Jednodnevni izlet – Plitvička Jezera

0 2,059

Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota, pri vrhu ljestvice definitivno treba smjestiti Nacionalni park Plitvička jezera.

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. 1949. godine proglašena su prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Od 1979. godine našla su se i na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Pregršt putnih savjeta uz slike i video pogledajte na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku.

Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka jezera nešto više od 1% površine Parka. Jezerski sustav čini 16 kaskadno poredanih jezera.

Vrijeme i pravila ponašanja

Na području Nacionalnog parka vremenski uvjeti vrlo su promjenjivi te stoga može doći do privremenog zatvaranja određenih staza ili do zaustavljanja prometovanja vozila. Prije posjete parku informirajte se na web stranici parka. Ponesite prikladnu odjeću, obuću i poštuje pravila ponašanja istaknuta OVDJE.

Ulaznice

Broj posjetitelja po danu ograničen je, zato obavezno prije odlaska kupite ulaznice online. Karte se jako brzo prodaju i ako ste se odlučili za neki dan, odmah kupite, jer se situacija iz sata u sat drastično mijenja. Posebno u periodima kad su cijene niže.

Ulaznice kupite OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti isključivo unaprijed, minimalno 1 dan prije željenog datuma dolaska. Kad kupite ulaznicu, pridržavajte se termina ulaska. Toleriraju sat vremena kašnjenja.

Ulaznice ne morate imati u printanom obliku. Potvrdu ćete dobiti na e-mail. Prilikom ulaska u park skenirat će kod ulaznice na zaslonu vašeg mobitela.

Rute (obilazak jezera)

Pri kupnji ulaznice pisat će vam da li idete na ulaz 1 ili ulaz 2. Na web stranici parka proučite 8 ruta koje možete odabrati, pa odlučite koja je najprikladnija za vas. Detalje o rutama proučite OVDJE.

Slika preuzeta sa stranice: https://np-plitvicka-jezera.hr/planirajte-posjet/aktivnosti/programi-obilaska-jezera/

U parku imate mogućnost biranja organiziranih ruta. 4 rute su u ponudi i detaljno su opisane OVDJE.

Mi smo imali Ulaz 2. Odabrali smo rutu G2 koja je duga oko 5km.

Kad dođete do G2 ulaza, vožnja brodom do staze traje manje od 5min.

Što obući

Udobnu odjeću (trenirku, traperice, pamučne majice) i tenisice jer ćete jako puno hodati. Dobro je ponijeti slojevitu odjeću, jer je vrijeme nepredvidljivo. Sunčane naočale i pokrivalo za glavu.

Što ponijeti sa sobom?

U parku se nalazi 6 objekata s hranom i pićem. Ovisi koju rutu ćete odabrati. Ako se odlučite za kraću kao mi jer smo išli s malom djecom, hrana i piće su obavezni, jer na toj ruti nije bilo ugostiteljskih objekata. Moja preporuka je da svakako bez obzira koju rutu odabrali ponesete malo vlastite hrane i pića, a posebno vodu.

Obavezno ponesite vrećicu za smeće, jer se kante za smeće nalaze samo na par mjesta, pa svoje smeće ubacite u vrećicu i ponesite ga doma ili do prve kante.

Moja preporuka što ponijeti:
- hranu
- piće
- vrećicu za smeće
- kremu s spf faktorom
- sunčane naočale
- ulaznicu za park (isprintanu ili na mobitelu)
- mobitel s punom baterijom

Plitvička jezera

Da li je prikladno ići s malom djecom?

Pješačke staze u Parku relativno su uske i prolaze ponajviše neravnim terenom i drvenim mostićima duž obala jezera, stoga zbog sigurnosti posjetitelja i posebnosti područja nije dozvoljeno udaljavanje s označenih pješačkih staza. S obzirom na karakteristike terena, preporučeno je imati odgovarajuću odjeću i obuću, kao i zaštitu od kiše i/ili sunca.

Postojeće staze za obilazak jezerske zone nisu u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom (kolica, motorna vozila i druga oprema), a također se ne preporučuje niti obilazak s dječjim kolicima.

Mi smo išli s dvoje male djece (godinu i 9 mj i curica od 3,5 god.). Odabrali smo kratku rutu od 5 km. Naravno, stalno smo morali iznimno paziti. Ako ćete ići s djecom, odaberite kraće rute i obavezno ponesite sve što trebate za njih (hranu, pelene i puno tekućine). Na kratkoj ruti koju smo odabrali nije bilo objekata s hranom i pićem.

Šetnja Plitvičkim jezerima uz malu djecu.

Vožnja drvenim brodićima

Da nismo išli s malom djecom, definitivno bi iznajmili mali drveni brodić i sami se vozikali po jezeru. Cijena brodića po satu je 50kn.

Drveni brodić za samostalne vožnje po jezeru.

Ali, to nije sve.

Uz programe obilaska parka, u okolici Plitvičkih jezera postoje brojne druge atrakcije, aktivnosti i zaštićena područja čije priče i ljepota oduševe svakog posjetitelja. Detalje pogledajte OVDJE.

I za kraj, sve što mogu reći je UŽIVAJTE!

Moje ostale putopise pročitajte OVDJE.
Pratite moje pustolovine i na Instagram profilu @ana.ivancic.sola

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Osmjeh na lice i uživajte u čarobnim Plitvicama.
"Pecamo" ribice. :)
Pauza.
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More