Pita od šumskog voća

0 1,460
Bobičasto voće mi je najdraže voće. Najviše ga volim konzumirati svježeg, ali pošto svega imam jako puno u vrtu, onda nešto mora završiti i u kolačiću. :) Donosim Vam jedan jako ukusan, zdrav i brz recept. Odličan je ako Vam stižu gosti, jer jako efektno izgleda, a okus je za 10. Naravno, može se izraditi u svako doba godine sa smrznutim voćem, ako nije sezona svježeg.  

Sastojci za pitu, promjer kalupa 30cm.

Sastojci za podlogu:

 • 250 g pirovog brašna
 • 90 g kokosovog maslaca
 • 1 žumanjak
 • 100 g kiselog vrhnja
 • 1 žličica kokosovog šećera

Sastojci za nadjev:

 • 800 g svježeg ili smrznutog voća
 • kokosov šećer po želji (zamjena med, stevija i sl. )

Postupak:

 1. Umijesite tijesto od navedenih sastojaka. Od navedene količine i promjer kalupa od 30cm dobiti ćete tijesto od 2mm. Ako volite deblju podlogu, povećajte količinu.
 2. Odvojite 1/3 tijesta s kojom ćete poslije izraditi pokrov za pitu u obliku mreže od trakica ili prekrijte cijelu u komadu.
 3. Kalup prekrijte papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto, ubacite u kalup. Višak odrežite i možete zakrpati ako negdje imate rupe.
 4. Stavite u pećnicu 10min na 180°C da se tijesto malo zapeče.
 5. Za to vrijeme pripremite nadjev. Svježe ili smrznuto voće, skupa sa šećerom staviti na laganu vatru i miješajte da se ukuha.
 6. Voće će pustiti tekućinu tokom kuhanja. Tekućinu odstranite, a na tijesto koje se peklo 10min stavite pripremljeno voće odstranjeno od tekućine.
 7. Trećinu tijesta koje ste odvojili, razvaljajte te smjestite na vrh pite. Ja sam na svojoj rezala male cvjetiće i tako ju ukrasila. Jako je lijepo izrezati trakice, pa napraviti mrežu. Dajte mašti na volju. :)
 8. Stavite u pećnicu 20-25min na 180°C.
 9. Kad se ohladi ukrasite ju s malo šećera u prahu.
 

Savjeti:

 • Ako ćete koristiti šumsko voće, morati ćete dodati kokosov šećer da Vam pita ne bude kisela. Količinu sami odredite, ovisi koliko slatko volite. Isprobate tokom kuhanja voća. Ako koristite jagode, maline i sl. onda je potrebno jako malo šećera jer je voće slatko samo od sebe.
  Ako izradite pitu od šumskog voća, a imate Instagram, označite me sa #žvilica. Veselim se vidjeti Vaše uratke. Dobar tek!
Pita prije ubacivanja u pećnicu.
 
Pita nakon pečenja.
 
Spremna za klopu.
   
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More