Road trip – Tirana (Albanija)

Albanija je bila više kao prolazna država na putu od Crne Gore do Meteora (Grčka) jer nismo išli na jugozapad zemlje gdje su najbolje plaže.
Klikom na Crnu Goru, Meteora (Grčka) ili budžet za cijelo putovanje saznajte više.

Road trip ruta.

Datum putovanja: 2.8.2022. – 8.8.2022.
Valuta je albanski lek, a jedan euro je 117 leka. 

Sve moje putne savjete kroz puno slika, videa, detaljnih uputa pratite na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Albanija

Zemlja bunkera i orlova slovila je za jednu od najzatvorenijih na svijetu. U nju se nije moglo ući ni izaći, ali to više nije slučaj. Postala je i popularna ljetna turistička destinacija. Ovaj put nismo provjerili ljepote albanskih plaža.

Vožnja do centra ostavlja dojam da se grad razvio nedavno jer predgrađa vrve novim luksuzno-kičastim hotelima. Sam centar grada nema neku jasnu pješačku zonu, a četvrt Blloku je dio s barovima i restoranima. Za Blloku je zanimljivo da je prije pada komunizma bila zatvorena za “obične” Albance i samo su članovi politbiroa tamo mogli živjeti. Tu se još uvijek nalazi vila komunističkog diktatora Envera Hodže.

Skenderbergov trg

Skenderbergov trg je glavni gradski trg na i oko kojega se nalazi šaroliki prostor gdje su smještene glavne turističke atrakcije: Skenderbegov konjanik, zgrada Nacionalne banke Albanije, džamija Ethem beya, zgrada opere, itd.

Ime je dobio po Skenderbegu, albanskom vojskovođi iz 15. stoljeća koji je uspješno vodio (gerilski) rat protiv Turaka, a središnje mjesto na trgu zauzima spomenik Skenderbegu, veličanstveni 11 metara visok konjanik sa sabljom u ruci.

Zanimljivo je da je ranije na mjestu spomenika Skenderbergu bio spomenik Staljinu. Devedesetih godina odlučeno je da se Staljin premjesti iza zgrade Narodnog muzeja, a na njegovo mjesto postavi nacionalni heroj Skenderbeg, za razliku od Staljina, opjevan u mnogim narodnim pjesmama i legendama.

Promet u Tirani

Vožnja je blago rečeno kaotična. Obilježene linije na cesti uglavnom ne postoje, pješački prijelazi tu i tamo. Vozi se u par traka, a nerijetko vozači stvore jednu dodatnu.

Kad napustite Tiranu, ceste su relativno dobre, ali su ograničenja brzine niska. Kako nema puno autocesta magistralne ceste su prilično opterećene pa je potrebno puno strpljenja i “labavo” planiranje satnice.

Nije bilo puno kamera, ali je zato policija često prisutna. Pripremite sitne novčanice od 5 €, 10 €, 20 €. Dobro će doći ako vas ulove. 🙂

Cesta kroz Albaniju uz Ohridsko jezero.

Smještaj u Tirani

Na putu do Grčke preko Bookinga sam rezervirala apartman u Tirani. Postupak pronalaska apartmana bio je kao “scavenger hunt”. Ako me iti malo poznajete, onda znate koliko ne volim zagonetke. 🙂
Nakon rezervacije treba poslati vlasniku apartmana poruku, piše na Viber, WhatsApp ili e-mail. Ja pošaljem na Viber. Nikakav odgovor. Pošaljem e-mail i dečko odgovara da mu trebam poslati poruku na WhatsApp. Ajde, pošaljem poruku na WhatsApp i onda mi pošalje 7 poruka i 5 minutni video. Video je totalno neupotrebljiv, snima se u vožnji kako doći do zgrade (kao da me Google maps neće dovesti). Nakon što uđe u zgradu snima isprekidano, pa uopće ne znaš je l’ u prvoj ili drugoj zgradi (imaju dvije identične), niti na kojem je katu. Nekih 30-ak minuta (gladni k’o psi) tražili smo stan.

Smještaj ne bi preporučila iz više razloga. Upute kako pronaći stan i ključ, zatim parking, jer piše da ima parking, a istina je “ako nađeš mjesto, parkiraj na ulici”. Naravno da ga nećeš naći jer ima sve skupa 10 mjesta (ali može se stati na susjednoj glavnoj ulici ako mislite otići prije 8:30 ujutro). Dobili smo samo dva mala ručnika i nema fen (kaže da su mu već 5 komada gosti uništili).

Pozitivna strana smještaja je povoljna cijena i čistoća. Koštao je 27 € za dvije osobe. Na bookingu ima ocjenu 9,0. Uglavnom, ako vam ne smeta sve navedeno, smještaj se zove Lovely Studio in Tirana #1.

Prvobitno smo mislili ići do Ohrida pa onda Kosovo i Priština, ali zbog loših/preopterećenih cesta bi previše potrajalo, a kako smo htjeli vidjeti i Pelješki most, odlučili smo se vratili ponovno preko Tirane.

Na povratku iz Grčke u Crnu Goru opet smo morali prenoćiti u Albaniji. Ovaj put smo uzeli smještaj s besplatnim parkingom Hotel Vila Tirana. Booking ocjena 9,5. Nove sobe gdje je kupaonica potpuno u staklu, uključujući i wc (?!). Tražili smo normalnu sobu koja ima odvojenu kupaonicu zidom, bila je jedna u ponudi. Cijena 40 € s uključenim doručkom. Od centra grada je 3 min vožnje autom. Pješke oko 20-ak minuta.

Tirana, gdje jesti?

Prvi put smo nabasali na tržnicu koja ima super ponude restorana Albanske hrane po povoljnim cijenama. Više manje svi restorani su bili popunjeni. Ulovili smo mjesto u Zgara Al Pazar, naručili roštilj. Dva glavna jela, grčka salata, dvije čaše crnog vina (preukusno je bilo) i boca vode koštalo je ukupno 15 €.

Zgara Al Pazari

U drugom dolasku u Tiranu prošetali smo centrom grada i potražili online recenzije restorana. Odluka je pala na Ejona restoran. Dobro da smo potražili online, jer Ejona restoran nikad ne bi uočili šetajući gradom. Iz jedne obične ulice kroz mali prolaz se dođe do predivno uređenog restorana. Hrana je fantastična. Naručili smo dva predjela, dva glavna jela, grčku salatu, čašu crnog vina, pivo i vodu. Sve skupa je koštalo 27 €.

Ejona restoran u Tirani.

Gdje na desert?

Htjeli smo isprobati neke albanske deserte, pa smo par osoba na ulici pitali za preporuku. Svi su jednoglasno preporučili Reka slastičarnicu, osnovana 1924. Pošto smo se prejeli na večeri, nije bilo mjesta za desert, ali smo posjetili slastičarnicu. Vjerujem da ima ponešto za svačiji ukus.

Slastičarnica Reka.

Nastavak puta do Meteora (Grčka) pročitajte OVDJE.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Ejona restoran u Tirani.
Ejona restoran u Tirani. Predjelo i grčka salata.
Centar Tirane.
Psić od vlasnika hotela žica dio doručka. 🙂
Comments (0)
Add Comment