Plava uskršnja jaja

Bojanje jaja za Uskrs najljepše je prirodnim bojama. Ljubičasti kupus jedna od namirnica koja daje predivne plave nijanse.  Koju nijansu plave ćete dobiti, ovisi o dužini držanja jaja u tekućini u kojoj se kuhao ljubičasti kupus. Ako želite svijetlije nijanse, zadržite jaja oko 2h. Što duže držite, boja će biti tamnija.

 

Postupak:

  1. Narežite pola glavice ljubičastog kupusa i kuhajte ga oko sat vremena.
  2. Za to vrijeme u zasebnoj posudi skuhajte jaja (oko 15min).
  3. Prebacite jaja u pliću posudu tako da stanu jedno do drugog, da se ne guraju jedno na drugome, jer će se boja ljepše rasporediti.
  4. Nakon što se ljubičasti kupus kuhao sat vremena, procijedite tekućinu i dodajte malo octa (oko 1 dcl). Pomiješajte i zalijte jaja.
  5. Ostavite jaja pod tekućinom onoliko dugo koliko želite. Neka pisanice ostavite oko 2h, a neke izvadite nakon 3, 4, 5 ili 6 sati. Tako ćete dobiti predivnu paletu plavih nijansi.
  6. Ako ih još malo želite ukrasiti, a da i dalje budu jestiva, možete ih pošpricati zlatnom bojom na bazi vode. Da bi dobili točkasti efekt, staviti boju na kist, pa prstom prelazite preko kista da kapljice boje špricnu na jaja.
  7. Ostavite sat vremena da se boja posuši.

Ako ih izradite, a imate Instagram, označite me, biti će mi drago vidjeti Vaše uratke.

Kistom i zlatnom bojom na bazi vode pošpricajte pisanice.

 

Plavo jaje u malom gnijezdu.

 

S ljubičastim kupusom dobijete jaje plave nijanse. Od crnog vina jaje crne nijanse.

 

Comments (1)
Add Comment
  • Online beleške za mart - Something Modish

    […] (u potrazi sam za takvim, ako znate gde ima da se kupi javite mi) na profilu @my_off_days. A u tekstu hrvatske blogerke Ane saznala sam i da je za ovu pastelnu nijansu upotrebila ljubičasti kupus, kao i na koji način je […]