Pag – što vidjeti?

Jedan od najvećih hrvatskih otoka. Mislim da ćete se složiti sa mnom kad kažem da je ovaj otok sira i soli drugačiji od ostalih hrvatskih otoka.

Redoslijed preporuka je redoslijed mojih posjeta. Pogledate popis do kraja. 🙂

Mnogo je stvari koje ga čine drugačijim (Lunjski maslinici, Paški trokut, Paška blata…), ali mene je posebno oduševila jedna – mjesečev izgled otoka okrenutog prema Velebitu i buri.

Prije odlaska na Pag pitala sam Vas na Instagram objavi što sve posjetiti, vidjeti, gdje jesti. Sve što ste predložili napisat ću na dnu ovog članka. A sad ću s Vama podijeliti djelić mjesečevog otoka koji me oduševio.

Za puno putnih savjeta i ideja uz pregrš slika i videa zapratite me na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Područje je dio “Life on Mars trail” rute. 🙂

Metajna – plaže Ručica i Beritnica

Metajna je smještena u sjeveroistočnom dijelu otoka Paga u istoimenoj uvali i na 12 km udaljenosti od Novalje – centra sjevernog dijela otoka.

Ovo malo mjesto će vas iznenaditi svojom živopisnošću. Metajna je na dijelu otoka koji je prilično gol. Između kamenja raste aromatično bilje kojeg ovčice pasu u ljetnim mjesecima. Slobodno možete popričati s ovčicama ako budu raspoložene. Meni su par puta rekla “beee beee” i otišle svojim poslom.

Ovčice na ulazu u Metajnu nisu bile raspoložene za druženje.

Plaža Ručica

Do Ručice lako je doći. Upišite u navigaciju i stići ćete na parking koji je 150 m udaljen od plaže. Obuća po želji, možete slobodno u japankama. Ako ćete htjeti malo prošetati okolo po okolnim stijenama, svakako preporučujem da ponesete tenisice. Stijene su jako oštre i tenisice su jedina prikladna obuća za sigurno hodanje.

Plaža je pješčano šljunčana bez hlada. Ponesite si dobru zaštitu od sunca i puno tekućine. Nećete požaliti ako odvojite jedan dan za odmor na ovoj plaži.

Na putu do plaže Beritnica predivan pogled na plažu Ručica
Pogled na Ručicu s druge strane

Plaža Beritnica

Prvo što ću napomenuti je – tenisice i voda!

Na žalost nisam imala pojma kako izgleda put do plaže Beritnica, pa smo sestra i ja krenule u sandalama, tj. ona u japankama. Oštro kamenje totalno mi je uništilo đon sandala, ali nema veze, plaža je toliko lijepa i vrijedilo je doći do nje. Đon će popraviti postolar. 🙂

Plaža je šljunčana, također bez hlada. Ponesite dobru zaštitu i puno tekućine. Od parkinga ćete preko stijena i brda hodati oko 1 kilometar da bi stigli do plaže. Možda čak i malo više. Posebno je zahtjevno zadnjih 150m, jer baš prelazite na sve 4 preko kamenja. Do tog dijela više manje imate stazu i oznake na podu, tako da se nećete izgubiti.

Na Beritnici je priroda u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene – predivan prizor. Iznad plaže se uzdiže spektakularno penjalište Stogaj.

Trenutno se nalazim na parkingu. Preko ovog brda idete do plaže. Nakon što se popnete na vrh imate još 15ak minuta hoda.
Nakon 20-ak minuta pješačenja, tu je i predivna je.
Plaža Beritnica

Hotel Boškinac

Ako ste raspoloženi za kavu, sokić, salatu s hobotnicom ili neki paški specijalitet, posjetite hotel Boškinac.

Sestra i ja smo otišle na kavu i salatu od hobotnice. Za prste polizati. To je sve što mogu reći. Kruh koji dobijte uz salatu osim što je ukusan, skroz je i fotogeničan. 🙂 Evo dokaz na slici.

