Ultimativni vodič za samostalno putovanje na Cipar

0 2,487

Samostalno putovanje na Cipar nikad nije bilo jednostavnije. Posjetite otok s preko 340 sunčanih dana godišnje, predivnim plažama, bogatom poviješću, ukusnom hranom, a uz sve to imate direktnu Ryanair liniju Zagreb – Paphos.

U ovom članku pročitajte sve bitne informacije kako samostalno organizirati putovanje na Cipar, a u članku "Cipar u 4 dana, vodič za najbolja mjesta i atrakcije" pročitajte raspored viđenog po danima.

Još detaljnije kroz tekst i slike o putovanju na Cipar popratite na Instagram profilu @ana.ivancic.sola

NAPOMENA: Putovanje sam sama organizirala, ništa nije kompenzirano kroz suradnje, sve napisano je moj osobni doživljaj i svaka informacija koju dijelim je moja dobra volja.

Cipar je dosadan, nemaš što vidjeti!

To je rečenica koju sam često čula prije odlaska na Cipar. Nakon posjeta Cipru, mogu zaključiti da to govore one koji su bili samo u Paphosu.
Cipar je totalna suprotnost od navedene rečenice, ima se i previše za vidjeti i doživjeti. 4 dana koliko smo bili super su za doživjeti dio atmosfere, ali nećete pogriješiti ako putujete na duže.

Povoljno putovanje na Cipar, izravni letovi Zagreb – Paphos.

Putovanje na Cipar postalo je skroz praktično i povoljno od kad iz Zagreba ima direktan Ryanair let do Paphosa.
Mi smo se odlučili na produženi vikend opciju i iskoristili puna 4 dana s 3 noćenja. Odabrali smo Ryanair let iz Zagreba u petak 5:45h, a povratak iz Paphosa u ponedjeljak 19:45h.

Cijena karte ovisi jel' putujete samo s ruksakom ili ruksak + kofer. Za Cipar sve potrebno stane u ruksak ili torbu od 20 litara, a savjet kako se spakirati i koju super jeftinu, a super praktičnu torbu kupiti pročitaj u blog postu pod imenom Efikasno pakiranje za putovanje s Ryanair-om: Putovanje s ruksakom od 20 litara“.

Direktna linija Zagreb Paphos (Ryan Air). Let iz Zagreba u 5:45h.
Zagreb Paphos direktna linija. Let iz Zagreba bio je u petak u 5:45h.

Kada posjetiti Cipar?

Idealno razdoblje za posjetiti Cipar je tijekom proljeća (travanj – lipanj) i jesen (rujan – studeni). Tad su ugodne temperature i manje gužve.
Nećete pogriješiti ako posjetite Cipar u bilo kojem godišnjem dobu. Mi smo putovali 5.1.2024. – 8.1.2024. Znači u sred zime. Temperature po danu su bile između 20 i 23 stupnja. Sunce zalazi oko 16:30 i nakon zalaska sunca super vam dođe zimska jakna. Tijekom dana možete se slobodno i kupati. Na Nissi plaži bilo je dosta kupača.

Jedini problemčić što na Cipru uvijek po malo puše vjetar.

Kako se spakirati za zimski posjet Cipru?

Provjerite temperature prije odlaska i jeste li „nesreće“ da vam pada kiša onih 20 dana godišnje. Ako je stalno suho, možete ići u jednoj obući i svu odjeću spakirati u ruksak od 20 litara. Po danu vam je potrebna proljetna odjeća, nakon zalaska sunce zimska jakna, taman ona u kojoj ćete putovati iz Zagreba u Paphos. Računajte da je vjetar više manje prisutan.

Valuta na Cipru?

Cipar koristi euro, ali na sjevernom dijelu otoka prihvaćaju se i turske lire. Također u Turskom dijelu Cipra možete plaćati s eurima.

Dokumenti za putovanje na Cipar?

Cipar je dio EU i možete putovati s osobnom iskaznicom. Ako želite ići i u Turski dio Cipra onda vam je potrebna putovnica.

Voda i WC papir na Cipru

Malo čudan naslov, ali bitan za obraditi. :)

Google kaže da je voda iz slavine na Cipru uglavnom sigurna za piće, iako se preferira flaširana zbog okusa. Mi smo pili isključivo flaširanu vodu i svima bi savjetovala da učine isto.

Što se tiče WC-a, nećete izbjeći natpise da se papir ne baca u WC školjku nego u kantu pored. U mnogim dijelovima Cipra, kanalizacijski sustavi nisu dizajnirani da se nose s wc papirom. Uske cijevi, pa se lako začepe. Ne želite imati takve probleme na odmoru.

Rent a car ili javni prijevoz?

