartu, pa tek tamo shvati da je u top 5 najskupljih destinacija. :)

Istanbul, osnovne informacije o putovanju

Datum putovanja: 03.11.2017. - 07.11.2017. Dvije osobe. 5 dana. Za vrijeme boravka u Istanbulu tečaj je bilo 1 TL = 1,7 HRK. Ukupni troškovi iznosili su nam 5500 kn. U nastavku pročitajte specifikaciju troškova. Motivacija za odlazak u Istanbul bila je posjet četvrti Balat. Više o tome pročitajte ovdje.

Viza za Tursku?

Od veljače 2020. Hrvatski državljani ne trebaju vizu za putovanje u Tursku.

Direktan let Zagreb - Istanbul

Par puta godišnje Turkish Airlines ima akcijske karte iz Zagreba za Istanbul po cijeni od 120€. Po toj cijeni smo kupili karte. Vrijeme polaska aviona iz Zagreba bilo je 9:10 , pa smo poslije podne kvalitetno iskoristili za prvo upoznavanje s  gradom. Vrijeme povratka iz Istanbula također je bilo super, u 19:00. Pet dana Istanbula iskoristili smo do zadnje minute.
Odmah nakon slijetanja na odredišni aerodrom, prvo što moj suprug mora kupuje - telefonska kartica s dovoljno gb. 8gb bila je najmanja opcija, a koštalo je 150kn.
U Turkish Airlines uvijek obilan obrok. Na povratku smo dobili odlične ćevape. :)

Hotel za deset

Prilikom rezervacije hotela vodili smo računa da je u blizini metroa, tako da s aerodroma možemo doći metroom. Preporuka je da idete metroom, a ne taksijem. Taksi je skuplji, sporiji i sigurno ćete zapeti u gužvi. Svakako kupite Istanbul Kart, karticu kojom možete platiti autobuse, metro, trajekte, žičare i starinski tramavaj. Istanbul Kart se može nadopunjavati i vožnja je povoljnija, nego prilikom pojedinačne kupnje karata. Odsjeli smo u Hotelu Enderun. Platili smo ga 35€/noć, ukupno 140€. Dakle, samo 120kn dnevno po osobi. Uključen je doručak. Hotel je predivan, čist, uredan, na super lokaciji. Jedini problem je ako vam je soba u prizemlju jer je buka kompresora komore za hlađenje nesnosna. Srećom, bili smo van sezone pa su nas premjestili na treći kat gdje je sve bilo savršeno. Hotel smo rezervirali putem Booking.com.
Ako ćemo opet putovati u Istanbul, uzet ćemo smještaj na drugoj strani Zlatnog roga preko Galata mosta Beyoğlu, odnosno u Karaköyu. Predvečer i na večer tamo je "život", a aveniju İstiklal često nazivaju ulicom s najvećim pješačkim prometom na svijetu.
Enderun Hotel
Dvorište hotela. U staklenom dijelu u pozadini je doručak.

Cijena ulaznica

Cisterna Bazilika - 20 TL Galata Tower - 20 TL Aya Sofya muzej - 40 TL Vožnja Bosporom sat i pol duž "Golden Horn", te vožnja busom do Pierre Loti - 30€.
Vožnja Bosporom.

Pierre Loti - pogled na grad.

Hrana i piće

Hrana je prihvatljivih cijena, dok je alkohol relativno skup. Naravno, suprug je pronašao rock bar s točenim Efesom za 13,5kn. U toj i okolnim ulicama, ima veliki broj barova i kafića. Zadnji dan smo naišli na skroz fora restoran, s odličnom hranom i super cijenama. Pa ću Vam napisati cijene onog što smo taj dan pojeli:
 • Juha (čorba).  4 TL
 • Kilis Tava (neki mix mesa i povrća zapečen u tavi. Okus fenomenalan. 12 TL
 • Ja sam jela "tursku pizzu", koja je super izgleda, a još boljeg okusa. 15 TL
 • Puding od riže.  5 TL
Sve skupa smo za nas dvoje platili oko 90kn. Restoran se zove "Mevlana". Adresa: Binbirdirek Mah. Boyaci Ahmet Sk. Aktas Han No: 20/A, Cemberlitas, Istanbul.
Kilis Tava.
"Tuska pizza". Jedna od najboljih pizza koju sam jela.

Troškovnik za 5 dana u Istanbulu

 • avionske karte za dvije osobe 240€
 • vize za dvije osobe 40$
 • hotel za dvije osobe s doručkom za 5 dana 140€
 • Vožnja Bosporom 30€
 • Ulaznice za Cisternu Baziliku, Galata Tower, Aya Sofiju cca 19€
 • kartica za mobitel 20€
 • Za hranu, piće, Uber, Metro, suvenire 260€

Napomene

 • Nemojte kupovati na Grand Bazaru, jer sve imate izvan njega po barem upola nižoj cijeni.
 • Istanbul je ogroman grad. Preporučujem korištenje Ubera, iako je upitno koliko će još dugo biti dostupan. Mi smo ga često koristili i jako smo zadovoljni. Zanimljivo je da "Uber XL", servis koji koristi uglavnom preuređene Mercedesove kombije je često jeftiniji of "Uber Taxi" usluge jer vam je cijena unaprijed poznata i za razliku od "taxi" usluge nije mjerena naknadno pa nema veze da li ste upali u gužvu.
 • Ako Vam na ulici uleti klaun i želi se slikati s vama, znajte da će Vam to naplatiti. Pazite na svaku sitnicu, sve se plaća. :)
 • Prilikom vožnje Bosporom konobar će Vam donijeti cijeđenu naranču. Nemojte misliti da je to piće dobrodošlice koje je uključeno u cijenu. :) Nakon što podijeli piće, doći će naplatiti 10 TL.
 • Puno smo jeli, puno smo pili, obilazili, vozili se itd. Ukupni trošak 5500 kn za nas dvoje za 5 dana (uključen let, vize, hotel).
 • Da muž nije pio pivo, trošak puta bi bio oko 500kn manje. :)
 • Vožnju Bosporom obavite u vlastitom aranžmanu javnim brodskim prijevozom. Mislim da ćete potrošiti max 5 TL po osobi. Pošto nismo bili puno dana, nije nam se dalo istraživati gdje polazi gradski brod. :)
 • Na ovom linku možete pročitati moj putopis iz Kapadokije. Meni najdraži dio Turske.
Ostali putni blogovi Moje ostale putne blogove pročitajte ovdje. Kanarski otoci – detaljan info i budžet za tjedan dana. Tajland – detaljan info i budžet za 20 dana. Za puno putnih savjeta uz puno slika, videa i teksta zapratite me na Instagram profilu @ana.ivancic.sola Ana Ivančić
Plava Džamija. Ulaz je besplatan.
Istanbul noću.
Van zidina Grand Bazara.
Zdjelicama ne mogu odoljeti. :)
Turski čaj je fenomenalnog okusa.
Degustacija čajeva.
Unutar Cisterne Bazilika.
Unutar Plave Džamije.
Istanbul.
Pogled s Galata kule.
Cijeđeni sokovi na svakom koraku. Nemojte propustiti cijeđeni sok od šipka.
Maca smaragdnih očiju, naše društvo prilikom svakog doručka.
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More