Jednodnevni izlet – Kotli

0 4,498

Svega dva sata od Zagreba nalazi se pravi mali raj - Kotli ili Kotle, kako neki nazivaju.

Malo selo, napušteno nakon 2 svjetskog rata, a prije poznato po brojnim zanatlijama, najviše krojačima i kovačima. Danas oživi u ljetnim mjesecima kad veliki broj planinara prolazi kroz njega u sklopu rute "Staza sedam slapova". Zbog povećanog broja posjetitelja u ljetnim mjesecima radi i jedini objekt u ovom malom selu - restoran Kotlić. Zatvara se krajem rujna. Od rujna na dalje, možete se okrijepiti istarskim rakijama i pićima u predivnoj kućici pored Kotlića. Kuća s tirkiznim prozorima kao iz bajke.

Ali idemo po redu. Sestre, prijateljica i ja napravile smo super rutu jednodnevnog izleta, pa da otkrijem svaki detalj, uključujući i gdje u blizini pojesti odličnu domaću hranu po super cijenama. :)

Opće informacije

Udaljenost Zagreb - Kotli: 205 km (2:30 min)
Trošak puta automobilom: 500 kn (cestarina, gorivo)
Što obući i obuti: udobnu odjeću i tenisice.
Ponesite vodu, malo voća, orašaste plodove.

Gdje se parkirati, što vidjeti...

Volim znati koliko je daleko željena destinacija od mjesta gdje se možeš parkirati. U Kotlima, sve vam je u par stotina metara. Parking je u samom selu, kao i vodopad, restoran, mlin itd.

Parking je kod starog mosta. Ispod mosta možete po stijenama hodati uz rijeku. Preko mosta je selo.
Preko mosta idete do sela. Desno od mosta imate šetnicu uz peti slap, pa dalje do šestog.

Prošetale smo desno uz rijeku. Nakon 100 m bila je divlja stazica kojom smo se spustile do starog drvenog mlina i raznim oblicima korita u kamenu koje je voda oblikovala. Kotli spadaju pod peti slap spomenute Staze sedam slapova koju smo također prošli i detaljno ju imate opisano na blogu.

Kotli - peti slap


Staza kroz šumu do šestog slapa izgleda čarobno.

Staza od petog do šestog slapa.

Ako želite isprobati domaća istarska pića, kuća kao iz bajke s tirkiznim prozorima je destinacija.

Mjesto gdje možete degustirati istarska pića

Jedino mjesto gdje nešto možete pojesti je restoran Kotlić. Ali na žalost radi samo u ljetnim mjesecima, tj. do kraja rujna. Naš posjet je bio 7.11.
Nismo jeli u Kotliću, ali smo zato imali predivan sunčan dan i alternativu gdje jesti.
Pošto je bilo još rano, prije jela odlučili smo posjetiti Hum, koji je udaljen svega 5 km.

Restoran Kotlić prestaje s radom krajem rujna.

Hum, najmanji grad na svijetu

Na pola puta od Kotli do Huma naišle smo na Aleju Glagoljaša. Jako fora izgleda, pa stanite na par minuta. Samo pazite da ne ugazite u hrpe malih hupserima od zemlje. Djelo krtica ili nekih drugih životinjica. :)

Livada sa slovima glagoljice nalazi se na pola puta do Huma.

Hum, svi znamo da je najmanji grad na svijetu i da je jednostavno čaroban. U ljetnim mjesecima ulice su posebno živahne. Čarolije mu ne manjka čak ni na jesen / zimu. Radi jedna suvenirnica i restoran.

Ulicama Huma.

Konoba Kolinasi

Došlo je vrijeme da nešto ručamo i na preporuku prijateljice otišle smo u Konobu Kolinasi, smještana u šumi, u samom srcu Istre, svega par minuta od Huma. Uređena u autohtonom istarskom stilu u kamenu i drvu.

Gastronomska ponuda orijentirana je na tradicionalnu domaću istarsku kuhinju. Jeli smo domaće fuže s divljači i šparogama. Porcije su ogromne i za prste polizati. Za desert fritule. Moram reći najbolje fritule degustirane u zadnjih par godina. Svježe pripremljene i bez upijene masti. Cijene su i više nego pristupačne. Naručili smo domaće crno vino koje košta svega 6 kn za 1 dcl. Jako fino i pitko.
U okolici konobe imate park za djecu, ograđeni dio s konjima itd.

Došle smo bez najave oko 12:30 h i imale sreće jer smo ulovile zadnji stol. Nakon 13 h počeli su se popunjavati rezervirani stolovi. Ako planirate posjetiti, najavite se da osigurate mjesto.

Surfajući sad njihovu stranicu, vidim da u ponudi imaju i smještajne jedinice. Cjelokupnu ponudu, detalje o rezervaciji, upite oko smještaja i odgovore na ostala pitanja pronađite na njihovoj web stranici ovdje.

Moram pohvaliti izrazito ljubazno i pristupačno osoblje. Jedva čekam novi izlet i ručak u konobi Kolinasi.

Konoba Kolinasi

Kava u Opatiji

Kavom u sunčanoj Opatiji odlučile smo završiti izlet. Dok smo došle do Opatije, sunce je već bilo u padu i ulovile smo ga svega 10 min. Bolja odluka bi bila kava u Konobi Kolinasi uz još jednu turu domaćih fritula. Ili vina. (vozačica nije pila:)).
Kava u Opatiji može kad sunce zalazi u 20 h, a ne u 16 h.

Kava u Opatiji

Kratki video s izleta pogledajte ovdje.

Uživajte na izletu i odličnoj hrani.

Moje ostale putopise pročitajte OVDJE.
Pratite moje pustolovine i na Instagram profilu @ana.ivancic.sola

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Konoba Kolinasi
Fuži s divljači
Restoran Kotlić
Kotli - peti slap.
Kotli
Kotli
Ulaz u Hum.
Presladak apartman u Humu "Holiday house FRANKO", ocjena 9,8 na Booking.com
Hum, jedna suvenirnica radi. Opskrbile smo se domaćim fužima, umakom od tartufa i sl.
Ulicama Huma
Igranje kod Konobe Kolinasi.


Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More