Svakako rent a car. Ako imate 4 dana i želite obići ovo što ću nabrojati da smo mi obišli (laganini i bez žurbe) nema šanse da uspijete s javnim prijevozom.
Na Cipru se vozi lijevom strane ceste (vozač je na desnoj strani). Bit će vam neobično prvih sat vremena, ali naviknut ćete se. Super je što Rent-a car automobili imaju crvenu registracijsku oznaku da drugi vozači znaju da ste stranac. Također, to znači da i lopovi znaju po tablicama da ste stranac, zar ne?! Ne ostavljajte stvari u autu.

Gdje uzeti Rent a car na Cipru?

Svakako preporuka da iznajmite auto kod lokalnog iznajmljivača, povoljniji su, super ljubazni i sve možete obaviti na licu mjesta kad dođete, nije potrebno unaprijed (van sezone, u sezoni ne znam stanje).

Mi smo rentali auto u prilikom dolaska na Paphos kod Petsas rent a car (cijeli postupak trajao je 5 min). Cijena najma automobila za 4 dana s punim osiguranjem i spremnikom goriva, te jednim vozačem je 139 € (platite dodatno depozit 90€ da vraćate auto s punim spremnikom i to vam vrate prilikom vraćanja automobila). Ako želite upisati više vozače, svaku dodatnu osobu platit ćete 12 €. Mi smo uzeli dva vozača i ukupna cifra je 151 € za 4 dana.
Ako želite u Turski dio Cipra s automobilom, morate naglasiti jer plaćate 20 € više osiguranje.

Na Paphosu auto iznajmite kod lokalnog iznajmljivača. Mi smo rentali auto kod Petsas rent a car.
Auto smo iznajmili kod lokalnog iznajmljivača Petsas rent a car prilikom dolaska na Paphos.

Što znače različite boje registarskih oznaka na autima na Cipru?

Na Cipru ćete vidjeti različite boje registarskih oznaka na autima. Bijele tablice su standardne tablice za privatna vozila, crvene su rent a car, zelene poljoprivredna vozila, plave taksi vozila. Postoje još i žute koje označavaju privatna vozila nakon određene godine, te posebne tablice za diplomatske i službene automobile.

Ceste i cestarine na Cipru?

Ceste na Cipru su u odličnom stanju. Većinom koristite autoput, besplatan je. Lokalne ceste su također u super stanju. Ograničenje na autoputu je 100km/h. Često imate natpise koji upozoravaju na kamere.
Parking smo platili jedino u Nikoziji u centru grada u garaži (2€/h), ostala parkiranja po gradovima i selima nismo plaćali. Ne znam jel tako i u sezoni.

Utičnice na Cipru?

Na Cipru koriste utičnice tipa G (iste koje se koriste u UK). Ove utičnice imaju tri šiljka, napon od 230V i frekvencija od 50Hz. Ponesite adapter ako imate.
Mi nismo ponijeli adapter nego napunjena dva power banka. Prilikom rezervacije prvog smještaja, poslala sam upit imaju li adaptere, pa su odgovorili da će ostaviti na stolu. Dočekala su nas čak 3.
U drugom smještaju nisu imali adapter. Muž je ponio auto punjač s dvije usb utičnice pa smo punili mobitele prilikom vožnje, a na večer power bank.
Najbolja opcija je ponijeti auto punjač.

Na Cipru se koriste utičnice tipa G (iste koje se koriste u UK). Ove utičnice imaju tri šiljka, napon od 230V i frekvencija od 50Hz.

Smještaj na Cipru?

Smještaj na Cipru van sezone nije potrebno unaprijed rezervirati. Od kad je krenula korona i nikad ne znaš putuješ ili ne putuješ moje pravilo je rezervacija smještaja večer prije dolaska, a često i na dan dolaska. Tako je bilo i ovaj put.

BAZ TOWER u Nicosiji je odličan smještaj blizu centra grada. Do grada ima 15 min pješačenja.

Na Cipru možete birati luksuzne all inclusive smještaje, razne hotele, apartmane, kuće…
All inclusive ne bi nikako preporučila jer to znači da ćete se zabetonirati u jedno mjesto i samo tu provoditi vrijeme, a posebno se nadam da odabir neće biti Paphos, jer je van njega toliko toga za vidjeti i doživjeti. Možete naravno uzeti i tu opciju, ali onda svakako rentajte auto pa svaki dan odite na neki izlet van Paphosa.
Mi smo prvu noć spavali u Nikoziji, a druge dvije u Paphosu. Redoslijed obilaska po danima pročitajte u blog postu "Cipar u 4 dana, vodič za najbolja mjesta i atrakcije".