Ambijent – ne znam da li je ljepše unutra ili van. Da ne duljim, slike govore više od 1000 riječi.

Kava i salata od hobotnice u hotelu Boškinac u Staroj Novalji.
Bezen je wooow. I cijeli eksterijer kao i interijer.

Lunjski maslinici

Jedna od rijetkih lokacija na cijelome svijetu gdje još rastu izvorno divlje masline. Lunjski maslinici su samonikli, a njegove se divlje masline stoljećima cijepe kultiviranom sortama radi dobivanja što kvalitetnijih plodova za ulje. Maslinici se ni danas intenzivno ne obrađuju te se mlada stabla i dalje razvijaju prirodnim putem iz sjemena. Polako iz grma prerastaju u stabla i poprimaju prepoznatljive oblike te daju sitne, uljane plodove.

Takva iznikla stabla predstavljaju jedinstvenu genetičku baštinu tradicijskog maslinarstva. Neka stabla stara su i preko tisuću godina.
Meni se posebno svidjela maslina čipkastog oblika prema kojoj je i nastala lunjska čipka.

Imate dvije šetnjice od par kilometara. Idealno za šetnju. Parking je besplatan. Ulaz u Lunjske maslenike naplaćuje se 10-30 kn (djeca – odrasli), a sve informacije možete dobiti na e-mail ili telefon naveden na slici ispod.

Lunjski maslinici, ruta.
Lara odlučuje gdje dalje. 🙂
Neobična i stara maslina čipkastog oblika.

Paška vrata

Prošli smo kroz grad Pag, vozili se još 10-ak minuta i stigli do ovog veličanstvenog pogleda poznatog pod imenom Paška vrata.

Paška vrata

Kamp Šimuni

Vrijedi platiti ulaznicu i provesti bar jedan dan unutar kampa. Plaže su predivne, ali i ponuda unutar kampa (restorani i kafići).

Kamp Šimuni

Muzej soli na Pagu (grad Pag)

Predivno uređen i informativan muzej soli u gradu Pagu, zaslužio je zaseban blog post, pa sve detalje pročitajte OVDJE.

Muzej soli na Pagu

Jutra u poljima soli Solane Pag

Jutra u poljima soli Solane Pag novi je projekt koji je Solana Pag pokrenula od 12. srpnja 2022.
Svi zainteresirani domaći ljudi i turisti mogu se prijaviti za organizirani obilazak polja soli i branje cvijeta soli uz stručno vodstvo i mnoštvo novih znanja koja će uz ubrani cvijet soli ponijeti sa sobom.

Sve detalje o ovom predivnom projektu kojeg morate posjetiti pročitajte OVDJE.

Jutra u poljima soli Solane Pag.
Jutra u poljima soli Solane Pag.

Antički vodovod u Gradskom muzeju Novalja

Jedinstveni antički vodovod iz prvog stoljeća isklesan u živom kamenu. Taj jedinstveni rimski akvedukt, u narodu zvan Talijanova buža, napajao je Novalju vodom iz novaljskog polja. Vodovod je dug oko 1050 metara, maksimalne širine 60-70 cm i ima devet otvora na površini, tzv. odiha, a na mjestima je visok i do 40 metara. Više detalja o antičkom vodovodu pročitajte OVDJE.

Ulaznicu za Gradski muzej platit ćete 20 kn.
Prije se moglo hodati velikim dijelom vodovoda, sad je ograničeno na prvih 40 metara, ali sasvim je dovoljno da doživite. Jako se sužava, pa ni nemate želju ići dalje. 🙂

Antički vodovod.
Možete prohodati 40 m. Inače dužina vodovoda je preko kilometar.

Uspon na najviši vrh Paga – Sv.Vid

Pod vodstvom Sunturist Novalja i odličnog vodiča Ivana išli sam na ranojutarnji uspon na Sv. Vid. Vrijedilo je ustati u 4 h, jer je doživljaj izlaska sunca na vrhu neprocjenjiv. Drugi put moramo ići u vrijeme zalaska.

