Zašto je važno koristiti visokokvalitetna eterična ulja?

0 4,445

Što su eterična ulja?

Eterična ulja su sama srž biljke iz koje se dobivaju. Ono što je kod nas ljudi krv, to je ulje kod biljaka. To su hlapljive tvari koje se dobivaju destilacijom vodene pare, tješenjem ili ekstrakcijom. Ulje se može dobiti iz različitog dijela biljke: lista, cvijeta, korijena, stabljike, ploda itd.
Bitno je poznavati od kuda ulje dolazi, na kakvom je tlu biljka uzgojena, kakvim je načinom ulje dobiveno te u kolikoj je količini ulje čisto.
Zbog svoje sitne molekularne strukture mogu prodrijeti u koži puno učinkovitije nego druga biljna ulja koja se zadržavaju na koži. Zbog svojih sitnih molekula lako se otapaju u alkoholu, emulzijama i mastima. Zbog toga lako prodiru u tijelo miješajući se s masnim tkivom. S obzirom na to da lako hlape i isparavaju, udisanjem ulaze u naš organizam te šalju poruke izravno u naš mozak potičući različite emocije te time djeluju na naše tjelesno i psihičko stanje. Upravo zbog takvih karakteristika bitno je da su ulja koja se koriste kvalitetna jer imaju veliki utjecaj na naš organizam.

Young Living eterična ulja

Zašto su visokokvalitetna ulja nerijetko visoke cijene?

Cijena odražava niz čimbenika:
  • Vrijeme i trud uložen u uzgoj biljaka u optimalnim uvjetima, na netaknutom tlu u prirodnom staništu biljke.
  • Vrijeme i trud uložen u berbu koja u velikoj mjeri ovisi o tome koji se dijelovi biljke koriste i koliko ulja sadrže(npr. latice ruže se beru isključivo ručno i potrebno je otprilike 20 kg latica za dobivanje 5 ml čistog ulja što objašnjava cijenu eteričnog ulja ruže).
  • Troškove proizvodnje: postupci proizvodnje često su prilično malog opsega te iziskuju puno vremena i truda kao i specijaliziranu opremu.
Korištenjem visokokvalitetnih eteričnih ulja, možete biti sigurni da sadrže odgovarajuće tvari u odgovarajućim omjerima i da će imati željena terapijska svojstva. Sintetska i razrijeđena ulja manje su predvidljiva i manja je vjerojatnost terapijskog učinka.
Budući da je proizvodnja čistih ulja vrlo skupa, na tržištu se pojavljuju i jeftinija ulja koja su patvorena, a time i slabije kvalitete. Glavne metode patvorenja ulja su:
    • Dodavanje jeftinijeg ulja, alkohola ili druge alkoholne baze
    • Dodavanje sintetskog proizvoda
    • Zamjena jeftinijim eteričnim uljem
Nažalost, postupci kao što je dodavanje jeftinijeg lavandina lavandinom ulju ili dodavanje ulja poljske metvice ulju paprene metvice vrlo su rasprostranjeni. Ako ulje nije ono što vjerujete da jest, upitna je njegova djelotvornost.

Loša zakonska regulativa

Međunarodna organizacija za standardizaciju i Francuska udruga za normativizaciju postavile su standarde za eterična ulja u industrijskom kontekstu, ali kvalitetu ulja korištenih u aromaterapiji može biti teško utvrditi zbog manjka zakonskih regulativa za te iste standarde proizvodnje zbog čega kompanije vrlo često proizvode sintetička ulja ili mješavine čistih i sintetičkih, a označavaju ih kao 100% čista. To samo potvrđuje koliko je važno kupovati od uglednog dobavljača koji sam ispituje kvalitetu svakog ulja.

Young Living eterična ulja

Young Living ulja se osim u njihovim laboratorijima testiraju i u laboratoriju nepristrane ‘third party’ organizacije za testiranje kvalitete kako bi se osigurala transparentnost te neupitna čistoća i kvaliteta. Osim toga, Young Living je vlasnik brojnih farmi i destilerija diljem svijeta na kojima proizvode svoja eterična ulja kako bi osigurali da biljke rastu u svom prirodnom okruženju. Tako se recimo eterično ulje smilja proizvodi kod nas u Dugopolju, a lavanda u Provansi. Više o njihovom 'seed to seal' obećanju možete pročitati OVDJE. S obzirom na ovako visoke standarde proizvodnje i kvalitete, prava eterična ulja nisu jeftina i nikada ne bi trebala biti. Odlučiti se koristiti ulja u svakodnevnom životu investicija je u vaše zdravlje kao i zdravlje vaše okoline zbog čega je vrlo važno znati da su ulja koja koristite provjerenog podrijetla i vrhunske kvalitete.😊 Više o Young Living Premium Starter Kitu pročitajte OVDJE. Više članaka o eteričnim uljima i razne recepte pročitajte OVDJE. KONTAKT Ako imate dodatnih pitanja, kontaktirajte me na ana@myoffdays.com Putem društvenih mreža, na: Instagram profilu – Ana @kapljice_srece Instagram profilu – Danijela @danijelina oaza Facebook grupi: Kapljice sreće. Pozdrav i do idućeg mirisnog posta, pusa od Ane. Ana Ivančić
Premium starter kit - investicija za zdraviji život.
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More