Planina Krn, Slovenija

0 1,144

Planinu Krn posjetila sam u sklopu dvodnevnog izleta koje je organiziralo planinarsko društvo Dubovac iz Karlovca i imam samo riječi pohvale.

Prvi dan posjetili smo Tolminska koritaSlap Kozjak i uspeli se do doma Pri Krnskim Jezerima gdje smo večerali i prespavali. Idući dan osvojili smo vrh planine Krn.

Datum putovanja: 19.-20.8.2023.

Više slika s putovanja pogledajte na mom Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Osnovne informacije o Planini Krn

Planina Krn je impozantni vrh smješten u Julijskim Alpama u Sloveniji. S visinom od 2,244 metra, Krn je jedan od najviših vrhova u ovoj regiji te nudi nevjerojatan pogled na okolne vrhove, jezera i prirodne ljepote. Nekoliko općih informacija o Planini Krn:

  • Lokacija: Planina Krn smještena je u Triglavskom narodnom parku u Julijskim Alpama, sjeverozapadno od grada Bovec. Nalazi se u blizini slovensko - talijanske granice.
  • Pristup: Postoje različite staze koje vode do vrha Krna, a izbor staze ovisi o iskustvu planinara i željenom stupnju težine. Najpopularnija staza počinje kod Planine Kuhinja i prolazi kroz prekrasne pejzaže. Mi nismo išli ovom stazom.
  • Pogledi: S vrha Planine Krn pruža se zadivljujući pogled na Julijske Alpe, Triglavski narodni park i Bovšku kotlinu. Osim toga, možete vidjeti prekrasno Krnsko jezero koje leži ispod vrha.
  • Krnsko jezero: Krnsko jezero je visokogorsko jezero koje se smjestilo u krateru nekadašnjeg vulkana. Jezero je okruženo planinskim vrhovima i predivnom prirodom, čineći ga popularnim odredištem za izletnike.
  • Planinarenje i aktivnosti: Planina Krn nudi izazove za planinare različitih stupnjeva iskustva. Pored planinarenja, možete uživati u planinskom trčanju, fotografiranju, opuštanju uz Krnsko jezero te istraživanju obližnjih prirodnih ljepota.
  • Kulturna baština: Osim prirodne ljepote, područje oko Planine Krn također je bogato kulturnom baštinom. Na putu do vrha možete vidjeti ostake iz Prvog svjetskog rata, kao i druge povijesne tragove.
  • Sigurnost: Pri planinarenju na Planini Krn važno je uzeti u obzir vremenske uvjete, prikladnu opremu i planirati rutu unaprijed. Savjetuje se da imate dovoljno vode, hrane i vremenski odgovarajuću odjeću.
  • Internet: Pozdravite se od kontakta sa svijetom dok ste na planinarenju, jer signala nema. :)

Planina Krn pruža priliku za nezaboravno planinarenje i istraživanje prirodnih čuda Julijskih Alpi. Bez obzira jeste li strastveni planinar, zaljubljenik u prirodu ili samo želite uživati u spektakularnim pogledima, Krn će vas očarati svojom ljepotom i raznolikošću.

Naša ruta

Nakon Slapa Kozjak vozili smo se kroz dolinu Lepena (Soča je ovdje nestvarno lijepa i puno je kupača) sve do Planinske kuće Dom dr.Klementa Juga v Lepeni, na 700 m nadmorske visine. Tu smo parkirali automobile i počeli uspon do Planinskog doma Pri Krnskih Jezerih, na 1385 m nadmorske visine. Uspon je uz dvije pauze i poneko stajanja za slikanje trajao dva i pol sata. Bio je užasno sparan dan, a cijelo vrijeme je uspon. Osim adekvatne obuće moja preporuka je da imate i štapove, uz uvjet da ih znate ispravno koristiti, štapovi smanjuju opterećenje na koljena 30%.

Planinske kuće Dom dr.Klementa Juga v Lepeni gdje smo parkirali auto.

Uspon do Planinskog doma Pri Krnskih Jezerih cijelo je vrijem kroz šumicu, tako da ćete stalno biti u hladu. Podloga je više manje kamena.

Do planinarskog doma Pri Krnskim Jezerima ovaj teren i ovaj uspon.

Ako idete samo na jedan dan super vam je izlet do Planinskog doma Pri Krnskih Jezerih. 10 min dalje nalazi se Krnsko jezero koje se smjestilo u krateru nekadašnjeg vulkana. Ne moram vam niti opisivati kako idilično izgleda: okolo alpe, jezero smaragdnih boja, kravice pasu travu. Pored se nalazi mala farma s kravama, magarcima i svinjama. Možete kupiti domaći sir.

