Road Trip: Slovačka Poljska Ukrajina Rumunjska Bugarska Makedonija – 2 osobe, ~4000 km, 10 dana, 940€

8 3,559
Kaže muž:  "ajmo napraviti road trip do Lavova (L'viv), pa preko Češke doma".  Gledam ja malo tu mapu,  sviđa se meni Češka, stvarno se ima svašta za vidjeti. Bila sam jednom kratko i svakako bi htjela opet, ali meni se nekako svidjela druga strana zemaljske kugle koju još nikad nisam posjetila. I tako malo po malo predložim ovo, predložim ono... Ja bi htjela vidjeti Drakulin dvorac, bilo bi super vidjeti Bugarsku i sl. i pala odluka da ćemo iz Lavova okrenuti na jug. Uz to, odlučili smo izbjegavati glavne gradove (izuzetak je bilo samo Skopje). Na kraju ispalo ovako:
 1. Banska Bistrica (Slovačka) - Auschwitz/Krakow/Wieliczka (Poljska)
 2. L'viv (Ukraina)
 3. Suceava/Brașov (Rumunjska)
 4. Veliko Tarnovo (Bugarska)
 5. Skopje (Makedonija).
Jako bitan post o prelasku granice s Ukrajinom pročitajte ovdje.
Krakow nas je toliko oduševio da smo odlučili otići odmah iduće jutro. :-) Ne, ne šalim se, grad nam se toliko svidio da smo odlučili ne "pokvariti" ga površnim dvodnevnim posjetom nego ćemo se vratiti na 4-5 dana. Posebno nas je zanimao Lavov u kojem smo htjeli ostati duže, tako da smo u njemu proveli 4 dana (i nismo požalili), ostale destinacije dan, dva. Zanimljivo kod ovog putovanja je što smo po prvi put zapisali svaki račun, doslovno svaki euro. :) Zanimalo nas je što ćemo i koliko potrošiti. Vodim Vas kroz ovaj road trip s detaljnim troškovima, linkovima gdje smo odsjeli, što smo jeli, pili i sl.
Pošto je ovo prilično veliki road trip, biti će opisan u nekoliko nastavaka, a u zadnjem postom ću objaviti i listu svih korištenih resursa u planiranju puta i samome putovanju. Zato navraćajte redovno na blog. :-) Ajmo od početka.

Osnovne informacije o putovanju

Datum putovanja: 11.09.2016. - 20.09.2016. Dvije osobe, 10 dana. Ukupni troškovi iznosili su nam 940€. Niti jedan smještaj prije puta nismo rezervirali, nego u hodu preko Booking.com Booking.com popust od 15$ iskoristite na linku.

SLOVAČKA (Banska Bistrica)

Na put iz Zagreba smo krenuli tek oko 12 h. Taj dan su bili parlamentarni izbori pa smo obavili građansku dužnost, natočili gorivo do vrha u Zagrebu za 53€, jer je cijena povoljnija nego u Slovačkoj i Poljskoj, tako da do Ukraine natočimo samo onoliko koliko će nam nedostajati. U Ukrajini je gorivu gotovo upola jeftinije nego u Hrvatskoj. Cijene goriva možete provjeriti na autotraveler.ru. Kako cilj svakog pravog road-tripa nije stići na odredište nego samo putovanje, nismo se željeli teleportirati autoputom s točke A na točku B, nego smo išli lagano starom cestom. Autoput smo izbjegavali čak i u Rumunjskoj u kojoj je vinjeta obvezna za cijelu zemlju. Jednostavno nije u duhu road tripa (mislite na Rutu 66 :-)). Nigdje nam se nije žurilo jer smo "mentalno" ionako odvojili 10-15 dana za to putovanje. U Bansku Bistricu smo stigli navečer oko 21 h. Slovačka nam ovaj put nije bila u planu za obilazak, nego više kao prenoćište jer smo kasno krenuli.  Odsjeli smo u lijepom malom hotelu Vila 27. Prije spavanja malo smo "čilaksali" u hotelskom baru uz Martini, pivo, grickalice koje su ukupno koštale 8€.  Noćenje s doručkom platili smo 46 €. Nije loše za dvije osobe i mjesto s ocjenom 9.1 na Booking.com, zar ne? Koliko sam vidjela iz auta, Bansko Bistrički kraj i Žilina su simpatični planinski krajevi i vrijedilo bi ih detaljnije istražiti. To ćemo prilikom nekog idućeg road tripa, vjerojatno onoga kad ćemo ići u Krakow na par dana. :) Ukupan trošak prvog dana 107 €

POLJSKA (Auschwitz, Birkenau, Wieliczka rudnik soli)

Auschwitz

Put nas je odveo do iduće destinacije, tužne destinacije - koncentracijske logore Auschwitz i Birkenau (Auschwitz II). "Auschwitz" ili na poljskom Oświęcim je zapravo krovni pojam za cijeli kompleks koncentracijskih logora, a kao ilustraciju koliko je sve to ogromno dovoljno je reći da su Auschwitz i Birkenau međusobno udaljeni 3 km, a tu je i Monowitz ili Auschwitz III (pogon IG Farben, današnjeg BASF-a) koji je još malo izdvojen, ali nije sačuvan pa se tamo uglavnom i ne ide.

