Robot usisavač – Xiaomi Roborock S50/S55

0 6,923

Čišćenje podova. Najomraženiji kućanski posao uz peglanje i pranje prozora. :)
I tako, kaže dijagnoza "alergijska astma" (na kućnu prašinu, grinje, mačke...). Doktorica kaže mužu da je od tog dana njegov posao čišćenje, jer ja prašini ne smijem pristupiti. Dobro kaže izreka "nije svako zlo za zlo", zar ne?

Kako moj muž uvijek razmišlja "kako što jednostavnije obaviti neki zadatak", logičan zaključak je bio robotić za usisavanje podova. Već niz godina koristimo Xiaomi proizvode, nakon malo istraživanja odluka je pala na Xiaomi Roborock S50 2u1 robot usisavač (usisava i briše podove).

Xiaomi Roborock S50 / S55

Naručili smo Xiaomi Roborock S50 online izvana, jer kod nas još nije bilo zastupnika za Xiaomi proizvode. U paketu dođe s hrpom potrošnih dijelova: 3 mopa, 3 bočne četkice, 3 rotirajuće četke, 4 filtera.
Robotić ima HEPA filter. To je sve što o karakteristikama znam. :)
Prepustit ću mužu da istipka dio članka gdje će opisati karakteristike. A ja ću prenijeti svoje mišljenje o novom "kućnom ljubimcu".
Prije dolaska robota detaljno sam očistila kuću od stvari na podu. Koliko gluposti čovjek nakupi u kući, nije ni svjestan.  Jako je bitno imati pročišćenje podove od nepotrebnih stvari, da robot usisavač ima pristup svakom kutku.

Par dana prije dolaska robotića usisala sam spavaću sobu. Prvo što smo napravili je testiranje kako će usisati spavaću sobu. 16 kvadrata usisao je za 15ak minuta. Skupio je skoro punu (moju) šaku prašine. Nisam mogla vjerovati koliko se prašine skupi u 2-3 dana. I prašine koju golim okom nisam uopće vidjela. Robotić me oduševio.

Ljudi kada vide kako mali spremnik za prašinu robotski usisavači imaju, obično misle da su slabi i da ne mogu puno pokupiti. Xiaomi Roborock S50 ima spremnik od pola litre (da, dobro ste pročitali - pola litre). Neka vas to ne zavara. Zapravo se radi se vrlo velikom spremniku. Pogledajte ovo:

Ovo što vidite je tjedan dana svakodnevnog usisavanja površine od približno 80m².

Robotski usisavač je potpuno drugi svijet u odnosu na klasične. Postavite svoj robot da usiše stan npr. svaki dan u 13h i to je to - on će počistiti stan svaki dan, a količina prašine koja se akumulira u 24 sata je relativno skromna i trebat ćete prazniti spremnik svakih 7-10 dana.

Robotić je 2 u 1 što znači da ima opciju brisanja podova. Ne možete od malog stroja očekivati da će izribati pod. Brisanje poda znači da će ga osvježiti i dodatno pokupiti prašinu. Morat ćete obrisati sami podove jednom u 10 dana.

Roborock se može pokrenuti pritiskom na tipku na njemu ili uz pomoć aplikacije na mobitelu. Mi koristimo aplikaciju. Imate točan prikaz što je očistio, gdje se točno nalazi i sl.

OGROMNA prednost ovoga usisavača je LIDAR, koji mu omogućava trenutnu orjetnaciju u prostoru i u tome nadmašuje bilo što drugo trenutno na tržištu, uključujući i iRobot Roombe top serije koji koštaju i po 8000kn. Svi oni u odnosu na ovo čudovište djeluju krajnje trapavo. Čak i Roombe. A oni ultrajeftini modeli često uopće nemaju sustavno planiranje ruta nego se pračtički nasumično "odbijaju" od zidova i prepreka.

Ovaj robot usisavač ima toliko dobru orjentaciju u prostoru da ga možete staviti u nepoznati stan u jednu sobu, a njegovu bazu u sobu na suprotnoj strani stana. Kada mu kažete da se vrati na bazu, on će pretražiti cijeli prostor i pronaći svoju bazu. Ako ga zatvorite u sobu bez baze, kada obavi čišćenje vratiti će se na mjesto odakle je krenuo i obavjestiti vas da je obavio posao ali da ne može pronaći bazu. Pametni gad. :-)

Zato imamo ugašeno snimanje mape jer je jednostavno nepotrebno.