Mala farma na putu do Krnskog jezera na kojoj možete kupiti sir.

Prilikom uspona mene najviše motivira što ću fino pojesti na vrhu. Hrana u planinarskim domovima nikad ne razočara, pa tako ni ovaj put. Pojeli smo odličan gulaš (8 €), štruklu od jabuke (5 €) i sira, te radler (5 €).

U planinarskom domu Pri Krnskim Jezerima par dana prije našeg dolaska pukla Internet veza, pa nismo imali signala dok se nismo spustili idući dan u dolinu Lepena. Zbog veze nije prošao mejl rezervacije dvokrevetnih i četverokrevetnih soba, na kraju smo spavali u sobi za 21 osobu i sve je bilo puno. Nitko se naravno nije naspavao, ali nije bitno, ta prirodna ljepota s kojom si okružen daje snagu za uspon.

Planinarski dom Pri Krnskim Jezerima.

Stigla je nedjelja, ustali smo se u 5:30, u 6:30 krenuli u osvajanje vrha planine Krn. Tako rani polazak odlična je odluka jer do vrha nema šume, samo otvoreno nebo, pa je bolje krenuti ranije nego kad upeče sunce.

10 min nakon planinarskog doma nalazi se Krnsko jezero. Cijelo vrijeme dok se penjete do vrha imat ćete pogled na jezero i ne možete se nadiviti ljepoti.

Krnsko jezero

Osim dovoljno vode (idealno je da imate planinarsku torbu s mjehom od bar 2 l vode da možete povremeno po malo piti), ponesite neki izotonički napitak, čokoladice sa žitaricama, poneki sendvič i meni osobno odlično sjela grickalica od prženog kukuruza sa soli. Kad je jako vruće znojite se i morate kroz sol nadomjestiti natrij.

Teren i uspon do Planinarske kuće Gomiščkovog zavetrišč.

Do Planinarske kuće Gomiščkovog zavetrišča (koja je 10min hoda do vrha Krna) trebalo nam je 3 h hoda uz dvije kratke pauze i dosta fotkanja. Dom je obnovljen prije nekoliko godina, radi od lipnja do rujna, a zimska soba je uvijek otvorena. Tu smo odmorili, pojeli sandviče, popili, pa otišli osvojiti vrh Krna. :)

Nakon sati i sati uspon vrh Krna je osvojen. Umorna i presretna.

Krn 2244 m

Iako visinom od 2244 m ne zvuči posebno impresivno, pogled s Krna ostavlja bez daha. Julijske Aple i Triglav prostiru se okolo, u podnožju na jednu stranu pogled puca na Krnsko jezero, na drugu stranu na vijugavu smaradgnu Soču. Uživali smo dvadesetak minuta na vrhu, pa lagano istom rutom natrag. Meni osobno uspon puno draži od spusta, tako je bilo i ovaj put. Nakon 2 h stigli smo do Planinarske kuće Pri Krnskih Jezerih. Odmorili sat vremena, zatim još dva sata spuštanja do Planinske kuće Dom dr.Klementa Juga v Lepeni, odmorili pola sata, pa se zaputili u dolinu Lepena, gdje su se najhrabriji i okupali. Meni je bilo dovoljno hodanje po Soči, jer je temperatura vode bila 11°C. Da sam ponijela kupaći, tko zna, možda bi se i odvažila. Nešto mora ostati i za idući put.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrav,
Ana Ivančić

Početak uspona kod Planinske kuće Dom dr.Klementa Juga v Lepeni gdje smo se parkirali.

Visine snijega po godinama. Bome nekih godina napadala impresivna količina snijega.

Ova vijugava staza je put kojim smo došli do Planinarskog doma Pri Krnskih Jezerih.

Sad odmor i uživanje u hrani i piću.

Novi dan, novi uspon. Krećemo rano u jutro osvojiti vrh Krna.

Nismo se naspavale, ali koga briga u ovakvom okruženju. :)

Nestvarni prizori na Krnsko jezero.

Krnsko jezero

Još malo do vrha.

I naše sjene na usponu.

Pauza kod Planinarske kuće Gomiščkovog zavetrišča.

Na vrhu smo. Krn, 2244 m.

Krn, 2244 m.

Sad slijedi meni gori dio, spuštanje.

Spuštanje

Pogled na Krnsko Jezero prilikom spuštanja.

Dolina Lepena, odmor za dušu i tijelo.
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More