Valencija – budžet, smještaj, što vidjeti?

U Valenciju sam išla s mužem i prijateljicom Anom (pratite Anu na Instagram profilu). Sestri na žalost iskrsnule neodgodive obveze na dan leta. Tri sata prije leta zvala je KLM službu da otkaže let i dali su joj voucher u vrijednosti karte. Iskoristivost vouchera je godinu dana.

Prije odlaska naučite malo španjolskog jer ćete se inače sporazumijevati preko google translate. Rijetko tko priča iti malo engleskog.

Sve moje putne savjete kroz puno slika, videa, detaljnih uputa pratite na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Na letu Zagreb – Amsterdam dobili smo piće i sendvič od sira. A na letu Amsterdam – Valencija osim navedenog još i brownie.

Valencija, osnovne informacije o putovanju

Datum putovanja: 01.09. – 06.09.2022.
Zbog poslovnih obveza imali smo 4 dana za istraživanje Valencije i to je taman da obiđete sve bez žurbe.
Temperature: 30°- 40°, s velikom vlagom u zraku.
Avionske karte kupili smo u petom mjesecu preko skyscanner, 230 € povratna karta po osobi.
Let Zagreb – Amsterdam – Valencija.
Let Zagreb – Amsterdam traje 1:45 min. Čekanje na aerodromu 2 h koja prođu za čas.
Let Amsterdam – Valencija traje 2:20 min.

Na letu dobijete piće, sendvič i kolačić. Slobodno sa sobom možete ponijeti hranu, npr. sendvič, grickalice, čololadicu. Jedino ne smijete piće. Ponesite praznu bocu, pa napunite vodu u wc-u na aerodromu. Nema mi previše smisla platiti vodu na zagrebačkom aerodromu 3,50 € / pola litre.

Moj ukupni trošak iznosio je 660 € (kroz tekst pročitajte detaljnije koliko je što koštalo):
– Avionska karta 230 €
– Najam stana po osobi 196 €
– Hrana i piće 155 €
– Taxi 26 €
– Najam bicikla na 2 dana 14 €
– Ulaznica za Oceanografiju i znanstveni muzej 34 €
– Ulaznica za toranj crkve Santa Catalina 2 €
– Suvenir kućica 3,50 €

Zračna luka Franjo Tuđman, Zagreb.

Smještaj u Valenciji

Iznajmili smo stan u samom centru grada Flatsforyou San Vicente i to je bila odlična odluka. Klikom na link pokazat će vam skupne slike stanova. To je cijela zgrada za najam, pa nemojte da vas zbuni što se razlikuje od prikazanog, među slikama su i slike vašeg stana. Naš stan je za 5 osoba. I trebalo nas je ići 5, ali na žalost na kraju samo troje.

Prva dva dana obilazili smo centar i okolicu. Druga dva dana, također preko Flatsforyou iznajmili smo bicikle. Inače je cijena 8€/dan, a dobili smo 7€/dan jer smo gosti. Osim popusta za najam bicikla, dobili smo na krovu jednog hotela 4 besplatna koktela.

Kasni dolazak u stan dodatno se plaća. Za dolazak od 20-22 h plaća se 30€, od 22-01 h plaća se 40 €. Mi smo stigli u ponoć.

Jako smo zadovoljni smještajem i uslugom. Sve je čisto, uredno, prostrano.
Dočekala nas je iznimno ljubazna cura, sve nam je objasnila i u sve uputila. Prije dolaska dopisivale smo se preko njihovog poslovnog WhatsApp računa. Na sve moje upite odgovarali su jako brzo i detaljno. Kad smo krenuli taksijem s aerodroma (20 min vožnje 20 €) poslala sam poruku da stižemo. Dočela nas je kod ulaza u zgradu. U daljnjem nastavku teksta spomenut ću Centralnu tržnicu, pa odmah napomena da je tržnica 250 m od stana, a tržnicu zbilja želite u blizini.

Flats For You, kavica u stanu.

