Road Trip – Lavov (L’viv) Ukrajina

0 2,110
Nakon Slovačke i Poljske (pročitajte ovdje) stigli smo u - Lavov ili L'viv grad kave, čokolade (i piva). Ne zaboravite pročitati idući blog post "Ukrajina: sigurnost, policija, promet i prelazak granice" na ovom linku. Datum putovanja: 14.09.2016. - 16.09.2016.
Hrvatskim državljanima za ulazak u Ukrajinu nije potrebna viza, ali trebate međunarodnu vozačku i punomoć ako vozilo ne glasi na vas (obje, bez čekanja, vadite u HAK-u).

Lavov (L'viv)

Mislim da ste već navikli da Vam neću pisati o povijesti, muzejima, pjesničke opise grada i slično, jer to sve možete naći i vidjeti guglajući. :) Ispričat ću Vam ono što smo mi radili, što smo vidjeli, doživjeli, gdje smo odsjeli, što smo jeli, pili, koliko smo to sve platili. Ako smo nešto krivo izabrali, preporučit ću Vam nešto bolje i sl. Prvo da razriješimo pitanje koje prvo pitaju "da li je sigurno ići u Lavov". Moj odgovor je definitivno DA. Osjećali smo se sigurno i boravak je prošao super. Rijetko koji grad me toliko oduševi da se poželim u njega vratiti. Lavov je jedan od tih gradova. Definitivno ćemo se vraćati.
Lavov je grad kave i čokolade (i piva). Može li bolje? :)
Odsjeli smo u fenomenalnom smještaju, hostelu "Guest House Inn Lviv" koji je hostel vjerojatno samo zato  što je mali i smješten u zgradi pa nema lobi, bar itd.. Same sobe su u rangu bilo kojeg hotela s četiri zvjezdice. Vintage uređenje koje se super uklapa u izgled grada, čistoća za deset. Kupaonica (također kao u dobrom hotelu) nema prozor, ali ima tako dobru ventilaciju, da se ništa ne upari prilikom tuširanja. Iziđete iz tuš kabine i ogledalo nije upareno. Na žalost, idući dan smo se morali prebaciti u drugi hostel, jer je ovaj bio slobodan samo jednu noć. Niti jedan smještaj prije puta nismo rezervirali, nego u hodu preko Booking.com Booking.com popust od 15 $ iskoristite na linku.
Soba u "hostelu".
Na večer smo išli u prefora pivnicu u centru grada "Pravda". Pravda je više od pivnice. To je prava predstava, zabava, događaj i užitak. Jazz orkestar od 9 članova petkom, subotom i nedjeljom od 20 do 22 priredi pravi spektakl. Izvode obrade poznatih pjesama. Moram li Vam reći kako dobro zvuči kad jazz orkestar od 9 članova izvede AC/DC Highway to hell? Pivnica ima novozelandskog varitelja piva, i dečko radi vrhunski posao. Svako pivo koje smo probali je zaista vrhunsko, a toče ga po 2,5 dcl (nemaju velike čaše) i to je koštalo 20 hrivnji ("čak" 5kn).
Sve to promatramo uz smiješnu cijenu piva i grickalica. Proveli smo tamo dva sata uz pivo (ja inače uopće ne pijem pivo, jer ga ne volim, ali ovo je bilo fino :) ) i sve skupa platili 4 € (četiri piva i grickalice).
Orkestar koji nastupa vikendom u "Pravdi".
Odlično pivo.
Zabava počinje. :)

Lavov (L'viv) - grad u kojem ne morate gledati cjenik

Dva piva, sir u obliku špageta kao "grickalice", kava, voda = 4 €. Dupli sendvič, pivo, kava = 6 €. Bijela kava = 1 € Ogromni waffli sa svježim voćem 2 € Večera za dvoje, svinjska rebarca (800g) , prilozi, piće 9,50 € (to je najskuplje što smo platili).
U Lavovu zbilja ne treba gledati cjenik, jer su doslovno sve cijene minimalno 50% niže od usporedivih u Zagrebu. Suveniri su također po super cijenama. Cijenu odjeće ne znam, jer to rijetko na putovanjima zapazim.
Pribor i tanjuri su na stolu. :)
Rebarca za prste polizati.

