Podrška imunitetu

0 3,517

Aromaterapija je kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu poboljšanja zdravlja ili kao prevencija nekih bolesti.

Eterična ulja, premda se nazivaju uljima su zapravo hlapljivi biološki aktivni spojevi dobiveni iz biljke destilacijom ili tiještenjem. Da bi nam eterična ulja pomogla, nužno je redovito korištenje.
Da bi ulja imala terapijski učinak moraju biti čista i provjerena. Zašto je važno koristiti visokokvalitetna ulja pročitajte ovdje.

Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Manifestira se kao reakcija (kihanje, kašljanje, svrbež itd) preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivamo alergenima. Iritira nas nešto što je zapravo normalno u našem okruženju, kao što je pupanje nekih stabala, biljaka ili kućna prašina i grinje.

Da bi si pomogla u borbi protiv alergija, moram dovesti organizam u BALANS.
Balans postižem radeći na tri ključna faktora: stres, imunitet i fizička aktivnost.

Stres

Eterična ulja imaju utjecaj na limbički sustav u mozgu koji je zadužen za naše emocije.
Stres je normalna pojava i uvijek će biti pristan. Stres izazivaju veći i manji događaji. Ali je pitanje kako se s njim nosim i kako ga dovesti u red.

Dugačak je popis eteričnih ulja koja volim koristiti:

Kad legnem u krevet prije spavanja, za opuštanje popijem čaj, malo čitam knjigu, a u difuzoru je po kap lavande i naranče.

Kako si pomognem ako alergija već nastupi?

Ako je alergija već u tijeku, sve svrbi (oči, uši, nos) i češka, ublažim si nelagode hidrolatima. U ovim situacijama, odličan je hidrolat rimske kamilice. U ovim situacijama ne koristim čaj od kamilice, jer nikad ne mogu biti sigurni da je 100% čista tj. da se neka biljka na koju sam alergična nije pomiješala skupa s kamilicom. Natopim blazinicu hidrolatom i par puta dnevno stavim na oči i zadržim par minuta. Natopljenom blazinicom prelazim preko ušiju, samo vanjski dio.
A što se tiče nosa, koristim rog za ispiranje namijenjem upravo u tu svrhu.

Stress away, blend eteričnih ulja.

Imunitet

Istodobnim radom na balansiranju stresa, potrebno je raditi na imunitetu. Ne popravlja se preko noći, nego su potrebni mjeseci truda. Ali mjeseci koji će se isplatiti.

Zdrav imunosni sustav čini osnovni preduvjet za dug i kvalitetan život. Ako je oslabljen podložnim smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti.

Postoji odličan lijek za poboljšanje imuniteta, a jedna stara poslovica ga najbolje opisuje: Neka gorak bude lijek tvoj.

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima je imunomodulator = uravnotežuje imunitet. Smanjuje prejak imunološki odgovor karakterističan za alergije, te djeluje protuupalno.

Izrazito je gorkog okusa zbog spoja timokinon koji je zaslužan za gorčinu i ljutinu. Što se više timokinona nalazi u ulju, ljućeg je okusa, ali time i djelotvornije. Ako ne možete piti ulje crnog kima, dobra vijest je da ga možete konzumirati kroz kapsule crnog kima. Ja koristim od Biofarm kapsule crnog kima. Imate ih kupiti u ljekarnama ili preko web shopa. Link.

Ono što je ključno kod ulja crnog kima je da se mora početi uzimati na vrijeme.

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotrebna znatno umanjuje simptome.

Alergije: Kako i kada uzimati ulje crnog kima

Ako ste kao ja slučaj, da imate alergijsku astmu na sve i svašta (grinje, kućna prašina, razne livadne trave, razna stabla...) onda je crni kim potrebno uzimati tijekom cijele godine. Nakon 3 mj uzimanja napraviti pauzu od 2-3 tjedna i opet krenuti s terapijom crnim kimom.

Ako imate alergiju npr. samo na ambroziju, krenite s uzimanjem ulja crnog kima tri mjeseca prije nego alergen nastupi kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku.

Dnevna doza ulja za odrasle je jedna čajna žličica tri puta na dan uz obrok. Za djecu pola do jedne čajne žličice dva puta na dan (ovisi o dobi i težini). Zbog prilično gorkog okusa pomiješajte ga s nekim sladilom (žličica javorov sirup i malo soka od jabuke). Dobro izmiješajte i dajte djetetu. Okus će biti puno prihvatljiviji, kao sirup.

Ulje crnog kima uzima se oralno. Dermalno može iritirati kožu.

Koštice marelica i kapsule crnog kima za imunitet (Biofarm).

Eterična ulja za podršku imunitetu

Thieves je super za podršku našem imunološkom sustavu te ga stoga stavljam u difuzor tri puta tjedno. Zbog moćnog djelovanja razvili su cijelu kolekciju Thieves proizvoda (univerzalni čistač, deterdžent za suđe i rublje, pastu za zube, sapun, konac za zube itd.). Thieves čistač je sredstvo za čišćenje cijelog doma. Čisteći istodobno jačate imunitet udišući. Sve o njemu pročitajte ovdje.

Fizička aktivnost

Kretanje potiče naše mišiće na rad, a to pomaže boljoj cirkulaciji limfe koja je ključan dio našeg imunološkog sustava.

Često se zatvorimo u četiri zida našeg doma i zaboravimo na kretanje. Odvojite svaki dan bar 30 min vremena za šetnju ili još bolje brzi hod. Ako imate mogućnost šetnje u prirodi, kroz šumu, još bolje. Posebno dobre su crnogorične šume uz more. Mnoga lječilišta za dišne tegobe smještena su baš u takvim okruženjima.

Osim hodanja, na blogu imam opisane vježbe i savjete za vježbanje doma. Pročitajte ovdje.

Fizička aktivnost.

Gdje kupiti eterična ulja?

Jako je važno koja eterična ulja koristite. Moraju biti čista i provjerena. Zbog toga ja koristim jedino Young Living.
Savršen početak korištenja eteričnih ulja je Starter kit. Paket koji uključuje difuzor i 12 čistih eteričnih ulja. Sve o Starter kitu pročitajte OVDJE.

Kupnjom Starter kita nećete dobiti samo eterična ulja i difuzor, nego ćete s navedenim uljima samo moći izraditi nebrojene proizvode, kao npr.
Sprej protiv grinja - link.
Sprej za kosu - link.
Maslac za tijelo - link.
Serum za rast trepavica - link.

Sve ostale članke o eteričnim uljima pročitajte ovdje.

Premium Starter kit
Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More