Unajmite bicikl

U životu nisam vidjela ljepši i uređeniji grad što se biciklističkih staza tiče. Nalaze se po cijelom gradu i po parkovima, imate semafore, nigdje ne morate skakati s nogostupa i što je zanimljivo u dva dana koliko smo se vozili svuda, niti jedna osoba nije hodala po biciklističkoj stazi.

Obavezno unajmite bicikl i obiđite sve, jer ćete uživati u svakom kvartu. Mi smo iznajmili bicikl u uredu Flats For You u samom centru grada. Inače je cijena 8€ po danu, a pošto smo mi iznajmili i stan cijena nam je bila 7€ po danu.

Biciklističke staze po cijelom gradu.

Valencija, što vidjeti?

Prije odlaska pogledala sam par You Tube videa s preporukom što vidjeti u Valenciji. Svi su više manje nabrojali isto. Obišli smo sve, pa evo lista mojih prijedloga. Sve lokacije sam unijela u Google mapu, što je super olakšalo da nam nešto ne promakne. Kako smo se kretali po gradu, bacili bi pogled na mapu da vidimo gdje smo i da li ima nešto obilježeno u blizini za posjetiti. Kako izraditi google mape super je objašnjeno na OVOM You Tube videu.

Povijest grada Valencije započela je prije više od 2000 godina. Prvo je osnovana kao rimska kolonija što ju čini jednim od najstarijih gradova u Španjolskoj. Valencija je treći grad po veličini u Španjolskoj.

U samom srcu grada leži stara gradska jezgra Valencije koju mještani zovu El Carmen. Okružena je srednjovjekovnim ulazima Torres de Serranos i Torres de Quart.

Valencia je grad bogate povijesti i kulture, a istraživati ju možete danima. Par prijedloga što nikako ne smijete propustiti.

Torres de Serranos

El Carmen

El Carmen je jedna od omiljenih lokacija stanovnika Valencije i turista. Njegove uske ulice kriju nebrojene kafiće, tapas barove, restorane, butike, suvenirnice i sl. Posjetitelji se okupljaju na terasama i plesnim podijima brojih kasnonoćnih barova. Užurbani okrug El Carme u staroj jezgri obuhvaća srednjovjekovna vrata Torres de Serranos i Torres de Quart, nekoć dio starogradskih zidina.

Posjetite Casa Judia u ovom kvartu.

Casa Judia u La Carmen kvartu.

Mercado Central – Središnja tržnica u centru starog grada

Mercado Central otvorena je 1928. i smatra se jednom od najljepših građevina u Valenciji. Nije samo mjesto gdje možete kupiti namirnice, nego je veliko kulturno i turističko središte, kako za goste grada, tako i za stanovnike. Prostire se na 8160 m2 s preko 1200 prodajnih mjesta. Nudi sve vrste i oblike Mediteranske kuhinje, okusa i aroma.

Tržnicu obavezno morate posjetiti. Mi smo ju posjećivali svaki dan osim nedjelje, jer nedjeljom ne radi. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote 7:30 – 15 h.

Osim što je predivna i ima ogromnu ponudu, nitko vas na tržnici ne gnjavi, ne nudi, ne zove da probate, kupite i sl.

Obavezno isprobajte Bocadillo sendvič. Premda se radi o svježe pečenom francuz kruhu s pršutom bez ikakvih drugih sastojaka, odličan je. Poznati su po pršutu (jamón ibérico) i definitivno nikakvi popratni sastojci u sendviču nisu potrebni. Uz sendvič (3€) uzmite svježe cijeđeni sok (2€). Jedino će biti problem koji odabrati, toliko kombinacija da ne znaš koji bi prije. Svaki dan smo pile bar 2 soka, razne kombinacije i ne znam koji bi preporučila. Probajte ih sve. 🙂

Osim što smo jele Bocadillo sendvič, pile cijeđene sok, svaki dan smo kupovale razno voće. Izbor je ogroman. Na samoj tržnici nalazi se i poznati restoran, vlasnik Mihelinove zvjezdice. Više o restoranu pročitajte OVDJE gdje sam pisala o hrani u Valenciji.

