Jedan dan u Amsterdamu

2 4,133

Prijateljica i ja krenule na bus road trip Amsterdam - London - Pariz. Amsterdam i Pariz po jedan dan, London 4 dana. Žao mi je što Amsterdam nije bio bar 2 dana, jer je preeeedivan.

Da smo ostali dan duže biciklima bismo otišle do tradicionalnog sela, Zaanse Schans poznatom po vjetrenjačama.

Moje putopise i putne savjete možete pratiti na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Bus road trip. Sigurno mislite da je bilo jako naporno. Nije, bilo nam je odlično. Kupile smo razne napuhance pomagala za spavanje u busu. O tome ću Vam istipkati kroz par dana poseban blog post.

Ponesite sa sobom sitne kovanice. Svaka benzinska na koju smo stali na putu do Amsterdama naplaćuje korištenje toaleta (0,50 € - 0,70 €).

Nakon Amsterdama išli smo u London 4 dana. Dojmove, što posjetiti, potreban budžet, pročitajte ovdje. A detalje o Parizu ovdje.

Predivan je svaki kutak grada.

Pošto smo u Amsterdamu imale samo jedan dan, tj 12h, nismo htjele raditi suludi plan što sve obići. Nego laganini šetnja i što vidimo dobro vidimo. :)
Nije nas zanimala ni vožnja kanalima, jer smatram da ću sve ljepše vidjeti hodajući ulicama nego vozeći se kanalima. Skoro cijela grupa išla je na vožnju kanalima. Više je bilo razočaranih, nego sretnih. Pa sad, sami procijenite da li idete ili ne.

Ulicama Amsterdama

Svaki kutak grada je predivan i svakih 10 metara poželiš se uslikati. Ha ha ha... :)

Kad smo se umorile od slikanja, sjele smo na kavu u Cafe Hoppe na nekom malom trgu i baš je bilo lijepo. Bio je 12.11.2018., sjedile smo vani ispod grijača, kava odlična, pogled još bolji. Bijela kava košta 2,70 €.
Kad smo išle na wc, skužile smo da je unutrašnjost kafića također divna. Tako da, sjeli vani ili unutra, nećete pogriješiti.

Odlična bijela kava.

Najbolja palačinka u Amsterdamu

Nakon kave prošetali smo ulicom u kojoj se nalazio kafić i dobro da jesmo, jer smo naišli na The Happy Pig Pancake Shop Amsterdam.

Ovo je NAJBOLJA PALAČINKA koju sam u cijelom životu pojela. Uz palačinku jele smo i zdravi sladoled koji imaju u ponudi. I on je savršen. Sad bi opet otišla u Amsterdam samo da odem na palačinku i sladoled u ovaj preslatki mali lokal. Ako idete u Amsterdam, molim Vas stavite si ovo na listu. Svaki zalogaj koji smo stavile u usta, morale smo reći "mmm....". Već sam si išla na živce, ali ne možeš ne reći "mmmm..." koliko je ukusno. Palačinka i sladoled koštaju 7,50 €.

Najbolja palačinka i zdravi sladoled koji sam jela u životu.
Cjenik The Happy Pig Pancake Shop Amsterdam

Crvena četvrt

Tijekom 12 h napravile smo 30 tisuća koraka (cca 20 km). :)

Hodajući uz kanale otišle smo i do čuvene "crvene četvrti". Najmanje zanimljiv dio grada. U biti je prilično otužan. Jadne žene u crvenim izlozima, nešto kao lagano plešu. Prolaznici ih gledaju kao komad mesa... Uglavnom, nama skroz nezanimljivo.

Fotografiranje nije dopušteno.

Na putu do Crvene četvrti.

Miris marihuane

Često hodajući ulicama bilo kojeg grada muž zna reći "netko puši travu". Uvijek sam se čudila "kako zna". Jednostavno osjeti miris kad netko naiđe. Ja ju nikad nisam konzumirala, pa nemam pojma. :)

Ali nakon Amsterdama, ekspert sam. Htio ili ne, pasivno se pošteno napušiš. 80% vremena na ulicama se osjeti miris marihuane. Nešto nevjerojatno. Eto, ako ste mislili isprobati, ne morate ju čak niti kupiti. :)

Ako ju poželite kupiti, u suvenirnicama imate u svakom mogućem obliku. U čokoladi, bombonima, lizalicama, kolačićima i sl.

Ulicama grada.

Večera za kraj

Kupila sam suvenir kućicu i preslatka je. Jedna od najljepših u kolekciji. Birala sam 15-ak minuta, bilo je bar 30 predivnih, trebalo je suziti izbor na jednu. Platila sam ju 5 €.

Na večer smo se našli s ekipom iz busa u restoranu / kafiću na večeri. Večera nije bila ništa posebno, pa nisam ni zapisala ime kafića. Gulaš s rižom i sok platila sam 16,50 €.

U Amsterdamu nismo noćili, nego smo oko 23h krenuli prema Londonu.

Kućice. <3
Uspjela sam se oduprijeti da ne kupim šalicu. Par puta sam ju uzela i vratila. pobijedila sam svoju šalicoholičarsku ovisnost. :)

Općenito o Amsterdamu

Amsterdam je glavni grad Nizozemske, smješten na ušću rijeke Amstel. Stari dio grada ispresijecan je brojnim kanalima (oko 160 kanala) koji dijeli grad na oko 90 otočića. Zbog toga se često naziva "Venecijom sjeverne Europe". Amsterdamski kanali upisani su na UNESCO-V popis svjetske kulturne baštine.

Meni se posebno sviđa arhitektura grada. Na prozore na fasadi plaćao se visok porez, pa su kuće građene što uže da imaju što manje prozora. Također, rijetko se na nekom prozoru vide zavjese, što proizlazi iz kalvinističke tradicije vjerovanja da "vjernici nemaju što skrivati od Boga".

Ostali putni blogovi

Moje putopise i putne savjete možete pratiti na Instagram profilu @ana.ivancic.sola.
Moje ostale putne blogove pročitajte ovdje.
Istanbul - detaljan info i budžet za 5 dana.
Kanarski otoci - detaljan info i budžet za tjedan dana.
Tajland - detaljan info i budžet za 20 dana.

Do idućeg putnog pozdrava,
Ana Ivančić

Ulicama grada.
Pojedena najbolja palačinka i zdravi sladoled. :)
Ulicama grada.
Amsterdam
Mali trg na kojem smo pile kavu.
Cjenik u Cafe Hoppe.
Idemo dalje. Sljedeća destinacija LONDON. :)
2 Comments
 1. Stoner says

  Trava se ne prodaje u suvernicama niti bilo gdje (legalno) osim u coffeeshopovima. To sto na te cokolade, zvake itd stavljaju list marihuane znaci da ona sadrzi industrijsku marihuanu, od koje se covjek ne napusi niti ga “radi”. Trava kojus tavljaju u to ima manje od 0.3% thc-a. Naravno, marihuana je zdrava u svim oblicima tako da i industrijska ima mnogo zdravstvenih prednosti, cak se od skora moze kupiti i u HR, i to cak u cvijetu (garicacbd.com). Ali “ne puca” u glavu 🙂

  1. Ana says

   Hej 🙂
   Odličan komentar, hvala ti puno. 🙂
   Ja se zbilja u to ne kužim. Samo znam da sve miriši po marihuani ili čemu već. 🙂
   Jedan dečko koji bio s nama kaže “ja se tu i tamo napušim, ali u ovo ovdje ne mogu vjerovat. Čak je i meni previše”. ha ha ha… 🙂

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More