Pag – što vidjeti?

0 7,697

Jedan od najvećih hrvatskih otoka. Mislim da ćete se složiti sa mnom kad kažem da je ovaj otok sira i soli drugačiji od ostalih hrvatskih otoka.

Mnogo je stvari koje ga čine drugačijim (Lunjski maslinici, Paški trokut, Paška blata…), ali mene je posebno oduševila jedna – mjesečev izgled otoka okrenutog prema Velebitu i buri.

Prije odlaska na Pag pitala sam Vas na Instagram objavi što sve posjetiti, vidjeti, gdje jesti. Sve što ste predložili napisat ću na dnu ovog članka. A sad ću s Vama podijeliti djelić mjesečevog otoka koji me oduševio.

Područje je dio “Life on Mars trail” rute. 🙂

Metajna – plaže Ručica i Beritnica

Metajna je smještena u sjeveroistočnom dijelu otoka Paga u istoimenoj uvali i na 12 km udaljenosti od Novalje – centra sjevernog dijela otoka.

Ovo malo mjesto će vas iznenaditi svojom živopisnošću. Metajna je na dijelu otoka koji je prilično gol. Između kamenja raste aromatično bilje kojeg ovčice pasu u ljetnim mjesecima. Slobodno možete popričati s ovčicama ako budu raspoložene. Meni su par puta rekla “beee beee” i otišle svojim poslom.

Ovčice na ulazu u Metajnu nisu bile raspoložene za druženje.

Plaža Ručica

Do Ručice lako je doći. Upišite u navigaciju i stići ćete na parking koji je 150 m udaljen od plaže. Obuća po želji, možete slobodno u japankama. Ako ćete htjeti malo prošetati okolo po okolnim stijenama, svakako preporučujem da ponesete tenisice. Stijene su jako oštre i tenisice su jedina prikladna obuća za sigurno hodanje.

Plaža je pješčano šljunčana bez hlada. Ponesite si dobru zaštitu od sunca i puno tekućine. Nećete požaliti ako odvojite jedan dan za odmor na ovoj plaži.

Na putu do plaže Beritnica predivan pogled na plažu Ručica
Pogled na Ručicu s druge strane

Plaža Beritnica

Prvo što ću napomenuti je – tenisice!

Na žalost nisam imala pojma kako izgleda put do plaže Beritnica, pa smo sestra i ja krenule u sandalama, tj. ona u japankama. Oštro kamenje totalno mi je uništilo đon sandala, ali nema veze, plaža je toliko lijepa i vrijedilo je doći do nje. Đon će popraviti postolar. 🙂

Plaža je šljunčana, također bez hlada. Ponesite dobru zaštitu i puno tekućine. Od parkinga ćete preko stijena i brda hodati oko 1 kilometar da bi stigli do plaže. Možda čak i malo više. Posebno je zahtjevno zadnjih 150m, jer baš prelazite na sve 4 preko kamenja. Do tog dijela više manje imate stazu i oznake na podu, tako da se nećete izgubiti.

Na Beritnici je priroda u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene – predivan prizor. Iznad plaže se uzdiže spektakularno penjalište Stogaj.

Trenutno se nalazim na parkingu. Preko ovog brda idete do plaže. Nakon što se popnete na vrh imate još 15ak minuta hoda.
Nakon 20-ak minuta pješačenja, tu je i predivna je.
Plaža Beritnica

Hotel Boškinac

Ako ste raspoloženi za kavu, sokić, salatu s hobotnicom ili neki paški specijalitet, posjetite hotel Boškinac.

Sestra i ja smo otišle na kavu i salatu od hobotnice. Za prste polizati. To je sve što mogu reći. Kruh koji dobijte uz salatu osim što je ukusan, skroz je i fotogeničan. 🙂 Evo dokaz na slici.

Ambijent – ne znam da li je ljepše unutra ili van. Da ne duljim, slike govore više od 1000 riječi.

Kava i salata od hobotnice u hotelu Boškinac u Staroj Novalji.
Igralište za djecu
Bezen je wooow. I cijeli eksterijer kao i interijer.
Hotel Boškinac

Lunjski maslinici

Jedno od rijetkih lokacija na cijelome svijetu gdje još rastu izvorno divlje masline. Lunjski maslinici su samonikli, a njegove se divlje masline stoljećima cijepe kultiviranom sortama radi dobivanja što kvalitetnijih plodova za ulje. Maslinici se ni danas intenzivno ne obrađuju te se mlada stabla i dalje razvijaju prirodnim putem iz sjemena. Polako iz grma prerastaju u stabla i poprimaju prepoznatljive oblike te daju sitne, uljane plodove.

Takva iznikla stabla predstavljaju jedinstvenu genetičku baštinu tradicijskog maslinarstva. Neka stabla stara su i preko tisuću godina.
Meni se posebno svidjela maslina čipkastog oblika prema kojoj je i nastala lunjska čipka.

Imate dvije šetnjice od par kilometara. Idealno za šetnju. Parking je besplatan. Ulaz u Lunjske maslenike naplaćuje se 10-30 kn (djeca – odrasli), a sve informacije možete dobiti na e-mail ili telefon naveden na slici ispod.

Lunjski maslinici, ruta.
Lara odlučuje gdje dalje. 🙂
Neobična i stara maslina čipkastog oblika.

Paška vrata

Prošli smo kroz grad Pag, vozili se još 10-ak minuta i stigli do ovog veličanstvenog pogleda poznatog pod imenom Paška vrata.

Paška vrata

Kamp Šimuni

Vrijedi platiti ulaznicu i provesti bar jedan dan unutar kampa. Plaže su predivne, ali i ponuda unutar kampa (restorani i kafići).

Kamp Šimuni

Što još vidjeti?

Ostalo je još puno toga što Pag nudi. Tek sam krenula u istraživanje. Evo ostalih prijedloga. Ako imate još nešto fora, svakako mi javite da nadopunim popis.

 • Kula Skrivanat i utvrda Fortica.
 • Paška blata – Nešto dalje od morske obale su plitke i zarasle močvare, tzv. blata na Pagu: Veliko, Kolansko i Malo blato. 
 • Paški trokut – Samo koji kilometar od Novalje nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak usred oštrog  kamenjara poznat kao “Paški trokut”.
 • Pag – međunarodni festival čipke.
 • Stara Novalja – jutarnja kava u caffe bar “Uljak”, pa kupanje na plaži “Jadra”.
 • Vidikovac, gledati zvijezde.
 • “Kokopelli” becah bar u Šimunima.
 • Konoba “Didova kuća” u Šimunima
 • Lun – Tovarnele
 • Plaža Čista
 • Plaža Prnjica

Uživajte u ljepotama i okusima Paga.

Ana Ivančić

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More