Pikantna tajlandska piletina s bosiljkom (Pad Krapow Gai)

2 729
Azijska hrana je show. Mi doma često jedemo azijsku hranu ili točnije rečeno fuziju azijske i mediteranske hrane. Ne bi vjerovali, ali idu savršeno zajedno, posebno zato što volimo pikantniju hranu (obratite pažnju kako vješto izbjegavam riječ „ljuto“). 😊 Al' dosta uvoda, pređimo na Pad Krapow Gai. Kako je u Hrvatskoj ponekad teško pronaći sve potrepštine, uz originalni sastojak ću navesti i zamjenski (tamo gdje je to moguće).  To se posebno odnosi na chili papričice koje je prilično teško kupiti svježe. U stvari, stanje sa kupnjom čilija u Hrvatskoj bi bez Volim ljuto bilo katastrofalno.

 

Sastojci:

 • 1,5-2 dcl pilećeg temeljca (u ovom slučaju Podravkin iz Konzuma)
 • Jedna jušna žlica umaka od kamenica (Shan Shi iz Konzuma)
 • Dvije čajne žličice ribljeg umaka (Go Tanov iz Konzuma)
 • Jedna jušna žlica sojinog umaka (Yamasa iz Konzuma)
 • Jedna žličica bijelog šećera
 • Jedna žličica smeđeg šećera
 • Dvije jušne žličice suncokretovog ulja
 • ~450g pilećih zabataka, narezanih na sitne, nepravilne komadiće
 • Luk ljutika (dvije glavice), alternativno ljubičasti luk (manja glavica ili pola veće)
 • 4-5 režnjeva češnjaka (oni manji, ili 2-3 velika)
 • Svježe Japeno, Aji, Serrano ili slične papričice, cca. 3-4 komada, idealno u bojama. Ovi linkovi  su na ukiseljene u Konzumu i Volim ljuto, čisto ako želite pokušati, ali možete i preskočiti ove papričice jer ćemo okus nadomjestiti fenomenalni sastojak iz slijedeće točke.
 • BRUTALERO GUNPOWDER HABANERO iz Volim ljuto. Jednostavno nezamjenjiv za roštilj, tjestenine, sva variva). The stuff!
 • Imamo dvije opcije:
  1. ORIGINAL: Svježi bosiljak, hrpetina lišća. Toliko da kad ga narežete na sitno (nož mora biti oštar) napunite posudu od 2,5-3 dcl.
  2. ALTERNATIVA: 0,5dcl suhog bosiljka i nasjeckanog peršina koliko stane u posudu od 2dcl. Ovo će promijeniti originalni okus jela (bosiljak daje svježinu koja će ovdje malo faliti) ali će okus i dalje biti sjajan (ali drugačiji) a vizualno će izgledati isto.
 • 200 grama obične bijele riže dugog zrna

 

Priprema sastojaka:

Stavite 2 dcl vode u posudu i stavite pola sadržaja jednog pakiranja (da, biti će malo jači). Stvar se svodi na to da voda prokuha i da se otopi koncentrat.Kada je temeljac gotov, u njega dodajte:
 1. Jušnu žlicu umaka od kamenica
 2. Dvije čajne žlice
 3. Jednu jušnu žlicu sojinog umaka
 4. Jednu jušnu žlicu bijelog šećera
 5. Jednu jušnu žlicu smeđeg šećera
Izmiješajte dok sve nije potpuno homogeno. Imamo umak.
 • Luk i češnjak
  1. Narežite luk tako da ga prepolovite po okomitoj osi, uzmete svaku od polovica, položite prerezanu stranu na dasku za rezanje, narežete tako da dobijete polukružne komadiće kada se luk razlista. Ukoliko je luk veći, prerežite te polukrugove da ne budu predugi. Ukupno bi trebali imati oko 1,5 dcl narezanog luka.
  2. Sameljite češnjak (ili zgnječite kliještima).
 • Papričice - narežite ih na tanke kolutiće.
 • Bosiljak - najjednostavnije je da u jedan veći list zajedno umotate 4-5 manjih (kao cigaru) i onda narežete poprijeko, na „kolutiće“ pa ćete dobiti tanke niti. Još jednom prerežite te niti kako bi bile kraće.
 

Kuhanje:

Važna napomena: narežite pripremite sve sastojke prije nego počnete kuhati. Azijska hrana se u pravilu priprema na jakoj vatri i samo kuhanje traje vrlo kratko. Na primjer, kuhanje ovoga jela bi u azijskom restoranu sa industrijskim wok plamenikom trajalo manje od minute (uz korištenje ulja od kikirikija zbog visoke točke dimljenja).
 • Stavite kuhati rižu. Na slijedeći korak pređite u trenutku kada će riža biti gotova za 8 minuta.
 • U veliku tavu stavite dvije žličice suncokretovog ulja i rasporedite po cijeloj površini. Jako zagrijte tavu. Ja obično stavim malo vode (10-ak kapi) kako indikator kada je tava na ~100°C i onda pričekam još malo prije nego stavim meso.
  1. Kada je tava vruća, stavite piletinu i pecite miješajući dok ne izgubi sirovu, rozu boju (cca. 3-4 minute ako ste narezali sitno).
  2. Dodajte luk, češnjak i papričice
  3. Začinite Habanerom. Habanero je u prahu i pažljivo ga dozirajte da ne zaljutite previše. Dakle, lagano posipate po cijeloj površini tave i natresite praha otprilike koliko bi stalo u volumen zrna graška.
Sada miješajte dok se sokovi koje sastojci puste ne počnu karamelizirati po površini tave (otprilike 2-3 minute). Dodajte jušnu žlicu umaka i miješajte dok se umak ne počne karamelizirati (cca. još minutu, minutu i pol).
 • Ulijte ostatak umaka. U ovom trenutku dodajte i suhi bosiljak (ako radite sa suhim plus svježi peršin). Kuhajte i miješajte dok umak ne otopi ovo što se karameliziralo na tavi.
Nastaviti kuhati dok višak vode ne ispari, a umak se spoji s mesom.
 • Maknite tavu s vatre. Dodajte bosiljak (ili peršin) i miješajte 20-ak sekundi dok se ne opusti.
  To je to! Gotovi ste. Preporučujem servirati Pad Krapow Gai i rižu jedno pored drugoga, kao na slici. Ako izradite Pad Krapow Gai, a imate Instagram, označite me sa #žvilica. Veselim se vidjeti Vaše uratke. Dobar tek!
Pikantna tajlandska piletina s bosiljkom.
 
Pad Krapow Gai
 
2 Comments
 1. Danijela says

  Bas se vidi da je Nino pisao hahah… uglavnom sline mi cure i pozivam se na rucak 😊

  1. Ana says

   He he he da. 🙂
   Može, taman je rekao da moramo uskoro ponoviti, jer ima sve sastojke 🙂
   Z će dobiti samo rižu 🙂

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More