Mercado Central – Središnja tržnica u centru starog grada

Grad znanosti i umjetnosti – La Ciudad de las Artes y las Ciencias

Grad znanosti i umjetnosti spada u jedno od dvanaest blaga Španjolske. Bar pola dana (preporuka i cijeli dan) odvojite za razgledavanje najvažnije moderne turističke destinacije u Valenciji City of Arts and Sciences. Karte možete kupiti online ili u živo. Mi smo kupili skupnu kartu za Grad znanosti i umjetnosti, te Oceanografiju, 34 € po osobi.

City of Arts and Sciences futurističko je remek djelo španjolskog arhitekta Santiaga Calatrava. Neće vas ostaviti ravnodušnim. Ne znam koji dio je posebniji. Obiđite sve.

Mi smo iznajmili bicikle, vozeći se kroz Turia Park došli smo do Grada znanosti i umjetnosti. Obavezno obiđite biciklom jer je kompleks ogroman. U samom kompleksu imate najam bicikla, najam autića (za odrasle), te čamaca, kanua i električne daske. Nisam gledala cijene.

Oko cijelog kompleksa je plitki bazen, vjerujem da je vožnja s navedenim sredstvima prezabavna.

Ovo arhitektonsko čudo sastoji se od:

  • Hemisferic
  • Umbracle
  • CaixaForum
  • Oceanografic
  • Palau de les Arts
  • Science Museum

Na ovom linku pogledajte detalje što se nalazi u kojem dijelu. Na dnu članka pogledajte više slika iz Grada znanosti i umjetnosti.

Grad Znanosti i Umjetnosti.

L’Oceanografic

L’Oceanografic je najveći oceanografski akvarij u Europi sa 110.000 četvornih metara i 42 milijuna litara vode. Izgrađen u obliku lopoča i djelo je arhitekta Felix Candela. Svaka zgrada predstavlja različita vodena okruženja: Antarktik, Arktik, močvare, Mediteran, Crveno more itd. U akvarijima živi preko 500 različitih vrsta, uključujući dupine, beluge, meduze, morske zvijezde, morževe, pingvine, kornjače, morske pse itd.

L’oceanogràfic i bazen s Belugama.
Pogled iz zraka. Ako malo bolje pogledate vidjet ćete koliku površinu zauzima Grad znanosti i umjetnosti, te Oceanografija.

Katedrala

Katedrala u kojoj počiva legendarni Sveti gral (Kapela Svetog kaleža – Holy Grail), upravo onaj za kojeg se vjeruje da ga je koristio Isus Krist na posljednjoj večeri, ali još nisu napravljene znanstvene analize. Katedrala potječe iz 13. stoljeća, zanimljiva je mješavina baroknog, renesansnog i gotičkog stila. Toranj katedrale zove se El Miguelete, do vrha imate 207 stepenica i 360° spektakularan pogled na grad.

Ulaz u katedralu koja uvelike podsjeća na muzej košta 8€. Katedrala se nalazi između glavnog trga Plaza de la Reina i povijesnog glavnog traga Plaza de la Virgen.

Katedrala u Valenciji

Plaza de la Virgen

Nama najljepši trg u Valenciji. Na njoj je sve ono što obilježava Valenciju: Katedrala, zgrade predivne arhitekture, fontana Fuente del Turia, stabla naranče, mirisi hrane iz okolnih tapas barova… Razne izvođače koji izvode svoje atrakcije možete promatrati iz okolnih kafića, slastičarnica, restorana.

Plaza de la Virgen

Plaza de Toros i željeznički kolodvor

Plaza de Toros arena je u kojoj se održavaju borbe bikovima. Ova neoklasička arena iz 19. Stoljeća puna je spomenika u čast poginulima unutar arene. Smještena je u samom centru grada, pored glavnog željezničkog kolodvora koji je atrakcija za sebe. Željeznički kolodvor je u elegantnoj secesijskoj zgradi otvorenoj 1917. godine.

Plaza de Toros i željeznički kolodvor

La Lonja de la Seda

La Lonja de la Seda ili Loži svile, dio je UNESCO-ve zaštićene baštine. Građevina koja prikazuje koliko je Valencia bila važan trgovački centar u 15. stoljeću. Danas je to prekrasna gotička građevina od visoke kulturne važnosti i jedna od najvećih turističkih atrakcija Valencije. Ulaz je besplatan, samo će vas pitati od kud ste radi statističkim podataka.

