Tolminska korita

0 678

Tolminska korita, Slap Kozjak, dolina Lepene su najljepše ideja za jednodnevni izlet. Ako imate više dana, još bolje, cijela ta regija je nestvarno lijepa. Bilo da ste strastveni ljubitelj prirode, neustrašivi putnik ili netko tko traži miran bijeg, ova prirodna čuda obećavaju iskustvo koje će zauvijek ostati u sjećanju.

Datum posjeta: 19.-20.8.2023.
Prvi dan smo posjetili Tolminska korita, slap Kozjak i uspeli se do doma Pri Krnskim Jezerima. Idući dan uspon na vrh planine Krn. Turu smo odradili preko planinarskog društva Dubovac iz Karlovca i imam samo riječi pohvale.

Više slika s putovanja pogledajte na mom Instagram profilu @ana.ivancic.sola.

Na putu do ulaza

Tolminska korita

Tolminska korita, klanac koji je stoljećima izdubila rijeka Tolminka. Pogled na kristalno čistu tirkiznu i smaragdnu vodu koja juri kroz uske prolaze okružene visokim liticama jednostavno je očaravajuća.

Tolminska korita - osnovne informacije

Dužina pješačke staze: 2 km
Teren: mix zemljanog i kamenog terena, viseći drveni mostovi, drvene stepenice
Vrijeme hodanja: 1-1,5 h
Cijena ulaznice: 6 € – 10 € (ovisi o sezoni) - možete kupiti unaprijed online, jer po satu unutra može biti max 100 osoba. Mi smo kupili prilikom dolaska.
Radno vrijeme: 8:00 – 19:00 (ovisi o sezoni)
Web stranica Tolminskih korita OVDJE.

Gdje parkirati?

Postoje dva parkirališta. Prvi je neposredno kod ulaza u klanac (P1), dok se drugi parking nalazi 1,5 km dalje u blizini centra grada Tolmina (P2).

Parking P1 plaća se 3€ / sat, dok je parking P2 besplatan. Budući da je parking P2 udaljen , cca 20 min hoda, u srpnju i kolovozu postoji besplatni shuttle bus koji vozi između parkirališta i ulaza u klanac.

Također neposredno ulazu u klanac, kod parkinga P1 nalazi se restoran. Ako ćete kod njih nešto pojesti ili popiti, možete ostaviti auto na njihovom parkingu.

Radno vrijeme Tolminskih korita

Tolminska korita imaju različito radno vrijeme ovisno o godišnjem dobu. U jutro se otvaraju od 8:00 ili 9:00, zatvaraju se između 15:00-19:00. Tijekom zimskih mjeseci ne rade.
U tablici ispod pogledajte datume i radno vrijeme.

Tolminska korita - mapa obilaska

Prilikom kupnje karte dobit ćete mapu s ucrtanim stazama i putokazima. Mi nismo uzele kartu i sve je bilo jasno. Možete povesti malu djecu ako ćete ih nositi, nije primjereno za dječja kolica. Veća djeca mogu sama obilaziti, naravno uz pažnju roditelja i adekvatnu obuću.

Kako biste bolje razumjeli izgled Tolminskih klanaca, dolje je karta koja prikazuje rutu kojom treba proći. Preporučena ruta izgledat će otprilike ovako:

  • Ulaz (1) obratite pažnju na smjer strelica. Ovaj put od točke 1 do točke 2 je najljepši i na njemu provedite najviše vremena.
  • Zati se od (2) vraćate do (3)-(4)-(5). Tu je jako lijepo i uzmiti vremena da odmorite na klupici i uživate u nestvarnim bojama rijeke Soče.
  • Možete prošetati do broja (6)-(7). Tu je malo veći uspon, ako idete s djecom, ovaj dio možete preskočiti.
  • Zatim se penjete do broja (8), Dantejeva jama. Također uspon.
  • Kad idete od broja (8) do broja (9) postoji rampa i kad tu iziđete više ne možete natrag, nego preko broja (9) i Hudičeva mosta idete kružno do parkinga.
  • Inače, od parkinga do Hudičevog mosta i Dantejeve jame možete doći besplatno bez ulaska u klanac. Taj dio možete prošetati i s dječjim kolicima jer je asvaltirano.

Savjeti:

Obavezno na nogama imajte dobre cipele za hodanje ili planinarsku obuću. Na nekim mjestima staza je mokra i skliska, pa je obuća od iznimne važnosti.

Tijekom sezone može biti gužva, ako ju želite izbjeći dođite što ranije u jutro ili pred zatvaranje. Tad će i svjetlo biti ljepše za slikanje. Mi smo bili u podne pa boja rijeke na slikama izgleda svjetlije nego što je u živo.

U dva kilometra staze uspona je puno. Najljepši dio je dolje u samom klancu i ako ste s djecom, a želite izbjeći puno uspona, ne morete uopće ići do Medvjeđe glave, Danteove špilje i Vražjeg mosta. Taj dio nama je bio najmanje interesantan. Prilikom idućeg posjeta sve vrijeme ću biti kod brojeva na mapi od (1) do (5).

Nakon Tolminskih korite produžili smo do Kozjak Slapa.

Ostale putne članke pročitajte OVDJE.

Do idućeg putnog pozdrav,
Ana Ivančić

Najljepši dio Tolminskih korita, sam ulaz u klanac.
Kad gledate na mapi ovo je most kod broja (4). Gore u daljini je Hudičev most.
Kad niste na stepenicama onda je teren ovakav.
Tolminska korita
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More