Krenuli smo u 5 h iz Kolana, uspon je trajao oko sat vremena. Išli smo lagano, uz poneko stajanje radi slikanja. Staza je duga oko 3 km i jako je jednostavna, nije zahtjevna. Sve je super označeno. Jedino treba paziti radi podloge jer stalno hodate po kamenju. Bitne su čvrste tenisice i paziti gdje stajete radi mogućih poskoka. Sve što smo mi vidjeli su simpatične ovce.

Pogled je veličanstven na svaku stranu. Velebit i hrpa otoka na dlanu. Najbolje je otići nakon bure kad je pogled puno čišći.

Svaka preporuka za uspon i Sunturist Novalja.

Izlazak sunca na Svetom Vidu.
Ranojutarnji uspon na Sv.Vid, Pag.

Stari grad Pag

Stari grad Pag nalazi se kilometar južno od današnje gradske jezgre. Nekada veliki i bogati grad, danas je bogato arheološko nalazište i svetište. Sačuvana je Crkva sv. Marije u romaničkom stilu u kojoj se nalazi kip Majke Božje te ruševine franjevačkog samostana. Pažani tradicionalno svake godine na dan Velike Gospe hodočaste iz Starog grada prema novom Pagu noseći kip Blažene Djevice Marije.

Crkva Sv. Marije u Starom Gradu Pagu na Veliku Gospu.
Unutrašnjost Crkve Sv. Marije u Starom Gradu Pagu prije Mise na Veliku Gospu.

Life on Mars Trail

“Life on Mars Trail” na otoku Pagu je godišnji događaj koji se održava svakog proljeća, obično u ožujku, kada je vrijeme umjereno toplo. Postoje tri staze: lagana od 7 km, aktivna od 15 km i izazovna od 24 km. Sve te staze vode vas kroz različite krajolike, od stjenovitih brežuljaka i strmih litica do pješčanih plaža i tirkiznih uvala​.

Naravno, ne morate sudjelovati na utrci da bi prošli sami, lako ju prođete sami. Mi svake godine prošetamo bar 10-ak kilometara staze.

Dio rute Life on Mars Trail na otoku Pagu.
Life on Mars Trail na otoku Pagu.

Utvrda Fortica, Pag

Utvrda Fortica na otoku Pagu, nedaleko Paškog mosta, izgrađena je u 17. stoljeću. Njezina primarna funkcija bila je zaštita prometnog pomorskog puta koji je bio podložan napadima pirata, te kontrola trgovine.

Utvrda Fortica na Pagu nedaleko Paškog mosta.

Pag, što još vidjeti?

Ostalo je još puno toga što Pag nudi. Tek sam krenula u istraživanje. Evo ostalih prijedloga. Ako imate još nešto fora, svakako mi javite da nadopunim popis.

  • Samostan Svete Margarite u kojom se čuva trn s Isusove krune priznat od strane Vatikana.
  • Kula Skrivanat
  • Paška blata – Nešto dalje od morske obale su plitke i zarasle močvare, tzv. blata na Pagu: Veliko, Kolansko i Malo blato. 
  • Paški trokut – Samo koji kilometar od Novalje nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak usred oštrog  kamenjara poznat kao “Paški trokut”.
  • Pag – međunarodni festival čipke.
  • Stara Novalja – jutarnja kava u caffe bar “Uljak”, pa kupanje na plaži “Jadra”.
  • “Kokopelli” beach bar u Šimunima.
  • Konoba “Didova kuća” u Šimunima
  • Lun – Tovarnele
  • Plaža Čista
  • Plaža Prnjica

Uživajte u ljepotama i okusima Paga.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.
Za još više detalja uz slike, video i tekst zapratite me na Instagram profilu @ana.ivancic.sola

Ana Ivančić

Comments (0)
Add Comment