La Lonja de la Seda

La Estrecha

La Estrecha je najuža zgrada na svijetu, svega 107 cm širine. Više se ne može razgledati unutrašnjost jer je u privatnom vlasništvu. Navodno je naknadno spojena s objektom pokraj da može biti funkcionalna. U podnožju se nalazi istoimeni tapas bar, ali na žalost čini mi se da više ne radi.

Turia Park

Pored centra grada nalazi se najposjećeniji Turia Park. Dug čak 9 kilometara. Dio je velikog kompleksa parkova zvanog Jardi del Turia, poznatih po svom specifičnom izgledu gdje svaki dio izgleda kao zasebni park. Park je prilagođen šetačima, trkačima, vožnji biciklom i sportske aktivnosti. Obavezno iznajmite bicikl i uživajte u najljepše uređenim biciklističkim stazama.

U istočnom dijelu Turia vrtova nalazi se Gulliver Park, idealno mjesto za provod s djecom. Krase ga mnogobrojni tobogani i stepenice u formi ogromnog lika Gullivera iz Gulliverovih putovanja. Prilikom našeg boravka obnavljali su ga, pa je bio zatvoren za posjetitelje.

Gulliver Park

Rijeka Turia do 1986. godine prolazila je kroz centar Valencije. 1957. u velikoj poplavi izgubljeni su mnogi životi i nastala je ogromna šteta. Danas je na mjestu gdje je tekla rijeka nalazi Park Turia. Povezuje Bioparc i plaže.

Ljubitelji zooloških vrtova mogu posjetiti Valencia Bioparc gdje se mogu upoznati s netaknutim pejzažem koji ostavlja dojam da ste u stvarnom životinjskom staništu. Životinje nisu ograđene ogradom, nego npr. vodom, biljkama i sl. Mi nismo posjetili Bioparc.

Park Turia

Plaže

Posjet Valenciji bio bi nepotpun bez posjeta ponekoj plaži. Gradska plaža duga je 5 km i u biti se sastoji od više plaža, bez jasne granice među njima. Mi smo bili negdje po sredini na plaži Playa de la Malvarrosa koja kao i ostale ima plavu zastavu.

Sve plaže su pješčane, voda je bistra i ima nebrojeno kupača. Ono što me iznenadilo je širina plaže, bar ovih na početku. Ne znam točno mjere, ali od mjesta gdje parkirate bicikl, mislim da hodate bar 100 m po plaži da dođete do mora. Što idete dalje, plaža se sužava.

Uz plaže se nalazi staza za bicikle, a ukrašena je drvoredima od palmi. Sadržaju nema kraja, osim raznih sportova imate veliku gastro ponudu restorana, barova, tapas barova, slastičarnica. Također se nalazi velik broj šatora prve pomoći.

Playa de la Malvarrosa

Na idućem članku pročitajte o hrani, gdje jesti i piti u Valenciji.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

L’oceanogràfic, dio s ražama i morskim psima.
L’oceanogràfic
L’oceanogràfic, dio s pingvinima.
Grad znanosti i umjetnosti, znanstveni muzej.
Grad znanosti i umjetnosti – La Ciudad de las Artes y las Ciencias
Grad znanosti i umjetnosti. Najam bicikla po danu 7€.
La Lonja de la Seda
Lonja de la Seda
Predivan kafić za kavicu i manji obrok.
La Carmen kvart
La Carmen kvart.
Željeznički kolodvor.
Spuštanje s tornja crkve Santa Catalina Martir.
Grad znanosti i umjetnosti.
Katedrala noću.
Svaka ulica je predivna.
L’Umbracle
Grad Znanosti i umjetnosti – Agora.
Središnja tržnica u Valenciji. Bocadillo sendvič i cijeđeni sok.
Comments (2)
Add Comment
  • real cialis no generic

    This is my first time go to see at here and i am truly pleassant to read all at one place.

  • fars lato

    Thank you very much for the information