Tradicionalna Ciparska jela

Hrana na Cipru je miks grčke i turske kuhinje.

  • Halloumi: Grilani sir, često se poslužuje kao predjelo.
  • Moussaka: Složenac od mesa, patlidžana i tikvica.
  • Souvla: Dugo pečeno meso, najčešće svinjetina ili janjetina.
  • Meze: Niz malih jela, savršen način za isprobavanje raznih ciparskih specijaliteta.
  • Kleftiko: Janjetina pečena u pećnici s aromatičnim biljem i začinima.
  • Koupepia: Sarmice u vinovoj lozi.
  • Sheftalia: Začinjene mesne okruglice umotane u crijeva, najčešće poslužene s pita kruhom.

Moj muž nije ljubitelj musake koju smo svi navikli jesti u Hrvatskoj, Ciparska ga oduševila. Ciparska musaka je skroz drugo jelo. U našoj prevladava krumpir, u Ciparskoj povrće i meso.

Ciparska Moussaka, Složenac od mesa, patlidžana i tikvica.
Preukusna ciparska musaka.

Ciparski deserti

Tradicionalni ciparski deserti obuhvaćaju razne slastice, a od sastojaka najčešće koriste med, orahe, svježi sir, citruse itd. Najpoznatija ciparske slastice su:

  • Loukoumades - mali okrugli kolačići poznati po hrskavoj vanjštini i mekanoj unutrašnjosti, nakon prženja preliju se sirupom.
  • Daktyla - je tradicionalni ciparski desert duguljastog oblika koji podsjeća na prste (daktyla znači „prsti“ na grčkom) od smjese oraha, šećera i začina kao što su cimet i klinčić. Često se preljeva sirupom.
  • Galatopita - kremasta torta od mlijeka.

I za kraj ono ključno pitanje, koliko košta putovanje na Cipar?

Cijene hrane i pića Cipru

Cijene su slične kao u Zagrebu. Neke stvari su 15% skuplje nego u Zagrebu. U Sjevernom Cipru piće smo platili 30% manje.

U restoranu u prosjeku hranu i piće za 4 osobe je 70-80€.

Napisat ću vam neke cijene iz dućana: voda 1.5l 1,80€, Coca Cola 330ml 1,00€, Paulaner 500ml 2,95€, krem sirni namaz kao naš ABC 2,50€, mlijeko 1l 1,70€, kuhana šunka 150g 5,15€, 7 komada nekih malih gril kobasica 5€, Shiraz butelja vina 12€, masline malo pakiranje 2,20€, razni čipsevi od 1-2,50€, sok od breskve 1l 1,65€ itd.

Armenski ulični restoran u Nicosiji.
Armenski ulični restoran u Nikoziji.

Cijene smještaja na Cipru

U Nikoziji smještaj za 4 osobe platili smo 120€ / noć (stan s dvije sobe, 4 ležaja, dvije kupaonice, ogroman boravak, kuhinja, balkon. Smještaj u Nikoziji preporučujem, a zove se BAZ TOWER.

Smještaj u Paphosu zove se Resitour - Aphrodite Gardens.

U Paphosu dvije noći platili smo za 4 osobe 107 € (apartman s dvije sobe, 4 ležaja, jedna kupaonica, kuhinja, dnevni boravak, mali balkon). Nakon BAZ TOWER koji je ekstremno čist, ovaj smještaj će vas manje oduševiti. Sve je isto lijepo, uredno, posteljina čista, što je najbitnije, ali npr. zna se na nekim mjestima naći prašine, npr. na okviru od kreveta je bilo malo prašnjavo. Smještaj se zove Resitour - Aphrodite Gardens.

Ukupno troškovi putovanja na Cipar za 4 dana

Ukupno svi troškovi za 4 dana putovanja (avion, osiguranje, smještaj, rent a car, gorivo, previše hrane i pića, ulaznice, suvenire…) platili smo za dvije osobe 690 €.

Dvije avionske karte 110 €
Putno osiguranje za dvije osobe 16 €
Tri noćenja za dvije osobe 113 €
Rent a car za dvije osobe 75 €
Ulaznice za dvije osobe 23 €
Hrana i piće u restoranu i dućanu 307 €
Gorivo za dvije osobe 32 €
Suveniri 14 €

Sad kad smo prošli tehničke pojedinosti kako doći do Cipra i koliko sve košta, u idućem članku "Cipar u 4 dana, vodič za najbolja mjesta i atrakcije" pročitajte i pogledajte što sve posjetiti u 4 dana.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrav,
Ana Ivančić

Kourion Beach Restaurant, Cyprus
Kourion Beach Restaurant. Navratite na piće, nećete požaliti.

 

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More