Preuređenje stare kuhinje za 300kn

0 13,909
Moramo kompletno preurediti kuću (podovi, stolarija, kuhinja, novi namještaj...), znači kompletno sve. Pošto nikako nismo osobe za kredit, odlučili smo polako skupljati lovu, a do tada postojeće stanje učiniti što toplijim, učiniti ga domom. I tako sredim ja dnevni boravak da bude baš lijep i ugodan za boravak. Trn u oku postala je stara ružna smeđa kuhinju i nisam znala što da radim s njom. Površina je polu glatka i trebalo bi šmirglati, a to zbilja ne volim. Ježim se na taj postupak.  

Stari izgled kuhinje

Kuhinja je drvena, polu glatkih površina. Stara je oko 40 godina. :)
Stari izgled kuhinje.
  Odlučila sam preskočiti dio sa šmirglanjem i obojiti ju takvu kakva je, pa kud puklo da puklo. Rekla sam sama sebi, ako će boja otpadati, stavit ću još jedan sloj. Ako će i to otpasti, kupit ćemo novu kuhinju. Ružnija od ove ne može biti.  :) Odem u prodavaonicu s bojama (ConColor) i kupim dvije polu mat sive nijanse (marka Caparol). Tamniju sivu za donji dio, svjetliju sivu za gornje elemente. Svaka boja je po 700 ml. Obje boje ukupno sam platila oko 220 kn. Prebojala sam jedan sloj i boja se super primala. Premda je kuhinja polu glatka. Nakon par sati sušenja, nanijela sam još jedan sloj i to je bilo to. Boja se savršeno primila. Htjela sam ju "malo podići" crnim detaljima, pa sam u hobby shopu kupila malu tubu kreda crne boje. Platila sam ju oko 15 kn. S njom sam prebojala jedna vrata, iznad starog hladnjaka i mali dio zida u sredini kuhinje. Bijelom kredom (cca 10 kn paket kreda) ispisala sam poruke po kreda boji. "Always kiss the cook" i "Tea time". Zadnji detalj koji  sam promijenila su ručkice. U Ikei sam kupila plastične crne ručkice. Sad ih ne mogu naći na webu, ali su bile slične ovima. Kompletno sve ručkice za kuhinju platila sam oko 30 kn.  
Novi izgled kuhinje.
 

Detalji čine razliku

Nedavno sam bila u Arena centru na In Dizajn sajmu. Prošla sam pored skupine osoba koje su slušale predavanje. Predavač je rekao "dom poprima svoj izgled nakon što u njemu provedete bar dvije godine". Ta izjava me asocirala na kuhinju i dnevni boravak, jer sam krenula u preuređenje točno prije dvije godine. I upravo sada je sve na svom mjestu i postalo je dom. :) Nisam odmah htjela kupovati sve detalje, nego sam namjerno htjela malo po malo. Promatrala sam taj prostor kao "prazni papir" koji treba ukrasiti. I to se pokazalo potpuno ispravno. Financijski nismo patili, a s vremenom smo uredili sve baš onako kako smo htjeli. I znate što je najbolje?! :) Oduvijek sam govorila da kad ću imati bijelu kuhinju kad ćemo raditi kompletno preuređenje. Sad više nema šanse. Toliko smo zavoljeli ovu kuhinju da nam se uopće više ne žuri s preuređenjem (mi i tako više volimo žigove u putovnici i putovanja, koja stvaraju uspomene, nego novi komad namještaja). Buduća kuhinja definitivno će biti sličnih boja kao i ova, jer se pokazalo da je industriji stil ono što smo mi.  
Kutak sa šalicama. Polica iz Jysk-a.
  Kad objavim sliku na Instagramu gdje se vidi dio kuhinju, najčešće pitanje je "da li je to Ikeina kuhinja"? Većina detalja je iz Ikee, tako da pitanje nije čudno. S vremenom smo u kuhinju dodali neke detalje kao npr.:
  • Crnu šipku s dvije žičane košare. U jednoj držim kave, u drugoj kruh (Ikea).
  • Veliku drvenu dasku koju sam stavila na radnu plohu (link).
  • Drveni držač noževa, sa setom od 6 noževa (Konzum, bilo je skupljanje naljepnica, pa je ispalo prilično povoljno, a noževi su odlični).
  • Nedavno smo dodali mali drveni kuhinjski otok (link).
  • Naljepnicu "karta svijeta" naručila sam na AliExpress. Cijene svega su Vam jeftinije ako kupujete preko mobilne aplikacije, nego putem kompjutora.
 
Kavica s pogledom

DIY projekt

Osim što je sama kuhinja bila diy projekt, još sam neke detalje sama izradila. Npr. sašila sam si nove zavjese i par krpa za suđe od istog materijala. Najdraži diy projekt bila je izrada tegli za namirnice.  Na ovaj način namirnice su sačuvane od moljaca i sličnih problema. Kako izraditi tegle pogledajte na linku.
Na zidu nasuprot kuhinje nalaze se dvije police. Na ovoj je moj diy uradak teglica.
 

Savjeti

  • Boju za kuhinju nisam razrjeđivala.
  • Ako ćete krenuti u pothvat preuređenja starog namještaja ili kuhinje, kvaliteta boje je ključna. Ja često po kući imam "faze bojanja" i uvijek kupujem Caparol boju. Nikad me nisu razočarali. Do sad sam prebojala kuhinju, vitrinu, tv komodu, ukrasnu komodu, hrpu polica, noćni ormarić, dva stalka za cvijeće... Najviše me oduševilo što sam s njihovim bojama uspjela riješiti i zid na kojem je izbijala plijesan. Teta u dućanu mi je preporučila sredstvo koje se namaže u dva sloja, pa boja. Očistila sam zid, nanijela sredstvo dva puta, pa boju u jednom sloju. To je bilo prije 3 godine i još ni traga plijesni. Oduševljena sam. Ovo sad zvuči kao reklama za Caparol, ali nije. Mislim da svi već i tako znate za njih. Samo dijelim svoje oduševljenje i preporuku. :)
 
Na zidu u dnevnom boravku još jedna mapa svijeta. :) Ovo je strugalica. Sastružemo one zemlje koje smo posjetili. Ispod strugalice polica s eteričnim uljima. A na stoliću (Emmezeta) predivan Aria difuzor i ovlaživač zraka.
 
Teglice i dio šalica. Ja sam ipak ovisnik o šalicama. :)
 
Kuhinja u proljetnom izdanju. Kad će opet hortenzije. :)
 
Mačak na "hlađenju". Nakon sunčanja vani na suncu, vrijeme je za hlađenje na pločicama.
 
Tamno siva nijansa, šifra: 50 2 246. VENATO 20 3D-SYSTEM PLUS.
 
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More