Prikaz statusa čišćenja

Uređaj ima cijeli niz senzora. Osim LIDAR-a, ima i klasični bumper na prednjem dijelu pomoću kojega detektira refleksive prepreke (npr. metalizirane noge stola) koje lidar ne može otkriti i kojim isprobava meke prepreke poput zavjesa i sl.. Također ima i senzore koji bi detektiraju stepenice (isprobano), magnetske senzore ako mu želite trakama ograničiti prostor (ali to se može i putem aplikacije jer LIDAR je čudo), magnetski kompas, brzinomjer, žiroskop i senzor ubrzanja, senzor popunjenosti spremnika prašine itd..

Ako imate tepihe, uključite prepoznavanje tepiha pa će automatski pojačati snagu usisavanja.

Panel opcija usisavača

Nakon što očisti, sam se vraća u svoju "garažu". Ima svoj punjač s plastičnim postoljem koje služi kao zaštita poda od preostale vode ako ste koristili mop.

Xiaomi Roborock S50 ima masivnu 5200 mAh bateriju i bez problema će na "Max" postavci očistiti 100m² (ugrubo 1% baterije jednako je 1m²).  Ako ga koristite na "Turbo", kao što je kod nas slučaj, jer radi malo tiše nego na "Max", odradit će 150m² u komadu. Stvarno nema potrebe za jačim usisavanjem od toga. Nakon početnih čišćenja velikom snagom, za održavanje će biti dovoljno i "balanced" a u tom slučaju će bez problema odraditi 200-250m².

Robotom upravljate putem aplikacije i možete odabrati kojom snagom će usisavati.

Modovi usisavanja

Poseban mod je kada koristite mop. Imate ladicu u koji se natoči 1,5 dcl vode i on to pažljivo dozira. S tih 1,5 dcl pobrisat će ~70m². Ladica se jednostavno gurne ispod stražnjeg dijela robota. Kada mopa, snaga usisavanja je jako smanjena pa je mopanje preporučljivo nakon usisavanja. S obzirom na to da kod mopanja usisava vrlo malom snagom, doseg mu se višestruko veći tako da će ogromna većina hrvatskih kućanstava bez problema odraditi usisavanje u mopanje jednim punjenjem baterije.

Održavanje je iznimno jednostavno, a sam uređaj će umjesto vas voditi računa o svojim potrebama i o tome vas obavještavati:

Panel sa statusom i opcijama održavanja

Filteri se peru vodom, kao i mop. Rezervni dijelovi nisu skupi i kupujem ih u SmartLabu. Link za filter. Link za četku

Nedavno sam nabavila preko www.bazar.hr mop za podove. Mop ima ugrađenu bocu sa sredstvom za čišćenje i špricaljku na ručki. Natočim jedino sredstvo za čišćenje cijele kuće koje koristim Thieves (na prirodnoj bazi). Prebrišem kuću za 10min. Mop ostane blago sivkast od malo prašine što se skupi. Nema više kante, mopa koji treba cijediti i sličnih nepraktičnih stvari.

Formula za čist dom bez puno truda i nula kemikalija:
Xiaomi Roborock + Vileda mop s integriranom bocom za sredstvo za čišćenje + Thieves čistač (univerzalno sredstvo za čišćenje cijelog doma. Jedino sredstvo koje trebate).

Robotića pustimo da svaki dan usiše. Svaki treći dan da pobriše. Jednom tjedno ja pobrišem. Podovi se sjaje. I ja ne osjećam gušenje zbog prašine, grinja ili mačka. :)

Moja formula za čiste podove

 

Robotski usisavač - gdje kupiti?

Xiaomi Roborock možete brzo i sigurno naručiti preko online SmartLab trgovine (ili fizički u Maksimirska cesta 132, Zagreb) -  www.smartlab.hr

Vileda mop naručila sam s www.bazar.hr . Stigao je za dva radna dana.
Detalje o univerzalnom prirodnom sredstvu za čišćenje pročitajte ovdje.

Thieves čistač, sredstvo za čišćenje cijelog doma. Jedino koje Vam treba.

Ako vam se ovaj članak svidio i ako mislite da je koristan, ne zaboravite ga podijeliti s rodbinom i prijateljima.
:-)

Moje ostale članke pročitajte ovdje.
Ana Ivančić

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More