Libanon – Biblos i Harissa

0 1,452

Biblos

Svega 40 km sjeverno od Beiruta nalazi se povijesni grad Biblos (Byblos). Smješten na obali, središte je istoimene županije i nastanjuju ga većinom kršćani (Maroniti, Grčki pravoslavci i Melkitski grkokatolici). Kad prijeđete grad doći ćete do luke koja stoji tamo već tisućama godina. Prvi tragovi naselja stari su gotovo deset tisuća godina, a ima najduži kontinuitet naseljenosti na svijetu (7000 godina), uz Alep i Damask. Drevno središte Biblosa koje je bilo pod raznim civilizacijama upisano je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine još 1984. godine. Biblos je predivan i da ne dužim, slike će reći 1000 riječi. :) Putopis o Beirutu pročitajte na ovom linku.
Povijesni Biblos.
 
Biblos.
 
Ulicama Biblosa.
 
Gužva u gradu.
 
Biblos.
 
Povijesni ostatci.
 
Vespa.
 
Simpatičan čiča s ružama.
 
Vjetar u kosi.
 
Predivan kafić na ulicama Biblosa.
 
Luka.
 
Sredozemno more u Biblosu.
 

Harissa

Na povratku iz Biblosa u Beirut, navratili smo u Harissu. Najpoznatiji hodočasnički lokalitet u Libanonu. Ovdje možete vidjeti kršćane hodočasnike iz cijelog svijeta. Svetištem dominira veliki kip Djevice Marije. Visok je 8,5 metara. Kažu jedan od najljepših na Bliskom istoku. Harissa se nalazi na brdu, iznad libanonskog gradića Jounieha, na obali Sredozemnog mora. Navratili smo u vrijeme zalaska sunca. Pogled puca na Beirut i Sredozemno more i predivno je. Atmosferu Vam predstavljam kroz slike. Booking.com popust od 15$ (vrijedi za sve destinacije) iskoristite na linku.
Pogled s Harrise.
 
Cura u dubokoj molitvi ispod kipa Djevice Marije.
 
Pogled na drugu stranu prema Beirutu.
 
Harissa.
 
Kip djevice Marije visok je 8,5 metara.
     
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More