Koža sve pamti – SPF krema za lice

0 2,822

Nedavno sam Vas na Instagram profilu @my_off_days pitala da li koristite SPF zaštitu. Na žalost samo 38% (glasalo je 200 osoba) odgovorilo je “da”.

Čak sam i ja do prije 3 godine bila osoba koja bi odgovorila “ne”. Zato Vam sad i pišem ovaj članak, jer želim podijeliti neka svoja iskustva i pokušati Vam na mom osobnom primjeru pokazati zašto je zaštita kože jako bitna.

Anketa na Instagram profilu @my_off_days

Nedavno sam bila kod dermatologice na redovitoj kontroli madeža i kaže ona “gorjelo se dok smo bili mlađi”. Ja ju pitam kako zna. Kaže ona vidi se po koži, tj smećkastim malim mrljama po ramenima. I to je istina, kad sam bila mala išla sam ponekad s bakom na more. Organiziranim busom, bile bi cijeli dan na moru, uključujući i najgori period od 11 do 16 h. Otišla bi jednom i narednih 6 dana bi se mazala jogurtom jer bi bila crvena kao rajčica. Užas jedan. Sigurno sam u toj mjeri pocrvenjela bar 5 puta u djetinjstvu.
Nakon 20 te godine počela sam paziti i manje sam se izlagala suncu i rijetko kad bi pocrvenjela. Sad imam podosta godina i te pjegaste mrlje su “grijesi” ili “upozorenja” iz prošlosti.

Prije 7 godina imala situaciju s promjenama veličine i boje madeža na nozi. Nakon odstranjenja i analize ispostavilo se da sam došla na vrijeme. Promjene su bile najviše zbog utjecaja sunčevog zračenja.

Od tad redovito napravim kontrolu madeža na tijelu.

Nema potrebe za junačenjem i govoriti da imamo kožu otpornu na opekline. Čak i kad nemate vidljivih oštećenja na koži, jako UVA i UVB zračenje ostavit će posljedice na našoj koži.

Koža pamti godinama da bi potom u jednom trenutku vratila opasnih bolesti. 

Zaštita od sunca uvijek uz mene. Olival Sun Stick SPF50.

UV zračenja

Često zanemarimo ili ne shvaćamo upozorenja meteorologa u vezi UV indexa koji često dostiže visoke razine čak i kad oblaci skriju sunce.

UV zračenje vrlo brzo djeluje na našu kožu i može uzrokovati kožne tegobe i teže bolesti. Štetni učinci ne ovise samo o količini izlaganja suncu, nego i o samoj osjetljivosti kože. Tek je nekoliko minuta izlaganja suncu dovoljno za nastanak pigmentacije.

Kad se govori o kancerogenom djelovanju UV zračenja, bitno je napomenuti da se zračenje sastoji od A, B i C zraka. C zrake su najkraće i najštetnije i ne dolaze do naše zemlje. Zatim slijede UVB i UVA zrake, pa onda vidljivi dio sunčevog spektra koji je odgovoran za stvaranje melatonina i serotonina. I na kraju infracrveno zračenje, koje je štetno i nevidljivo.

SPF i PFA zaštita

Godišnji odmori često su kratki i ne treba forsirati prženje na suncu da bi se vratili s godišnjeg preplanule puti. Mišljenje da su solariji manje štetni od prirodnog sunčanja su zabluda.

Koliko ćemo brzo dobiti preplanuli ten, ovisi o pigmentu melaninu kojem treba nekoliko dana da stigne do površine kože.

Kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom zaustavljaju ili apsorbiraju štetne dijelove UV zraka. Zato je važno prije godišnjeg opremiti se kremama za sunčanje s UVA i UVB zaštitom.

SPF (Sun Protection Factor) znači zaštitu od UVB zraka tj. opeklina.
PFA (Protection Factor) štiti kožu od oštećenja UVA.

Povećan unos karotenoida može umanjiti negativan učinak sunčevih zraka. Povećajte unos povrća i voća bogatog betakarotenima bar 4 tjedna prije ljetnog godišnjeg odmora. Ako Vam se ne da jesti veću količinu mrkve, dinje, marelice i sl. onda možete unijeti betakaroten kroz tablete.

Osobe sklonije hiperpigmentacijama trebale bi se štititi tijekom cijele godine te koristiti kremu s visokim SPF faktorom. Bilo bi poželjno nanijeti kremu i puder sa zaštitnim faktorom.

Zaštita od sunca i kad idem u šetnju šumom, premda je većina šume u hladu.

Krema za lice sa SPF faktorom

Koristila sam razne kreme za SPF faktorom. Neke su mi bile premasne, neke su mi stvarale komedone, neke su loše utjecale na povremeni seborični dermatitis, neke su mi bile preskupe itd.

Napokon sam našla kremu za lice sa SPF faktorom koja mi je idealna po svakom kriteriji. Moja sreća je još veće jer se radi o hrvatskom proizvođaču i odličnim sastojcima.

Radi se o Olival kremi za zaštitu lica sa SPF faktorom 30. Svako jutro prije šminkanja nanesem na lice serum, kremu za lice, pa Olival kremu za zaštitu od sunca SPF 30. To mi se pokazalo kao savršena kombinacija za hidrataciju lica i za zaštitu od sunca. Detalje o kremi pročitajte ovdje.
Također iz kuće (posebno ako idem na višesatnu šetnju šumom ili vožnju biciklom) ne izlazim bez Olival Sun sticka sa SPF 50. Praktičan, mali, lako se nanosi, iznimno učinkovit. Po potrebni ga lako nanesem. Pošto je za lice, usne i tijelo s njim mijenjam više proizvoda. Umjesto kreme za tijelo, kreme za lice i balzama za usne, sva tri proizvoda imam u jednom sticku. Detalje o sticku pročitajte ovdje.

Sve ostale Olival proizvode za zaštitu od sunca pogledajte ovdje.
Podržimo hrvatske proizvođače, #kupujmohrvatsko.

U jutro na lice obavezno nanosim Olival SPF 30 kremu za lice.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More