Kalklitir boja za zid

0 4,345

Kad god objavim na Instagramu sliku na kojoj se vide zidovi obojeni Kalklitir bojom, dobijem nebrojeno upita koja je to boja i kako se nanosi. Podijelit ću svoja iskustva, jer obožavam ove boje. Za mene, bojanje zidova u Kalklitir boju je ukras za dom, ne trebam dodatne ukrase.

Ne radi se o suradnji, boje kupim kad imaju popust, a najčešće imaju za dan žena -30% i Black Friday -30-40% (zadnji petak u studenom). Također zidove farbam sama, izrazito je jednostavno.

Kalklitir boja

Kalklitir (Kalkpaint - vapnena boja) boje nisu toksične, sadrže vapno (kalcijev dihidroksid), te za vrijeme bojanja možete slobodno biti u kući. Vapno zbog visoke alkalnosti ubija plijesan i gljivice. U bojama nema nikakvog konzervansa.

Pakiranje

Boju za unutrašnjost možete kupiti u pakiranju od 250 g (22 €) ili 1 kg (75€). Skupa je, ali jako lijepa, po meni vrijedi svake lipe. Pričekajte datume koje sam navela da bude popust.


Na njihovom web shopu piše da je 250 g dovoljno za 2 m2 , bojanje u dva sloja. A 1 kg za 8 m2 u dva sloja. Ne bi se složila s njihovom procjenom. Meni 1 kg bez problema prekrije 10 m2.

Miješanje Kalklitir boje

Na pakiranju imate detaljnu i jasnu slikovnu uputu kako miješati. Princip je da u neku posudu stavite vodu (ja stavim 10% više vode, draže mi kad je mrvicu rjeđa smjesa), dodate boju (koja dođe u praškastom obliku) i miješate 10 min pjenjačom za kuhanje. Pošto je sve na prirodnoj bazi pjenjaču poslije operete i ništa joj neće biti. Nemojte miješati nekom žlicom, nego baš pjenjačom da vam ne ostanu grudice.

Miješajte boju na otvorenom samo zbog jednog razloga. Kad u vodu stavite sadržaj vrećice, jako je praškasto pa će vam se stvoriti oblak "prašine" prvu minutu dvije.

Nanošenje Kalklitir boje

Kalklitir boju nanosite kistom širine 10. Na Kalklitir web shopu možete kupiti kist, ali ja kupim bilo koji od 10 cm, bitno da je kvalitetan, da ne otpadaju dlačice.

Prije nanošenja sve dobro zaštite pik trakom. Savjet zlata vrijedan koji sam dobila od jednog molera je da prije nanošenja tamnijih boja na zid preko pik trake prijeđete s bijelom bojom (ili bojom u kojoj je vaš postojeći zid), da se stvori barijera i da vam tamnija boja ne uđe ispod pik trake i na pojedinim mjestima stvori male izljeve boje.

Na pik traku nanijeti sloj boje u kojoj vam je postojeći zid. Kod mene bijela.

Prilikom nanošenja boje bit će jako tamno i nemojte se prepasti. Kad se osuši, boja će biti baš onakva kako je prikazana na Kalklitir web shopu. Postoji više tehnika nanošenja, ali najčešća je X tehnika ili okomite crte tehnika. Obe tehnike imate prikazane ne Kalklitir web shopu OVDJE.

Njihova preporuka je nanositi dva sloja i tog sam se držala. Nanositi od gore prema dolje. Nakon što se prvi sloj osuši, nanijeti drugi sloj. Ako želite da se što više vide "mrlje" po zidu koristite X tehniku nanošenja. Prilikom prvog nanosa bojamo tako da ne ostane niti jedna točkica bijelog zida ispod boje. Prilikom drugog nanosa više ne morate paziti i što nepravilnije nanosite, "mrlje" će biti vidljivije.

Bojanje Kalklitir bojama jako je zabavno. Nemojte da vas prepadne X tehnika jer nikad do sad niste bojali zidove. Nema tu nikakve mudrosti. Samo izmještajte i farbajte. Ne možete pogriješiti.

Kalklitir boje u našem domu

Mi smo doma koristili dvije boje - Celadon Primo i Concrete Primo. Većinu prostorija obojili smo u Celadon Primo. Čak mi je malo žao što nisam sve u Concrete Primo, jer je tamnija (samo muževa soba je u Concrete Primo). Bilo me strah da će biti pretamna, ali nije, savršena je.

Celadon Primo isto je predivna. Boja se mijenja ovisno o svjetlosti tijekom dana, od sive do bež. Concrete Primo stalno je siva. Jako lijepa tamnija siva nijansa. Dijelim s vama nekoliko slika.

Nanošenje Celadon Primo boje. Prvi premaz.
Sušenje Celadon Primo boje. Lijevo je prvi premaz, desno drugi premaz koji se osušio do pola.
Celadon Primo.
Celadon Primo u mojoj radnoj sobi.
Concrete Primo u muževoj radnoj sobi.

Uživajte u bojanju.

Ana Ivančić

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More