Grad neobičnih kafića

Šetajući gradom upoznali smo Poljaka koji živi i radi u Londonu, ali je često kao profesionalni vozač kamiona u Ukraini. Proveo nas je kroz grad jer ga dobro poznaje. Otišli smo na kavu u neobični kafić / restoran "House of Legends".
Nacrt kafića. Svaki kat neobičniji od idućeg.
Svaki kat je priča za sebe. Na jednom možete piti kavu zatvoreni iza zatvorskih rešetki. :) Mjesto vrijedno posjeta. Mi smo se odlučili za vrh, gdje puca pogled na cijeli grad.
Na vrhu "House of Legends" naravno parkiran je Trabant . :)
Već spomenuti Poljak preporučio nam je za večernji izlazak neobičan kafić pod zemljom. Nalazi se iza  dvojih velikih vrata. Jedna velika smeđa, druga željezna. Potrebno je pokucati, čuvar otvori mali prozorčić na vratima. Moraš reći lozinku i ako je točna, možeš ući. Lozinka je "Slava Ukrajini!", na što vam stražar odgovori  “Herojima Slava!”. Inače, od prije dva dana (04.10.2018.) to je postao i službeni pozdrav ukrajinske vojske i policije. Tako smo i napravili na večer. Ulazak je bio kako sam i opisala. Pomalo filmski, rekla bih. :) Otvori ozbiljan brkati i bradati vojnik i strogo pita lozinku. Rekli smo ju, pa nas pustio. Odmah pitanja od kud smo i sl. Pita supruga od kuda smo, on kaže iz Hrvatske, pita mene jesam ja ukrajinka i totalno se oduševio kad je shvatio da smo oboje stranci i da smo tu jer želimo, a ne zato jer moramo. Oduševljenje je pokazao točenjem po jedne žestoke svakome, nazdravio i pustio nas unutra.
Spuštanje u kafić.
Ulaz u podzemni kafić / restoran. Desno, uz stepenice je "masonski" restoran.
Cjenik u podzemnom kafiću. 1 ukrainska hryvnia = 0,23 kune.
Lavov je zbilja lijep grad. Ljepotom, spomenicima i stilom gradnje koja otkriva da je bio pod austro-ugarskom monarhijom ističe se među ukrajinskim gradovima. Povijesna jezgra grada je od 1998. unesena na UNESCOV popis svjetske baštine. Preporučujem penjanje na kulu u samom centru (ulaznica 1€) s koje puca pogled na cijeli grad.
Pogled na grad.

Zaključak

Ima još niz zanimljivih mjesta u gradu i okolici, poput zgrade Opere i restoran "Underground", Restoran Masonska loža, Masoch caffe, parkovi, klubovi, muzeji, dvorac na brdu, i štošta toga drugoga. U blizini je i Stiljsko, srednjovjekovno naselje Bijelih Hrvata, kao i dva grobišta hrvatskih vojnika poginulih u Galiciji tijekom Prvog svjetskog rata (malo južnije, prema Ivan-Frnakivsku), Truskavec sa svojim izvorima mineralnih voda i štošta drugoga. To ćemo ostaviti za drugi članak, drugom prilikom. Lavov je jednostavno prezanimljiv da bi se opisao u jednom postu koji je tak dio niza postova dužeg putopisa. Grad jednostavno traži poseban članak, a i koji dan više nego što smo mi odvojili.

Ukupni troškovi (189 € za 3 dana)

  • kartica za mobitel (s 4GB) 2 €
  • hostel 3 noćenja 66 €
  • gorivo 25 €
  • tekućina za auto i 4 vode 5 €
  • suveniri (3 kućice, 3 šalice za kavu, 2 slike) 16 €
  • penjanje na kulu 1 €
  • hrana za 3 dana 74 € (non stop smo jeli i pili, sve je toliko fino da nismo mogli drugačije, ha ha ha... :) 3 obilna doručka, 3 ručka, 3 večere u restoranima, hrpu kava i piva, grickalice, waffli, sladoledi, šumsko voće na tržnici).
Litra dizela u Ukrajini košta 5kn.
Prvi dio road tripa o Slovačkoj i Poljskoj pročitajte ovdje. Moje ostale putne blogove pročitajte ovdje.
Šetnja gradom
Centar grada i "Pravda"
Pogled s kule gradske vjećnice.
Centar grada.
Centar grada.
U svakoj ulici preslatki kafići.
Jedan od mnogih neobičnih kafića.
Kućice, jedini suvenir koji kupujem.
Suvenir s Putinom. :)
Ulicama Lavova.
Waffli.
Njami.
Ukrajinski borsch.
Čokolada.
Sir u špagetima kao "grickalica" uz pivo i kavu :)
Jedan doručak bio je u "Diner", uređen u stilu 60-ih. Pogledajte ga na linku.
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More