Birkenau

Birkenau je zapravo ono što vidite u filmovima kao Auschwitz. Onaj beskrajan niz konjskih štala prerađenih u barake za "stanovanje" zatvorenika. Namjera je bila da sami obiđemo logor, ali samostalni obilasci mogući su samo u određeno vrijeme (nismo se informirali prije dolaska). Platili smo obilazak s grupom i vodičem. Nije nam žao, jer smo imali odličnog vodiča. Tura na engleskom jeziku. Što reći o logorima?! Od ulaska do izlaska prolazila me jeze, koja se zadržala još danima. Teško je to opisati, mora se vidjeti. Najviše me zgrozila prostorija u kojoj se nalazi 2 tone isprepletene kose. Najgore od svega što je to samo dio. Ostalih otprilike 15 tona iskorišteno je za izradu deka i sličnih predmeta. Ako postoji mjesto gdje možete osjetiti prisutnost metafizičkog zla, to je ovdje. Jer kako drugačije objasniti da su ljudi koji su inače bili uzorni očevi/supruzi/sinovi mogli počiniti takve grozote?
Ulazak u Auswitz
Aushwitz.
Sve je u elektrificiranoj bodljikavoj žici.
Block 15a
Cipele preminulih.
Obratite pažnju na prst zapovjednika. Prstom lijevo ili desno određuje sudbinu zatvorenika: smrt u plinskoj komori odmah, ili tri mjeseca umiranja (toliiki je bio životni vijek zatočenika) od gladi, bolesti i teškog rada.
Broj preminulih.
"Stari" krematorij (Auschwitz) iznutra. :(
Spalionica izvana.
Poznata scena tračnica u Birkenauu. Ove tračnice se nalaze unutar logora, dolazna strana je uklonjena.
Birkenau koncentracijski logor.
Spavaonice unutar Birkenaua.

Krakow

Večer smo proveli u šetnji Krakowom.  Glavni trg je spektakularan. U biti se sastoji od više trgova. Pošto nam je Lavov bila destinacija u kojoj želimo provesti najviše dana, odlučili smo u Krakowu prenoćiti, sutradan obići rudnik soli i krenuti dalje. Krakow će ostati za idući road trip Poljaka - Slovačka - Češka. :)

Wieliczka (rudnik soli)

Rudnik soli zbilja je impresivan, predivan za vidjeti. Malo me iznenadila cijena ulaznice, jer je skoro duplo skuplja od ulaznice za Auschwitz i Birkenau, ali svejedno vrijedi vidjeti i obići. Neobično i drugačije. Ako ćete ići u obilazak, nemojte zaboraviti ponijeti toplu odjeću, rudnik je na 130 m ispod zemlje i jako je hladno. Jako topla vesta ili jakna je neophodna. Kad kupite ulaznicu, s malom skupinom i vodičem idete u obilazak. Obilazak je trajao oko 30 min. Sve je od soli, tu i tamo malo ubačenog drvena kao potporni stup ili stepenice. Na samom dnu nalazi se impresivna Crkva. Dozvolu za slikanje potrebno je platiti 3€. Slike Crkve i rudnika pogledajte ispod teksta.

Troškovi u Poljskoj (ukupno 159 €):

 • Parking u Auswitzu 5 €
 • 2 ulaznice u Auswitz 22 €
 • Pola litre vode u Auswitzu 2 €
 • Gorivo 25 €
 • Ručak, u Krakowu jako fini ogromi burger menu, 2 porcije s pićem 13 €
 • Pivo, sok, kava na večer u Krakowu 11 €
 • Parking Krakow 1 €
 • Noćenje u Hostelu Abel (soba za 2 osobe, kao hotel) 33 €
 • Parking Wieliczka (rudnik soli) 4 €
 • Dvije ulaznice u Wieliczku 40 €
 • Dozvola za slikanje unutar Crkve u Wieliczki 3 €
Nastavak road tripa, posjet Ukrajini (L'viv) pročitajte ovdje.

Ostali putni blogovi

Moja putovanja možeš pratiti i na Instagram profilu @my_off_days Moje ostale putne blogove pročitajte ovdje. Istanbul – detaljan info i budžet za 5 dana. Kanarski otoci – detaljan info i budžet za tjedan dana. Tajland – detaljan info i budžet za 20 dana.
Hodnici na dnu Wieliczke. Osim malo drvenih potpornja, sve je od soli.
Na dnu Wieliczka rudnika soli  (130m ispod zemlje) nalazi se ogromna i predivna Crkva.
Wieliczka
Ulazak u rudnik soli. Spuštanje stepenicam ili liftom do dna.
Wieliczka, rudnik soli.
8 Comments
 1. Slaven says

  Odlicno pišeš , sažeto i slikovito. Pratim i dalje , nemoj zaboravti nastavak 😉

  1. Ana says

   He he hvala puno Slaven 🙂
   Biti će nastavak već sutra. 🙂

 2. Nikola says

  Sa kojom autom ste putovali?

  1. Ana says

   Ford, C max 🙂

   1. Marko says

    Koje godiste i koji motor ako nije problem?

    1. Ana says

     He he… jesi našao pitanje za ženu 🙂
     Nemam pojma koje godište niti model. Nije ovaj najnoviji, nego model prije najnovijeg. 🙂
     I diesel, ako pomaže info. 🙂

 3. Renata says

  Kako je moguće da je Vama obilazak rudnika Wieliczka trajao 30 minuta? Bila sam početkom rujna i meni je sam obilazak trajao oko 3 sata…

  1. Ana says

   Vjerojatno imaju razne ture. Ne znam što bi radili tamo 3h 🙂
   Meni je ovo bilo taman, bio je vodič, nas dvoje i još 3-4 osobe 🙂

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More